
In anul acesta, vacantele pe litoralul romanesc se vor face dupa anumite reguli impuse de autoritati, reguli ce vor trebui implementate de hotelieri si administratorii de plaje, potrivit ordinului privind stabilirea masurilor specifice de prevenire a raspandirii virusului SARS-CoV-2 pentru activitatile de operare a plajelor turistice. In total este vorba despre 22 de masuri.
Acestia trebuie sa amplaseze la loc vizibil regulamentele de acces si de comportament pe plaja si sa asigure masuri pentru respectarea unei distante de doi metri (stanga/dreapta, fata/spate) intre sezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite.
Administratorii trebuie sa asigure accesul pe plaja in limitele de capacitate adoptate, cu mentinerea distantei fizice, descurajarea aglomerarii si limitarea adunarilor mari, se arat in masurile impuse de Ordinul comun emis de Ministerul Sanatatii (MS), Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT) si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP).
De asemenea, pentru atingerea obiectivelor de reducere a riscului de transmitere a infectiei cu virusul SARS-CoV-2, administratorii plajelor trebuie sa adopte masuri pentru:
Totodata, se mai prevede ca servirea clientilor sa se faca de personalul care isi desfasoara activitatea pe plaja concesionata, fara deplasarea clientilor in punctele de servire si evitarea, pe cat posibil, de a servi produse neambalate.
In cazul plajelor neconcesionate, administratia publica locala va raspunde de mentinerea regulilor de distantare fizica si evitarea formarii de aglomerari.
"Administratorii plajelor trebuie sa semnalizeze distantele corespunzatoare cu delimitarea vizibila a sensului pentru zonele de intrare si iesire, pentru a controla prezenta/densitatea utilizatorilor; echipamentul de plaja (de exemplu, scaune, sezlonguri, umbrele) trebuie folosit individual, fara ca aceste echipamente sa fie partajate intre persoane care nu sunt membri de familie", se mai arata in ordin.
De asemenea, inainte si dupa fiecare utilizare echipamentele de plaja (de exemplu scaune, sezlonguri, umbrele) vor fi curatate si dezinfectate cu produse biocide avizate, toaletele de pe plaja trebuie asigurate cu consumabile adecvate pentru respectarea igienei: apa, sapun, dezinfectant cu cel putin 60% alcool, prosoape de hartie si cosuri de gunoi fara atingere.
Se va asigura curatarea si dezinfectia frecventa a acestora; suprafetele atinse frecvent trebuie curatate si dezinfectate.
Nu sunt permise activitati sportive sau de agrement decat in spatii special amenajate cu acest scop, cu limitarea numarului de persoane care nu apartin aceleiasi familii.
Administratorii plajelor se asigura ca:
Ordinul prevede ca operatorii economici sau administratorii, dupa caz, din sectorul plajelor turistice, inainte de reluarea activitatilor, sa respecte urmatoarele obligatii:
Se cere reinstruirea sub semnatura a personalului care isi desfasoara activitatea in unitate cu privire la regulile generale de igiena ce trebuie respectate la nivelul unitatilor, inclusiv asupra masurilor suplimentare in ceea ce priveste prevenirea raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2.
La intrarea in unitate se va face un triaj observational al angajatilor (accesul personalului cu semne vizibile de infectie respiratorie va fi interzis), se va asigura supravegherea starii de sanatate a lucratorilor prin incheierea de catre medicul de medicina muncii a fiselor de aptitudini pentru personalul care isi desfasoara activitatea in unitate etc.
La finalizarea masurilor luate inainte de demararea activitatii, operatorii economici sau administratorii, dupa caz, sunt obligati sa pastreze la nivelul unitatii documente prin care sa se demonstreze ca au fost implementate masurile prevazute la alin. (1) lit. a) - g). Aceste documente vor fi puse la dispozitia organelor de control ori de cate ori se solicita.
Potrivit reprezentantilor ANAT, pandemia a venit cu un lucru foarte bun: organizarea mai buna a plajelor si igienizarea lor.
"De acum, hotelierii si administratorii de plaje vor fi obligati sa gestioneze numarul de sezlonguri si sa asigure cele mai inalte standarde de calitate pentru servicii, asa cum au tot cerut Guvernului. In felul aceste nu vor mai aparea scandalurile care au fost in anii trecuti pe plaje legat de numarul de sezlonguri si rezervarea acestora", a declarat Traian Badulescu, purtator de cuvant al ANAT.
Acesta este de parere ca, pentru o mai buna organizare, turistii pot merge dimineata sau chiar cu o zi inainte la receptia hotelului si pot specifica cerintele pentru plaja, astfel incat hotelierii sa fie deja pregatiti.