Unde au ales romanii sa petreaca Pastele si cat ii costa. Litoralul, dezavantajat de contextul pandemic, insa preferat de tineri

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 30 Aprilie 2021, ora 22:30
2718 citiri
Unde au ales romanii sa petreaca Pastele si cat ii costa. Litoralul, dezavantajat de contextul pandemic, insa preferat de tineri
Tinerii au preferat Vama Veche FOTO Facebook/ Digital Adviser

Anul acesta, pandemia a defavorizat statiunile de pe malul marii, romanii preferand sa mearga in statiunile montane sau, chiar sa stea acasa, avand in vedere restrictiile impuse. Marile segmente de turism din Romania inca resimt criza sanitara, astfel ca multe dintre acestea abia daca mai rezista pe piata.

Hotelierii si proprietarii de pensiuni si case de vacanta au pregatit deja pachete speciale pentru cele patru zile libere de care se vor bucura romanii de Paste, multe dintre oferte avand incluse si mesele festive, mai ales ca 67% dintre turisti si-au exprimat deja dorinta de a beneficia si de un meniu traditional, potrivit platformei de rezervari, Travelminit.ro

Unul dintre cele mai afectate domenii, industria turismului balnear, se asteapta la un grad de ocupare de 50% pentru vacanta de Paste si 1 Mai.

Procentul este unul extrem de optimist, avand in vedere ca multe din procedurile de terapie nu se pot realiza din cauza restrictiilor impuse de pandemie.

"In perioada 1-7 mai, deja toate statiunile functioneaza, toti agentii economici din turism balnear functioneaza, cu restrictiile care sunt impuse de autoritati. Si cele de la mare, Eforie Nord, Eforie Sud, Mangalia, Techirghiol, Neptun, toata salba de acolo, pentru ca si acolo sunt foarte multe complexuri balneare, din 28 aprilie au inceput sa se deschida si au programe speciale pentru minivacanta", a declarat Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei

Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR).

Potrivit acestuia, un grad de ocupare de 40-50% este un grad de ocupare bun. De asemenea, la hotelurile care depind de activitatea propriu-zisa de tratament balnear gradul de ocupare este mai scazut din cauza restrictiilor.

"La hotelurile dependente de tratament gradul de ocupare este scazut, undeva la 20-30%. La hotelurile cu Spa si wellness, acolo unde oamenii vin, in general cei mai tineri, desi si acolo pot fi facute doar anumite profiluri, in anumite conditii, cu distantare si asa mai departe, ne asteptam undeva la 40%, maximum 50% grad de ocupare", a mai afirmat Radulescu.

In statiunile balneare, pentru un sejur de 3 nopti cu pensiune completa romanii vor plati intre 100-600lei/persoana/noapte in functie de preferinte, servicii si confort. Majoritatea pachetelor turistice contin mese festive de Paste, acces la piscina, sauna si jacuzzi.

80.000 de locuri la hotelurile si pensiunile autorizate

Pe de alta parte, peste 80.000 de locuri de cazare din tara sunt pregatite pentru turisti de 1Mai si Paste, aproximativ jumatate fiind deja rezervate, au anuntat cei din Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Proprietarii unitatilor de cazare clasificate din turismul romanesc au pregatit, pentru turistii care si-au propus sa petreaca zilele libere de 1 Mai si Paste intr-o destinatie interna, peste 80.000 de locuri din cele peste 500.000 de locuri clasificate in Romania, cu 27% mai putin fata de anul 2019, cel mai bun an in turismul autohton din ultimul deceniu.

Fata de 2019, interesul turistilor de a-si petrece Sarbatorile Pascale intr-un hotel sau pensiune din Romania a scazut cu peste 65%.

Scaderea majora este influentata de masurile restrictive privind limitarea gradului de ocupare a spatiilor de cazare din structurile de primire turistica la cel mult 70% din capacitatea acestora, interdictia desfasurarii de activitati in cluburile de pe litoral, in interiorul restaurantelor, precum si interdictia de circulatie a persoanelor in afara locuintei in functie de rata de incidenta a zonei.

Pe litoral, doar 15.000 de romani

Si in acest an, litoralul ramane destinatia turistica vedeta, preferata de tinerii dornici de distractie, fiind puse la dispozitie aproximativ 25.000 de locuri din totalul de 135.856 de locuri clasificate.

"Pana acum, mai putin de 15.000 de turisti au facut rezervare, hotelierii sperand totusi ca vor fi ocupate toate locurile puse la dispozitie. Cei mai multi dintre turistii romani vor alege sa petreaca zilele libere in statiunea Mamaia sau Vama Veche, unde vor fi deschise si cele mai multe unitati de cazare. Tariful mediu pe litoral in aceasta perioada este de 220 lei/persoana/noapte", afirma Dragos Raducan, prim-vicepresedinte executiv FPTR.

Turismul rural, cel mai cautat

Potrivit oficialilor din domeniu, turismul rural va fi si anul acesta in topul preferintelor romanilor.

Astfel, proprietarii pensiunilor au pregatit aproximativ 30.000 de locuri in destinatiile rurale cu traditie: Bran-Moeciu, Bucovina, Maramures, zona Transilvaniei si Oltenia.

In aceste zone, turistii pot achizitiona produse traditionale bio de la producatori locali autorizati, pot vizita obiectivele turistice din zonele limitrofe, se pot plimba cu caruta, iar copiii sunt asteptati cu diferite activitati printre care programul de vopsit oua cu metode traditionale si foc de tabara.

Din cauza incertitudinilor determinate de pandemie, multi proprietari de pensiuni au evitat sa perceapa avans pentru rezervari, gazdele pregatind pachete turistice cu sejururi de minimum 3 nopti si tipuri de masa in functie de dorintele fiecarui turist.

Legat de serviciile de masa, anul acesta, romanii s-au orientat doar catre cina traditionala de Paste.

Turismul montan, la inaltime

Turismul montan este, de asemenea, o destinatie cautata de turistii romani.

Sunt pregatite aproximativ 20.000 de locuri, iubitorii sporturilor de iarna avand ocazia rara sa schieze de 1 Mai. Cele mai solicitate vor fi unitatile de cazare de pe Valea Prahovei, Poiana Brasov, Paltinis, Stana de Vale, Arieseni, Ranca si Straja.

Proprietarii hotelurilor au pregatit pachete turistice cu sejururi de minimum 3 nopti si, in general, cu mic dejun inclus si cina festiva in noaptea de Inviere, muzica live si cadouri-surpriza, tarifele fiind cuprinse intre 100 si 400 lei/persoana/noapte.

Hotelurile din Delta

Unii dintre proprietarii de hoteluri din Delta Dunarii au ales ca slujba din noaptea de Inviere sa se desfasoare in incinta acestora. Aici vor putea merge la pescuit sau vor putea sa se plimbe in natura cu hidrobiciclete, caiace si pontoane plutitoare.

La hotelurile din Delta pot fi rezervate pachete de minimum 3 nopti de cazare cu pensiune completa si masa festiva la tariful mediu de 550 lei/persoana.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Vacanta de Paste, #minivacanta 1 Mai, #minivacanta 1 mai litoral , #stiri vacanta