Statiunile de schi isi fac ghid de reguli pentru prevenirea raspandirii COVID-19

Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 11:06
3278 citiri
Statiunile de schi isi fac ghid de reguli pentru prevenirea raspandirii COVID-19
Foto: Pixabay.com

Dupa ce Ziare.com a scris despre pericolul pe care-l reprezinta statiunile de pe Valea Prahovei, in contextul epidemiei, primariile din orasele aferente acestei zone impreuna cu Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism au anuntat un plan de masuri de siguranta sanitara a turistilor in statiunile de schi din Romania.

"In anul 2020 Romania a fost destinatia preferata a romanilor pentru petrecerea vacantei, in contextul pandemiei de COVID-19. Lipsa unui set de masuri de siguranta pentru turistii straini care intra in tara, inchiderea restaurantelor sau centrelor spa au anulat sansa pozitionarii tarii noastre ca destinatie turistica sigura. Dorim sa nu se mai intample acelasi lucru la deschiderea sezonului de iarna. Turismul, daca este practicat in siguranta, inseamna atat sanatate fizica, cat si mentala. Pe de alta parte, orice activitate in aer liber ajuta la intarirea imunitatii", subliniaza Dumitru Luca, presedintele ANAT.

ANAT impreuna cu autoritatile locale care administreaza statiunile montane vin astfel in intampinarea autoritatilor centrale cu propuneri de securitate sanitara a statiunilor montane, pentru a continua promovarea acestor destinatii in agentiile de turism, ca o strategie de a incuraja turistii sa mearga in statiuni.

Pana in prezent, ANAT a avut intalniri cu reprezentanti ai autoritatilor locale pentru statiuni precum Vatra Dornei, Predeal, Sinaia, Azuga, Poiana Brasov, Cavnic si Lupeni.

Cum s-au pregatit statiunile pentru sezonul de iarna

Primaria Sinaia a pregatit un plan de masuri elaborat impreuna cu Asociatia Transportatorilor pe Cablu din Romania, care va fi inaintat forurilor decizionale. Salvamont Brasov a mentionat ca materialul conceput impreuna cu Asociatia Transportatorilor pe Cablu a fost transmis catre Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA), in atentia Secretarului de Stat Razvan Parjol. Astfel, se propune ca la instalatiile de cablu inchise, telecabine si gondole, sa se reduca capacitatea si sa fie ventilate corespunzator prin deschiderea geamurilor. De asemenea, acestea vor fi dezinfectate periodic.

Primaria Brasov a mentionat ca analizeaza propunerile venite de la Asociatia Transportatorilor pe Cablu si urmeaza discutii si cu administratorii domeniilor schiabile din Poiana Brasov pentru stabilirea fluxurilor de turisti si a normelor de siguranta. Intrucat aceste instalatii functioneaza si pe timpul verii, o mare parte din masurile de siguranta sunt implementate deja.

Se analizeaza modalitatea de imbunatatire a acestor masuri avand in vedere ca sezonul de schi presupune un numar mai mare de utilizatori ai instalatiilor.

De asemenea, trebuie analizat sistemul de preluare a turistilor. De exemplu, exista o parcare de tip park-and-ride in Poiana Mica din care s-ar face transferul pe mijloace de transport in comun dar, in conditiile actuale de distantare sociala, trebuie suplimentat numarul de mijloace de transport. Totusi, in situatia pandemiei, masina proprie ar fi mijlocul de transport incurajat pentru turisti. Inca nu s-a stabilit o data oficiala de deschidere a sezonului insa statiunile, alaturi de agentii economici, se vor raporta la anii anteriori.

Potrivit lui Valeriu Claudiu Stefan, vicepresedinte ANAT, presedinte al Comisiei revanzatori / intermediari din cadrul ANAT si initiatorul acestor discutii cu autoritatile locale, s-a propus stabilirea unei noi intalniri intre reprezentantii ANAT si primariile statiunilor, la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie, in vederea promovarii unui document final cu masuri de siguranta, care vor fi comunicate turistilor inainte de deschiderea oficiala a sezonului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#statiuni de schi, #prevenire covid 19, #ghid reguli schi , #stiri vacanta