Ghidul turistului precaut: Unde sa nu te duci in vacanta

Sambata, 17 Iulie 2010, ora 21:55
3611 citiri
Ghidul turistului precaut: Unde sa nu te duci in vacanta
Foto: EscapeFromCorporate

Visezi in pauza de tigara dintre proiecte la o vacanta superba intr-o tara exotica. Toata lumea face asta. Insa vacanta de vis se poate transforma intr-un cosmar, daca nu esti un turist informat.

Multe tari ne atrag ca un magnet, prin frumusetea lor incredibila, si e usor sa uiti de pericolele pe care trebuie sa le infrunti pentru a le vizita. Solista britanica Cheryl Cole, spre exemplu, a fost diagnosticata cu malarie dupa o calatorie in Tanzania.

Top 5 destinatii de vacanta din filme

In tarile din Africa, malaria poate afecta turistii, care sunt obligati sa ia pastile chiar daca nu sunt bolnavi. Se pare insa ca unele forme ale bolii sunt rezistente la medicamente.

In afara de malarie, pe continentul negru te poti molipsi si de alte boli care europenilor le pot da batai de cap serioase: febra dengue, febra galbena sau boala somnului, transmisa prin muscatura mustei "tze tze".

Fa-ti bagajele cu cap, pentru o vacanta fara regrete

Ceea ce nu trebuie sa uiti este ca multe boli se transmit prin muscaturile tantarilor, motiv pentru care, daca te-ai hotarat sa iti petreci vacanta intr-o tara exotica, este esential sa folosesti substante impotriva insectelor.

Se recomanda hainele cu maneci lungi, care protejeaza intreg corpul, iar locurile in care dormiti trebuie sa fie protejate de plase de tantari.

Un studiu realizat de Institutul de cercetare pentru boli tropicale din Berlin, in 2005, a aratat ca 42% dintre cei care au calatorit in regiuni tropicale s-au imbolnavit. Cel mai des intalnite sunt simptomele unor boli gastrointestinale (34%), urmate de simptome ale bolilor sistemului respirator (13%), arata studiul publicat in revista "Journal of Travel Medicine".

Cat costa o vacanta intr-un parc de distractii european?

Exista insa si tari care sunt evitate nu din cauza bolilor care pot fi contactate, ci din pricina conflictelor armate din zona. In zonele de conflict, infrastructura si sistemul sanitar sunt deficitare, iar calatorii intampina mari probleme.

In Sudan, tara din nord-estul Africii, este macinata de conflicte interetnice si economice, iar in zona Darfur populatia sufera de foame.

In Haiti, cutremurul din 12 ianuarie a lasat sute de mii de oameni fara adapost si mancare, iar situatia este in continuare disperata.

Tara era extrem de saraca si inainte de catastrofa, iar riscurile pentru calatori sunt mari: se petrec des crime si rapiri.

Iran, Irak, Yemen, Afganistan si Pakistan sunt deasemenea tari in care riscurile de securitate sunt mari. In aceste tari isi desfasoara activitatea multe dintre retelele teroriste, iar victimele sunt cel mai des civili.

Mali, Mauritania si Nigeria sunt tari in care reteaua terorista al-Qaida are filiale bine dezvoltate, iar cazurile de rapire a unor cetateni americani sau europeni sunt destul de dese.

Unde isi petrec vacanta cei mai bogati oameni din lume?

Sfatul autoritatilor, pentru turistii care vor o vacanta intr-un loc exotic, este sa se informeze corect asupra zonei in care vor sa-si petreaca vacanta, asupra riscurilor existente si isi ia precautii.

Informatii despre conditiile de calatorie si despre riscurile existente in fiecare tara puteti gasi pe site-ul Ministerului de Externe.

Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanţa de 1 Mai şi de Paşte va fi mai lungă anul acesta, având în vedere că cere două sărbători vor fi una după alta. Așa că mulți și-au legat liberele și profită pentru a avea un...
5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
Vacanța este o perioadă excelentă în care te poți relaxa și îți poți reîncărca bateriile. Explorarea unor destinații noi, petrecerea timpului cu cei dragi și concentrarea pe relaxare...
#vacanta, #ghid turist, #pericole vacanta , #stiri vacanta