Bella Italia sau cum incearca sa se salveze turismul italian in plina pandemie

Autor: Georgiana Baciu - jurnalist
Luni, 26 Aprilie 2021, ora 10:48
3996 citiri

"Nu calatoriti cu destinatia Italia din cauza Covid19!", este avertismentul pe care il da Ambasada Statelor Unite cetatenilor sai, si asta in timp ce autoritatile din Peninsula se chinuie din rasputeri sa lase in urma acest cosmar al inchiderilor fortate si sa faca pasi mici, dar siguri, catre revenirea la normalitate.

Se vorbeste despre redeschiderea restaurantelor, a teatrelor si muzeelor, in timp ce singura regiune "alba", Sardinia, a devenit rosie, din cauza unui mare numar de infectari cu Covid-19, in vreme ce din 26 aprilie toata tara devine de culoare galbena, cu masuri restrictive lejere pentru circa 50 milioane de italieni, si se pot relua activitati obisnuite precum cina la restaurant, chiar si seara, cu conditia ca asta sa se intample in aer liber.

Si, in timp ce fortele politice de stanga si de dreapta dintr-un Guvern neobisnuit incearca sa se puna de acord chiar si asupra mentinerii starii de urgenta dupa ora 22 pana la orele 5 pe timpul verii, ajunge ca un trasnet stirea ca Ambasada USA isi avertizeaza cetatenii ca Italia este risc ridicat pentru pandemie si... terorism. Pagina "Italy Travel Advisory: Level 4: Do Not Travel, April 20, 2021" nu se limiteaza la a opri americanii intentionati sa vina in Italia semnaland pandemia. Dupa fraza "Nu calatoriti cu destinatia Italia din cauza Covid19" se poate citi "Atentie crescuta si din cauza terorismului"; ceea ce inspaimanta Italia este faptul ca democratia USA semnaleaza teritoriul peninsulei ca fiind caracterizat de un pericol de data veche reprezentat de grupuri teroristice care ar continua sa puna la cale posibile atacuri in Italia. Cuvintele utilizate de ambasada americana nu infricoseaza doar potentialii vizitatori, ci seamana agitatie in sufletul oricui: "Teroristii pot ataca cu putin preaviz sau chiar fara, si pot tinti localitati turistice, transpoturi, piete si centre comerciale, structuri guvernative locale, hotel, cluburi, restaurante, lacasuri de cult, parcuri, mari evenimente sportive si culturale, instututii de educatie, aeroporturi si alte zone publice". Cine citeste zona web in chestiune se poate intreba ce informatii au in mana istitutiile americane.

https://it.usembassy.gov/italy-travel-advisory-april-20-2021/

Ceea ce inspaimanta cu adevarat autoritatile italiene este riscul ridicat de infiltrari criminale in tesutul economic, asa cum avertizeaza Coldiretti. Infiltrarile Mafiei sunt in mod particular preocupante pentru filiera turismului, dupa pierderea a circa 53 miliarde euro in 2020 din cauza lipsei turistilor nationali si straini. Sase sunt regiunile turistice: Campania, Sicilia, Lazio, Calabria, Lombardia, Puglia. Turismul italian, in genunchi din cauza Covid19 se afla intr-o situatie preocupanta, intrucat afacerile serioase sufera de doua ori: odata din cauza pandemiei, si a doua oara din cauza concurentei mafiei. Guvernul elaboreaza formule de finantare transparente in masura sa sustina operatorii loviti de impactul economic pentru a-i face impermeabili la contaminarea mafiei, asigura ministrul turismului, Massimo Garavaglia.

Dar care este situatia in Italia?

Ce fac autoritatile pentru a reporni motoarele unui sector care, potrivit estimarilor, reprezinta 13% din produsul intern brut? Anul 2020 a fost un cosmar pentru turismul italian, daca luam in considerare faptul ca au fost 245 milioane de prezente/turisti in minus.

O idee este crearea insulelor "Covid free". Daca alte tari le vor face si Italia nu, se va pleca deja cu stangul. In Grecia, direct concurent in aceasta cursa pentru vacante libere de virus, lucrurile s-au miscat de ceva timp in acest sens, iar locuitorii celor 69 de insule primesc, intre aprilie si mai, vaccinul astfel incat sa se poata crea zone turistice sigure; se pare ca lucrurile merg bine acolo din punct de vedere al rezervarilor.

