Ce preturi veti gasi la hoteluri in 2021 si cat de inghesuiti veti sta in vacanta

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 11:56
2902 citiri
Ce preturi veti gasi la hoteluri in 2021 si cat de inghesuiti veti sta in vacanta
Foto: Pixabay.com

Hotelurile vor avea un grad mediu de ocupare de 31% pentru anul 2021 si un tarif mediu de 197 de lei, potrivit rezultatelor unui studiu realizat in noiembrie de Cushman & Wakefield pentru Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR). De asemenea, hotelierii au apreciat ca hotelurile lor vor atinge un grad de ocupare maxim de 40%.

"Conform studiului, desi rezultatele pentru o astfel de perioada incerta sunt dificil de cuantificat, hotelierii romani anticipeaza un grad mediu de ocupare anual de 31% pentru 2021. Majoritatea respondentilor considera ca proprietatile lor vor atinge un grad de ocupare maxim de aproximativ 40%, in timp ce doar 7% iau in calcul un grad de ocupare de circa 70%", spun reprezentantii FIHR.

Proprietarii de hoteluri chestionati au apreciat ca tariful mediu pentru anul 2021 va fi de 197 de lei.

"In ceea ce priveste tariful mediu, hotelierii se asteapta la o medie de 197 lei in 2021. Aceasta reprezinta o valoare mult mai mica comparativ cu octombrie 2020, si poate indica faptul ca hotelierii se vor concentra pe maximizarea gradului de ocupare in perioada de recuperare, asa cum a fost evidentiat in studiul anterior. In plus, intrucat perioada de recuperare va fi dominata de calatorii interne, hotelierii ar putea sa realizeze strategii pentru un tarif mediu mai scazut, pentru a face apel la clientii locali", spun hotelierii.

Hotelurile vor avea un grad mediu de ocupare mic, dar preturi pe masura

Respondentii ce apartin unor branduri internationale previzioneaza un tarif mediu mai mare, de 224 lei, in timp ce brandurile nationale si hoteluri independente iau in calcul un tarif de 157 lei, respectiv 192 lei.

In octombrie anul curent, industria hoteliera a atins un grad mediu de ocupare de 24% si un tarif mediu de 293 lei, ceea ce reprezinta o scadere de 72% comparativ cu octombrie 2019, potrivit FIHR.

89% dintre hotelieri se asteapta ca veniturile generate de restaurante si sali de conferinte sa fie extrem de importante in performanta hotelurilor estimata pentru 2021, iar 87% dintre hotelieri considera ca organizarea de evenimente va aduce beneficii financiare importante.

Pe locul trei se situeaza veniturile obtinute din serviciile de Spa si Wellness, 56% din respondenti mentionand ca acestea sunt importante pentru a sustine venituri sustenabile pentru proprietatile lor.

In cadrul studiului, 65% dintre respondenti au declarat ca, fara sprijin guvernamental, hotelurile lor nu vor putea supravietui dupa luna martie 2021. Doar 7% dintre respondenti au mentionat ca afacerea lor poate supravietui mai mult de un an fara sprijin guvernamental.

"Prin urmare, supravietuirea si redresarea sectorului hotelier romanesc vor ramane dependente de sprijinul guvernamental oferit in 2021", mai spun hotelierii.

Un procent de 43 dintre respondenti au declarat ca in 2021 vor mentine hotelurile deschise daca nu se va instaura din nou carantina, in timp ce 19% dintre hotelieri intentioneaza sa-si tina business-ul deschis in eventualitatea oricarui scenariu, conform rezultatelor studiului.

Pe de alta parte, 20% dintre respondenti iau in considerare inchiderea hotelurilor in timpul extra-sezoanelor din 2021, pentru a salva din costuri pe fondul lipsei cererii, iar 3% dintre hotelieri planifica o schimbare de strategie pentru transformarea modelului de afaceri adaptat pentru sejururi pe termen lung (de peste 6 luni) in 2021.

Conform rezultatelor sondajului, piata hoteliera din Romania a inregistrat o scadere medie a profitului cu 73% in luna octombrie 2020, comparativ cu aceeasi luna din 2019.

Inghetarea salariului minim pe economie: Cui foloseste si cine pierde din aceasta decizie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#preturi hoteluri 2021, #vacante 2021, #grad de ocupare hoteluri , #stiri vacanta