Cum era sa ajunga Bucurestiul statiune balneara

Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 09:42
5426 citiri
Cum era sa ajunga Bucurestiul statiune balneara

Praful uitarii s-a asternut demult peste amintirea anului 1871, cand, sapandu-se ceva fundatii in apropierea manastirii Vacaresti, a tasnit din pamant un izvor cu apa feruginoasa si cu un gust cam salciu. Inca de pe atunci ne dadeam europeni.

Doctorul Penescu, baneologul epocii, a stabilit imediat ca apele au calitati curative si a determinat primaria sa amenajeze cele minimum necesare pentru exploatare, spre a atrage turistii si a trata bolnavii.

S-au montat baraci de scandura, s-a pietruit soseaua pana la izvor si s-a amenajat un parc, cu promenada, prin care isi faceau plimbarea turistii, turistele dar, mai ales, bolnavii, cu o cescuta in mana, band cate o inghititura din trei in trei minute, asa cum era prescriptia medicala.

Prescriptia sugera notorietatea organizatorilor si seriozitatea specialistilor, intrucat o reproducea aidoma pe cea de la Karlsbadt (azi Karlovy Vary), statiune respectata de intreaga protipendada a Europei, dar pe care n-o ocolea nici boierimea noastra cu bani.

Raiul turistilor si al turistelor

Afacerea a demarat cu dreptul, Primaria si-a adus obolul, doctorul Penescu a preluat conducerea ostilitatilor, de a caror amploare ne dam seama citind, din amintirile ziaristului Anton Bacalbasa, urmatoarele:

"Duminicile venea sa cante si o muzica militara, tramvaiele cu imperiala pline de lume se succedau, in frunte vagonul cu muzica si in urma trei sau patru vagoane cu public. Pana la ora 12 dimineata, petrecerea bucurestenilor era la apele Vacaresti".

Succesul afacerii - am zice astazi ratingul - a pornit de la doctorul Penescu, ale caror cercetari dovedeau ca apele erau indicate nu numai pentru unele afectiuni interne, dar si contra infertilitatii frecvente la doamnele care nu reuseau sa ramana gravide acasa si care, la numai un an dupa tratament, si-au chemat cu veselie prietenii la botez.

Cum a secat minunea de la "Sfanta Maria"

Izvorul a fost sfintit, i s-a atribuit numele "izvorul Sfanta Maria", faima s-a latit, doamnele veneau tot mai multe.

Veneau insa si domni, destui, pentru ca inevitabila barfa sa se intrebe insinuant daca succesul nasterilor vine numai de la miraculoasele ape sfintite, sau, intr-o oarecare masura, si de la prezenta miraculosilor domni, cu care doamnele faceau cunostinta pe promenada, in prezenta acelorasi ape si la aceeasi cura.

Vestea ca in capitala Romaniei faci copii numai band apa salcie s-a raspandit atat de rapid in Europa incat oamenii de afaceri au si inceput sa puna la cale o societate romano-germana, menita sa asigure confortul, pentru ca viitoarele mamici sa se simta cat mai bine in Romania.

Se prevedea un viitor de aur pentru statiunea Bucuresti-bad, ba poate chiar si astazi doamnele si domnii ar fi facut promenada sorbind ape miraculoase de la izvorul "Sfanta Maria", daca nepriceperea cu care s-au executat lucrarile de canalizare in 1880 n-ar fi provocat, brusc, secarea sursei tamaduitoare.

Vodevilul a descurajat orice speranta

Colac peste pupaza, cunoscutul om de teatru Matei Millo a inscernat un fel de vodevil, intitulat chiar "apele de la Vacaresti".

Zeflemeaua cu care piesa trata nu numai apele, dar si doamnele ramase gravide, plus domnii care roiau in jurul lor, a descurajat orice incercare de a mai cauta izvorul disparut, poate pentru totdeauna.

Zic poate, pentru ca mai exista o sansa, una singura: sa-l gaseasca domnul Oprescu, atunci cand va sapa fundatia pentru autostrada suspendata pe care ne-a tot promis-o.

Daca gaseste izvorul, nici nu ne mai trebuie autostrada. Mai curand ne va trebui inca un aeroport pentru doamnele care se vor inghesui, de pe toate continentele spre Bucuresti, cand vor afla ca sosind in acest loc miraculos, dupa o scurta sedere, pleaca sigur gravide.

Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
Tentativa de asasinare a lui Donald Trump l-a propulsat și mai puternic pe fostul președinte în sondaje. Acuzat de-a lungul timpului de adversarii politici că incită la "ură, la dezbinare,...
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Politico a scris despre Diana Șoșoacă, aleasa României în Parlamentul European, căreia i-a făcut o descriere succintă. Conform cunoscutului site, Șoșoacă este liderul excentric al...
#Bucuresti statiune balneara, #Bucuresti ape tamaduitoare, #ape curative Capitala, #izvor ape tamaduitoare Bucuresti , #statiuni
  1. Ce haine n-ar trebui să lipsească din garderoba unui bărbat
  2. Cum să slăbești fără să faci nimic. Cel mai simplu truc, nimeni nu știa
  3. Vacanța în Grecia cu mașina poate costa scump șoferii. Codul rutier este foarte dur, iar polițiștii nu stau la discuții. Amenzile și contravențiile care te lasă fără permis
  4. La ce pericole te expui dacă nu folosești cremă cu factor de protecție solară când mergi la plajă
  5. Doi pacienți dependenți de dializă au primit șansa de a duce o viață normală. Au fost salvați de un cadru medical aflat în moarte cerebrală
  6. De ce abilități ai nevoie pentru a juca la cazinou?
  7. Ce cantitate de fructe și legume trebuie să consumi zilnic
  8. Adele anunță că va lua o „pauză mare” de la muzică. „Sunt bătrână şi morocănoasă acum”
  9. Un nou test care depistează cu 5 ani înainte apariția bolii Alzheimer. ”Sunt necesare urgent modele de predicţie mai bune”
  10. Horoscop zilnic. Miercuri, 17 iulie. Zodia care va primi o sumă de bani