In Italia, mare parte din rezervari pentru vacanta de vara a fost facuta chiar de italieni, ei s-au miscat si s-au organizat sa calatoreasca, da, dar in tara lor. Ipoteza de a crea insule "Covid free" nu poate fi luata in calcul in insulele mari - Sardinia, Sicilia - ci insulele mici si vizeaza locuitorii si lucratorii din insulele mici: Ischia, Capri, Procida, Eolie, sau Ponza, Tremiti, Elba sau Giglio.

Se doreste un turism sigur, curat si sustenabil, care poate fi obtinut prin adoptarea unor criterii comune de calatori in siguranta, intre acestea protocolul UE pentru sanatate si siguranta cu test inainte de plecare. Carantina va trebui aplicata ca ultima optiune.

Potrivit noului Decret in vigoare din 26 aprilie este interzisa deplasarea pe timpul noptii dupa ora 22. Aceasta masura ar putea fi un obstacol pentru turistii care nu doresc restrictii, fie ca se afla la plaja in Liguria fie ca sunt la schi, la Cortina d'Ampezzo. Televiziunile straine au facut deja stiri cu titluri "Vacante italiene cu stare de asediu". Nu au facut un mare serviciu turismului italian. Asociatiile de hotelieri au semnalat ca decizia de a mentine starea de asediu pana la sfarsitul lunii iulie este o mare problema si ca practic ii indeamna pe pasionatii infocati de Italia catre alte tari care au si ele plaje de vis, cu consecinta inchiderii multor afaceri. In plus, spun hotelierii, chiar si italienii intentionati sa petreaca vacanta in Italia s-ar putea orienta catre alte tari, asa cum s-a intamplat de Craciun sau in urma cu cateva saptamani, de Pastele catolic, cand in Italia plajele erau inchise si erau in vigoare masurile restrictive ce nu au permis deplasarea intre regiuni.

Insa vara aceasta ar putea reprezenta un adevarat moment de relansare pentru turismul italian, sustine reprezentantul Welcomeeasy, (https://welcomeasy.app/) o platforma studiata pentru hotelieri cu scopul de a accelera operatiunile de check-in pentru proprii clienti in mod digital. Incep deja sa se inregistreze primele rezervari ale unor turisti straini, care vor sa ramana in Italia cel putin o saptamana, incepand de la sfarsitul lunii mai. Sunt turisti elvetieni, germani, francezi, austrieci si unguri, insa nu lipsesc nici englezii.

Primii care vor putea calatori sunt posesorii certificatului verde digital european care atesta vaccinarea impotriva coronavirus, au un test cu rezultat negativ ori s-au vindecat de covid19. Frumusetea Italiei in epoca Covid19 poate fi de ajuns pentru actori si cantareti faimosi care au ales Italia ca a doua casa: Sting, cu resedinta sa in Toscana, o vila nobiliara din secolul XVI, George Clooney care a ales Villa Oleandra, la Lacul Como, Leonardo di Caprio care nu a rezistat frumusetii orasului Verona unde a achizionat, spun ziarele italiene, 400 metri patrati cu vedere la Arena. Frumusetea care a caracterizat pana acum oferta Italiei, pentru turistii "de rand" nu mai este de ajuns. La peisajele uluitoare, marile de corali, arta, cultura si istoria care se impletesc pentru a oferi experiente de neuitat trebuie adaugat inca ceva: turistii vor sa se simta in siguranta inainte de a ajunge la destinatie, sunt atenti la sustenibilitatea ambientala si sociala a comunitatii care ii primeste, viseaza vacanta ca un mod de a obtine atat fericire cat si regenerare.

Georgiana Baciu este absolventa a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din Bucuresti, cu o experienta de 22 de ani ca jurnalist la cele mai importante publicatii centrale din Romania. In urma cu 14 ani s-a stabilit in Italia, unde a continuat activitatea ca si corespondent de televiziune. In prezent, activeaza in domeniul asigurarilor.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit în aer, pe 15 aprilie, la bordul unei aeronave Wizz Air. Ivano și Federica au avut parte de o ceremonie oficială chiar în interiorul avionului, iar...
Performanță uriașă pentru fotbalul italian. Câte echipe va avea în Liga Campionilor
Performanță uriașă pentru fotbalul italian. Câte echipe va avea în Liga Campionilor
Italia şi-a asigurat matematic, joi, al cincilea loc în sezonul viitor al Ligii Campionilor, după ce Atalanta şi Fiorentina s-au calificat în semifinalele Europa League şi respectiv...
#Italia, #vacanta italia, #Sardinia, #relansare turism, #turism in pandemie , #stiri vacanta