Stațiunile de schi populare care sunt la doi pași de România. Peste 90% dintre turiștii autohtoni merg acolo

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 09:56
6317 citiri
Stațiunile de schi populare care sunt la doi pași de România. Peste 90% dintre turiștii autohtoni merg acolo

Iarna bate la ușă, iar turiștii români au început deja să își rezerve următorul concediu la schi.

Bulgaria nu este printre preferatele noastre doar când vine vorba de litoral, cererea fiind mare și în perioada sărbătorilor.

Traian Bădulescu, consultant în turism și purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a explicat pentru Ziare.com că, atunci când vine vorba de stațiunile de schi din afara țării, românii aleg cel mai adesea Bulgaria și Austria.

Consultantul în turism punctează o nuanță, și anume că schiorii profesioniști tind mai mult spre Austria, pe când Bulgaria este adesea preferată pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, iar sporturile precum schiul sunt motivația de pe planul doi.

”În Bulgaria sunt 3 stațiuni mari și importante: Bansko, cea mai cunoscută, urmată de Borovets și Pamporovo. Astea sunt în top 3 stațiuni și peste 90% dintre români au început să se intereseze. S-au făcut și câteva rezervări, în special din partea turiștilor vaccinați, dar estimez că o să crească fluxul de rezervări în noiembrie, pentru sărbători, dar depinde de situația pandemică”, a declarat Traian Bădulescu.

Topul stațiunilor de schi din Bulgaria

Bansko

Bansko se află la 505 kilometri de București, iar drumul cu mașina durează circa șapte ore și jumătate. Este cea mai modernă stațiune de schi din Bulgaria, situată la 160 de kilometri de capitala Sofia.

În ultimii ani, Yulen a investit câteva milioane de euro pentru modernizarea pârtiilor de schi din Bansko. Are cel mai lung sezon dintre toate stațiunile montane din Bulgaria, de la 15 decembrie până la 15 mai.

Lungimea totală a pârtiilor este de 70 de kilometri, iar cel mai lung traseu de schi are 16 kilometri. O caracteristică inedită a anumitor pârtii este că oferă condiții pentru schi nocturn, fiind iluminate, astfel că sportul poate fi practicat inclusiv în intervalul 18:30 - 21:30.

Traseele se adresează atât începătorilor, cât și profesioniștilor. De exemplu, Shiligarnika și Plata North sunt perfecte pentru începători, Tomba se adresează experților, iar Todorka, Chalin Valog West, Old piste și Chalin Valog East au o dificultate medie.

Un sejur de o săptămână la începutul sezonului, în intervalul 20-27 decembrie, pentru două persoane, ajunge la câteva sute de euro, pentru cazare.

De exemplu, o cameră dublă la un hotel de trei stele costă, în intervalul menționat, 194 de euro. Pentru un hotel de patru stele trebuie să scoateți din buzunar, în aceleași condiții, 318 euro. În sumele menționate intră și micul dejun și, la cerere, poate fi adăugat un pat suplimentar.

Borovets

Situată la 467 de kilometri de București, la un drum cu mașina de aproximativ șapte ore, stațiunea Borovets este populară pentru schi, schi nocturn, snowboarding sau cross-country.

Se află în Munții Rila, fiind a doua cea mai mare stațiune montană din Bulgaria. Iernile sunt blânde, dar cu multă zăpadă, iar ianuarie este cea mai friguroasă lună, media temperaturii fiind de 4,8 grade Celsius.

În mod normal, pârtiile sunt acoperite cu zăpadă de la jumătatea lunii decembrie și până în aprilie. La doar 72 de kilometri de capitala Sofia, drumul spre stațiune este accesibil. În plus, există varianta transportului cu autocarul din Samokov, la fiecare 30 de minute.

Sunt, în total, 58 de kilometrii de pârtii, ce diferă ca dificultate și lungime, dar cele mai cunoscute sunt cele din regiunea Yastrebec deoarece majoritatea competițiilor de anvergură au loc aici. De exemplu, Cupa Mondială de Schi Alpin s-a organizat de două ori în această regiune.

Borovets are trei centre de schi:

  • Centrul de schi Borovets, incepand de la 1.337 m altitudine pana la 1.780
  • Centrul de schi Yastrebetz - de la 1.340 m pana la 2.369 m
  • Centrul de schi Markudjik - de la 2.340 m pana la 2.550 m

Există pârtii pentru începători, cum ar fi Rotata și Markujik 0, pentru profesioniști, cum ar fi

Markujik 2A, Martinovi Baraki 4, sau Yastrebets 0, dar și cu dificultate medie, precum Martinovi Baraki 2, Sitnyakovo 3, Markujik 3, sau Yastrebets 3.

Pentru un sejur de o săptămână, în intervalul 20 - 27 decembrie, la un hotel de trei stele, pentru o cameră dublă, trebuie să scoateți din buzunar 440 de euro. În preț sunt incluse micul-dejun și cina.

Un hotel de patru stele, în aceleași condiții, cere pentru sejur 396 de euro, dar oferă doar mic-dejun inclus.

La un hotel de cinci stele, prețul ajunge la 675 de euro, fiind incluse micul-dejun și cina.

Pamporovo

Pamporovo, stațiune situată la 438 de kilometri de București, este la un drum de circa șapte ore cu mașina.

Plasată în inima munților Rhodopi, la 240 de kilometri de capitala Sofia, este cea mai însorită stațiunea montană din Bulgaria. Ierni blânde, zăpadă pe parcursul întregului sezon și pârtii ideale pentru începători. Totuși, asta nu înseamnă că nu există și trasee potrivite pentru schiorii avansați.

Sezonul începe în decembrie și se încheie în aprilie, iar temperatura medie este de 3 grade Celsius. Pe pârtii sunt peste 100 de instructori calificați, vorbitori de limbi străine, care stau la dispoziția începătorilor. În plus, închirierea echipamentelor de schi se face fie în apropierea pârtiilor, fie în zonele de transport.

Cea mai dificilă pârtie, destinată profesioniștilor, este Snejanka. Snejanka 1 și 6 oferă trasee cu dificultate medie, dar și pârtii iluminate, iar restul sunt perfecte pentru începători.

Un hotel de trei stele cere, pentru un sejur de o săptămână, în intervalul 20 - 27 decembrie, pentru o cameră dublă, 394 de euro. Micul dejun și cina sunt incluse.

Pe de altă parte, la un hotel de patru stele trebuie să scoateți din buzunar 414 euro, doar cu mic-dejun inclus. Prețul la cinci stele este de 711 euro, cu mic-dejun și cină incluse.

Citeste si:
Tragedie pe șoseaua de centură a Lugojului. Un bărbat a murit în timp ce își ducea acasă fiul mort în străinătate
Tragedie pe șoseaua de centură a Lugojului. Un bărbat a murit în timp ce își ducea acasă fiul mort în străinătate
Un bărbat de 66 de ani, cetățean bulgar, care își ducea acasă fiul de 35 de ani mort în străinătate, a murit pe șoseaua de centură a Lugojului, după ce a făcut infarct. Potrivit...
O fetiţă de doar 11 luni care merge pe snowboard face senzaţie în China VIDEO
O fetiţă de doar 11 luni care merge pe snowboard face senzaţie în China VIDEO
O fetiță de numai 11 luni, din China, care nu ştie încă să pășească, dar reușește să își țină echilibrul pe snowboard, face furori în China, informează AFP. Cu puţin mai...
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Munții noștri aur poartă, / Nu schiori...
VikingHH
rank 1
Cica l-au invitat pe Skiorul emerit al Romaniei