Iarna este anotimpul preferat al iubitorilor de munte, care de abia așteaptă să își scoată schiurile de la naftalină și să își planifice următorul concediu pe pârtie. Pe de altă parte, nu toți sunt fanii sporturilor de iarnă, astfel că preferă să se bucure de peisajele acoperite cu zăpadă de la căldura focului din șemineu.
Oricum ar fi, românii își planifică frecvent concedii la munte iarna, doar că nu toți își doresc să scoată sume foarte mari din buzunare sau să se ducă în locuri foarte aglomerate, precum Poiana Brașov și Valea Prahovei.
Traian Bădulescu, consultant în turism și purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a alcătuit pentru Ziare.com o listă cu locuri unde vă puteți bucura de câteva zile de relaxare la munte, la prețuri accesibile oricărui buzunar.
Turismul rural a devenit un adevărat fenomen, care a fost accentuat de pandemia de coronavirus, când oamenii au dorit să scape de grijile cotidiene și de agitația marilor orașe și să se retragă în natură, cât mai izolați.
Traian Bădulescu spune că o noapte la o pensiune poate să fie 150-200 de lei, cu mic-dejun inclus, poate chiar cu două mese. Prețurile nu sunt foarte piperate nici pentru un sejur de sărbători, unde este inclusă și masa festivă.
”În țară, una din cele mai accesibile ramuri este turismul rural. E preferat de mult timp de români și de străinii care vin în România, dar în timpul pandemiei a crescut destul de mult. La pensiune în general se strâng grupuri de prieteni sau familii. E o siguranță în plus pentru că sunt ei între ei și e aglomerație mai mică.
La pensiuni sunt și tarife destul de accesibile, poți să plătești 150-200 de lei pe noapte cu mic dejun inclus, poate și cu două mese. Inclusiv de sărbători, la o pensiune, o persoană poate să scoată din buzunar undeva la 1.000-1.500 de lei maximum, vorbim cu cină festivă, pentru mai multe zile”, explică Traian Bădulescu.
Zone izolate, cu aer curat de munte, în mijlocul naturii, cam așa sunt amplasate pensiunile, fiind exact motivele pentru care sunt la mare căutare.
”Bran-Moeciu, Mărginimea Sibiului, Maramureș, Bucovina, Neamț, Oltenia de sub munte, Vrancea. Și Delta Dunării când permite vremea.
Sunt și zone mai inedite, mai recent apărute pe harta pensiunilor. Aș aminti Țara Făgărașului, zonele sunt cunoscute, dar în ultima vreme s-au dezvoltat și pe partea asta de turism rural. Aș spune și Apusenii, zonă deja cunoscută.
Dunărea are multe pensiuni: Delta Dunării, Cazanele Dunării, Orșova, sau între Cernavodă și Orșova, zone chiar izolate în natură.
A crescut turismul rural și în zona Carpaților Orientali, în Moldova, mă refer la Vrancea și Bacău, de vreo 10 ani au apărut foarte multe pensiuni noi. Apoi vorbim de Harghita și Covasna, unde sunt multe pensiuni și chiar conace de calitate”, exemplifică Traian Bădulescu.
Chiar dacă își doresc să fie în mijlocul naturii și să se bucure de viața la țară, mulți nu sunt dispuși să renunțe la confortul absolut, dar asta nu înseamnă că trebuie să suporte costuri foarte piperate.
”Cine vrea să stea în condiții premium, fără să scoată 2.000 de lei pe noapte cum se întâmplă în Mamaia Nord, la 5 stele, în timpul sezonului, poate să aleagă conacele din Transilvania sau culele din Oltenia și sunt mai multe astfel de conace și cule, și chiar mici palate, unde camera pe noapte e 400-600 de lei. Vorbim de condiții premium. Cu mic dejun inclus”, spune purtătorul de cuvânt al ANAT.
”În perioada aceasta merge bine și turismul balnear, pentru că mulți merg și la tratament, la refacere, deci combină relaxarea cu prevenția. Avem din ce în ce mai multe hoteluri de calitate cu spa, cu centru de wellness, aici chiar stăm bine la capitolul stațiuni: Băile Felix, Sovata, Balvanyos, Băile Herculane”, mai spune Traian Bădulescu.
”Aici nu ne referim doar la Valea Prahovei și Predeal, Poiana Brașov, care sunt arhi căutate. A crescut cererea pe Păltiniș, și sunt mulți turiști care aleg, în Moldova, Vatra Dornei și Slănic Moldova, iar în Maramureș, Borșa”, adaugă consultantul în turism.
Traian Bădulescu spune că dorința oamenilor de a călători nu s-a schimbat, în ciuda pandemiei, dar că trebuie să se asigure înainte că sunt la curent cu măsurile impuse în destinațiile pe care le aleg. În plus, a sesizat deja diferențe între preferințele turiștilor vaccinați și ale celor nevaccinați.
”Oricum, dorința de călătorie a rămas, pentru că nu poți să stai doar în casă până la urmă, te ajută și la psihic și fizic să călătorești, cu măsurile de rigoare.
De exemplu, la hoteluri, turiștii trebuie să știe că în localitățile cu indicele de infectare de peste 6 la mie, cum sunt cam toate marile orașe ale României, nu mai au acces în restaurantele hotelurilor decât clienții, în rest ai nevoie de certificatul verde pentru restaurante.
Pe extern, turiștii care s-au încumetat să își rezerve oriunde sunt cei vaccinați pentru că sunt șanse minime să mai existe vreun lockdown local. Turiștii vaccinați nu riscă carantină nici la destinație, nici la întoarcere. Nu au probleme nici în Europa, au certificatul verde.
Iar turiștii nevaccinați și ei pot beneficia de certificatul verde, majoritatea acceptă și testul PCR, așa cum mi se pare și normal. Doar că, într-adevăr, turiștii nevaccinați au o paletă de destinații puțin mai limitată. Și România e roșie în perioada asta și sunt și alte țări unde, la întoarcere, trebuie să stai în carantină”, concluzionează Traian Bădulescu.