Ziare.com

Veste buna pentru turisti: Doua izvoare minerale de la Slanic Moldova au fost redeschise dupa ani de zile

Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 14:15

   

Veste buna pentru turisti: Doua izvoare minerale de la Slanic Moldova au fost redeschise dupa ani de zile
Doua izvoare minerale din statiunea balneara Slanic Moldova, judetul Bacau, inchise din cauza litigiilor si a problemelor administrative legate de terenul pe care se afla, au fost redeschise pentru turisti si societatile balneare din zona.

Primaria din orasul-statiune Slanic Moldova a amenajat doua izvoare de ape minerale care curg liber, dupa ani de litigii cu firma care le detinea, dar si asteptarea unor aprobari de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

Acestea sunt Izvorul 1-bis si Izvorul 10 si se afla langa principalul complex de pe esplanada de pe malul raului Slanic.

"Am mai deschis doua izvoare. Acestea au un sistem modern de distribuire a apei, cu protectie anti-inghet si care nu afecteaza proprietatile minerale naturale. Este o amenajare provizorie, pentru ca apele sa poata fi folosite liber de pacientii care vin in statiune, dar si de turisti.

In total avem de deschis cinci izvoare, avem deja licente de exploatare. Deocamdata, unul nu poate fi deschis din cauza temperaturilor scazute. Nu este vorba despre exploatare propriu-zisa, industriala, ci pentru cetateni, sa vina sa poata bea un pahar cu apa", a declarat, joi, primarul statiunii Slanic Moldova, Gheorghe Baciu.

Izvorul 1-bis are apa slab sulfuroasa, borica, bicarbonatata, carbo-gazoasa, iodurata si hipertona, indicata pentru cura interna in afectiuni gastrice, colecistita cronica, constipatii, ulcer gastric si duodenal, sechele dupa ficat operat (boala reziduala a tractului biliar), boli metabolice (diabet, guta) si stari alergice.

Izvorul 10 are apa iodurata, sodica, clorurata, bicarbonatata si hipertona, pentru indicatii terapeutice in cura interna. Apa are, insa, concentratie foarte mare si trebuie folosita cu mare prudenta, dupa investigatii atente, in gastrite cronice, hipoacide insotite de constipatie, in constipatie obisnuita, boli de nutritie si metabolism, colecistite cronice si hipotone.

Administratia locala a statiunii Slanic Moldova a preluat de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) licenta de dare in administrare de explorare la toate apele din statiune. De-a lungul ultimilor ani, municipalitatea s-a luptat in instanta cu firma aflata in insolventa care detinea izvoarele.

La mijlocul anilor '90, izvoarele au fost date in folosinta de catre Ministerul Turismului firmei Perla Moldovei SA, care apoi a intrat in insolventa, iar administratia locala a preluat, rand pe rand, izvoarele, pentru folosul public.

Statiunea este renumita pentru cele 20 de izvoare de ape carbonatate, bicarbonatate, usor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice si oligominerale.

Izvoarele au fost descoperite inca din anul 1801, iar, in 1852, s-au facut primele teste chimice, 25 de ani mai tarziu aparand primele instalatii balneare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre izvoare minerale Slanic Moldova
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5860 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor