Decizia prin care statul ajuta la scumpirea vacantelor si cresterea evaziunii fiscale in turism

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 11 Martie 2021, ora 07:00
3610 citiri
Decizia prin care statul ajuta la scumpirea vacantelor si cresterea evaziunii fiscale in turism

Statul a mai reusit astazi sa dea o lovitura grea turismului, in stilul caracteristic. Pentru a opri ingramadirea turistilor pe partiile de schi a limitat capacitatea de cazare a hotelurilor la 70% in anumite zone turistice. Cu toate acestea, nu a explicat ce se va intampla cu cei care aveau deja rezervari peste 70%. Acum, hotelierii spun ca masura are niste efecte secundare care nu ajuta deloc economia si nici pe turisti. Potrivit lui Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), limitarea capacitatii de cazare va scumpi vacantele si va indrepta turistii catre structurile de cazare neautorizate.

"Decizia de a limita capacitatea de ocupare a hotelurilor la 70% este una fara sens pentru ca nu schimba cu nimic datele problemei. Nu in camera se creeaza problemele, iar faptul ca sunt ocupate hotelurile nu generaza un val de infectare", ne-a declarat Calin Ile.

Acesta spune ca faptul ca hotelurile au fost pline pentru cateva zile ar trebui privit de autoritati ca un balon de oxigen pentru hotelieri, dupa un an de zile de inactivitate, si nu ca o sursa de infectare.

"Nu stim cum sa demonstram autoritatilor ca nu suntem noi cauza de infectare, ci mai degraba scolile sau transportul in comun. Dar nu se intelege ca suntem disperati si ca am avut mesaje de la membri nostri, mesaje radicale si indemn la nesupunere asa cum avem acum. Situatia este extrem de complicata si daca nu se intelege se va veni cu masuri de blocare in loc sa se vina cu masuri de relaxare plecand de la numarul important de persoane vaccinate in Romania", a mai spus Ile.

Efectele in piata

"Pentru noi, aceasta limitare inseamna pierderea unor zile in care se fac venituri, o frana suplimentara adresata clientilor. Si ca sa fim realisti, inseamna o presiune pe clienti pentru ca hotelul cand are o capacitate mai mica de clienti va mari preturile pentru cea existenta. Pana la urma vor suferi turistii, prin scoaterea a unei parti din capacitatea de cazare din statiunile care prezinta interes. Astfel ca, vor creste preturile", a mai spus presedintele FIHR.

Mai mult, potrivit lui Calin Ile, turistii vor fi impinsi sa mearga catre sectorul de economie colaborativa sau apartamente nefiscalizate, case cu cheia pe marginea drumului sau pensiuni care nu platesc taxe la stat.

Masura fara sens

Consultantul in turism, Traian Badulescu, spune ca masura este una ridicola si fara sens, avand in vedere ca nu in hoteluri se produc infectarile.

"Nu stiu pe baza caror studii se iau deciziile acestea pentru ca hotelurile sunt cea mai sigura structura de cazare in pandemie. E ca si cum ai sta la bloc. Atata timp cat se respecta regulile, nu cred ca mai au rost sa mai limiteze hotelierii", a mai spus Badulescu.

Acesta se intreaba daca nu cumva ar trebui sa ne asteptam la aceasta masura si de Paste cand va si mai mare aglomeratie sau la vara pe litoral.

Ce au decis autoritatile

Prin ultima decizia a CNSU s-a propus limitarea gradului de ocupare a spatiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistica la cel mult 70% din capacitatea maxima a acestora, pentru spatiile de cazare dispuse in mai multe localitati/zone in care se practica schiul sau alte sporturi de iarna:

 • * Azuga, Busteni si Sinaia din judetul Prahova;
 • * Baile Tusnad, Borsec, Baile Homorod, Harghita-Bai din judetul Harghita;
 • * Borsa si Cavnic din judetul Maramures;
 • * Poiana Brasov, Predeal si Bran din judetul Brasov;
 • * Sovata din judetul Mures;
 • * Vatra Dornei din judetul Suceava;
 • * Voineasa din judetul Valcea;
 • * Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din judetul Caras Severin;
 • * Arieseni din judetul Alba;
 • * Durau din judetul Neamt;
 • * Novaci-Ranca din judetul Gorj;
 • * Paltinis din judetul Sibiu;
 • * Stana de Vale din judetul Bihor;
 • * Straja din judetul Hunedoara.
 • Citeste si:
  Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
  Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
  Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
  Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
  Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
  Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
  Comentarii