Cum era sa ajunga Bucurestiul statiune balneara

Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 09:42
5127 citiri
Cum era sa ajunga Bucurestiul statiune balneara

Praful uitarii s-a asternut demult peste amintirea anului 1871, cand, sapandu-se ceva fundatii in apropierea manastirii Vacaresti, a tasnit din pamant un izvor cu apa feruginoasa si cu un gust cam salciu. Inca de pe atunci ne dadeam europeni.

Doctorul Penescu, baneologul epocii, a stabilit imediat ca apele au calitati curative si a determinat primaria sa amenajeze cele minimum necesare pentru exploatare, spre a atrage turistii si a trata bolnavii.

S-au montat baraci de scandura, s-a pietruit soseaua pana la izvor si s-a amenajat un parc, cu promenada, prin care isi faceau plimbarea turistii, turistele dar, mai ales, bolnavii, cu o cescuta in mana, band cate o inghititura din trei in trei minute, asa cum era prescriptia medicala.

Prescriptia sugera notorietatea organizatorilor si seriozitatea specialistilor, intrucat o reproducea aidoma pe cea de la Karlsbadt (azi Karlovy Vary), statiune respectata de intreaga protipendada a Europei, dar pe care n-o ocolea nici boierimea noastra cu bani.

Raiul turistilor si al turistelor

Afacerea a demarat cu dreptul, Primaria si-a adus obolul, doctorul Penescu a preluat conducerea ostilitatilor, de a caror amploare ne dam seama citind, din amintirile ziaristului Anton Bacalbasa, urmatoarele:

"Duminicile venea sa cante si o muzica militara, tramvaiele cu imperiala pline de lume se succedau, in frunte vagonul cu muzica si in urma trei sau patru vagoane cu public. Pana la ora 12 dimineata, petrecerea bucurestenilor era la apele Vacaresti".

Succesul afacerii - am zice astazi ratingul - a pornit de la doctorul Penescu, ale caror cercetari dovedeau ca apele erau indicate nu numai pentru unele afectiuni interne, dar si contra infertilitatii frecvente la doamnele care nu reuseau sa ramana gravide acasa si care, la numai un an dupa tratament, si-au chemat cu veselie prietenii la botez.

Cum a secat minunea de la "Sfanta Maria"

Izvorul a fost sfintit, i s-a atribuit numele "izvorul Sfanta Maria", faima s-a latit, doamnele veneau tot mai multe.

Veneau insa si domni, destui, pentru ca inevitabila barfa sa se intrebe insinuant daca succesul nasterilor vine numai de la miraculoasele ape sfintite, sau, intr-o oarecare masura, si de la prezenta miraculosilor domni, cu care doamnele faceau cunostinta pe promenada, in prezenta acelorasi ape si la aceeasi cura.

Vestea ca in capitala Romaniei faci copii numai band apa salcie s-a raspandit atat de rapid in Europa incat oamenii de afaceri au si inceput sa puna la cale o societate romano-germana, menita sa asigure confortul, pentru ca viitoarele mamici sa se simta cat mai bine in Romania.

Se prevedea un viitor de aur pentru statiunea Bucuresti-bad, ba poate chiar si astazi doamnele si domnii ar fi facut promenada sorbind ape miraculoase de la izvorul "Sfanta Maria", daca nepriceperea cu care s-au executat lucrarile de canalizare in 1880 n-ar fi provocat, brusc, secarea sursei tamaduitoare.

Vodevilul a descurajat orice speranta

Colac peste pupaza, cunoscutul om de teatru Matei Millo a inscernat un fel de vodevil, intitulat chiar "apele de la Vacaresti".

Zeflemeaua cu care piesa trata nu numai apele, dar si doamnele ramase gravide, plus domnii care roiau in jurul lor, a descurajat orice incercare de a mai cauta izvorul disparut, poate pentru totdeauna.

Zic poate, pentru ca mai exista o sansa, una singura: sa-l gaseasca domnul Oprescu, atunci cand va sapa fundatia pentru autostrada suspendata pe care ne-a tot promis-o.

Daca gaseste izvorul, nici nu ne mai trebuie autostrada. Mai curand ne va trebui inca un aeroport pentru doamnele care se vor inghesui, de pe toate continentele spre Bucuresti, cand vor afla ca sosind in acest loc miraculos, dupa o scurta sedere, pleaca sigur gravide.

Citeste si:
Premierul britanic Boris Johnson a devenit din nou tată. Nimeni nu știe câți copii are politicianul!
Premierul britanic Boris Johnson a devenit din nou tată. Nimeni nu știe câți copii are politicianul!
Soţia premierului britanic Boris Johnson, Carrie, a dat naştere unei fetiţe, a anunţat cuplul, al doilea lor copil, după Wilfred, născut în aprilie 2020, şi cel puţin al şaptelea al...
Reacție după apariția a două românce în topul celor mai influente personalități din Europa: "Un exemplu că situația poate fi mereu mai bună, oricât de întunecat ar părea prezentul"
Reacție după apariția a două românce în topul celor mai influente personalități din Europa: "Un exemplu că situația poate fi mereu mai bună, oricât de întunecat ar părea prezentul"
Au început să apară reacții după ce Laura Kovesi, fosta șefă DNA și actual procuror șef al Parchetului European, și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, au apărut în topul...