Cele mai spectaculoase locuri de pe Transalpina și Transfăgărășan. Când se închid circulației în 2021 șoselele cu care România se laudă peste hotare

Vineri, 27 August 2021, ora 03:40
16635 citiri
Cele mai spectaculoase locuri de pe Transalpina și Transfăgărășan. Când se închid circulației în 2021 șoselele cu care România se laudă peste hotare
Transfăgărășan FOTO Facebook/ The Beauty of Romania

Transalpina și Transfăgărășan sunt două drumuri care șerpuiesc pe crestele munților și care atrag zeci de mii de turiști în fiecare an. Din cauza condițiilor meteo aspre și a iernilor grele, oamenii nu se pot aventura în orice anotimp pe cele două trasee.

Transfăgărășan

Cu o lungime de 151 de kilometri, începe din localitatea Bascov și se termină la intersecția cu SN1 (Brașov – Sibiu). Se deschide oficial la 1 iulie și se închide la 1 noiembrie. În afara acestei perioade, drumul este blocat cu barieră la Cabana Capra (Sud) și Bâlea Cascadă (Nord). Decizia a fost luată din cauza riscului crescut de avalanșă în zona alpină, la peste 1.800 de metri.

Atracții turistice

Barajul Vidraru

Construit între ani 1960-1966 în scopul producerii de energie electrică, pentru irigații și pentru a evita inundațiile, cu o înălțime de 166,6 metri, la momentul finalizării construcției se clasa pe locul 5 în Europa și pe 9 în lume. Poziția în Europa a rămas aceeași, însă la nivel mondial a ajuns pe locul 27.

Se estimează că o eventuală avarie a barajului ar duce la producerea de inundații masive în Pitești în decursul a 72 de minute.

Pe lacul de acumulare al barajului se pot face canotaj, windsurfing, jetski, dar și plimbări cu vaporașul. În zonă sunt rezervații de căprioare, cerbi, urși, lupi, capre negre, cocoși de munte și vidre.

Accesul la Barajul Vidraru se poate face pe DN7C, dinspre Curtea de Argeș – Arefu, sau pe DN1, dinspre Sibiu – Cârțișoara, unde drumul continuă spre Transfăgărășan, însă această rută este deschisă doar șase luni pe an.

Lacul Vidraru

Lacul Vidraru este locul în care Argeșul se întâlnește cu râurile Capra și Buda. Este un lac de acumulare, cu o lungime de 14 kilometri și o suprafață de 870 de hectare, format artificial pentru colectarea apelor folosite de complexul hidroenergetic Vidraru în scopul producerii de energie electrică.

Legenda spune că, în locul lacului Vidraru, a existat un sat, Cumpăna, pe care locuitorii au refuzat să îl părăsească atunci când lacul a început să se umple, astfel că și-au pierdut viața sub ape.

Există, totuși, un sâmbure de adevăr în legendă. Mai multe clădiri, inclusiv Casa Brătienilor și biserica satului, se odihnesc pe fundul lacului.

Pe lac se pot face windsurfing, canotaj și schi nautic. Există locuri amenajate pentru pescuit și camping în jurul lui.

Muzeul Etnografic Badea Cârțan

Muzeul, situat în comuna Cârțișoara, este făcut în amintirea lui Gheorghe Cârțan, un țăran faimos, care și-a dedicat viața dorinței sale de unire a românilor din Transilvania cu cei din Vechiul Regat.

Este celebru pentru plecarea lui la Roma, pe jos, în anul 1896. Ajuns în Italia, primul loc pe care l-a vizitat a fost Columna lui Traian, unde s-a și culcat.

Întreaga presă din Italia a scris ”Un dac a coborât de pe Columnă: cu plete, cu cămașă și cușmă, cu ițari și cu opinci”.

Muzeul se poate vizita doar în iunie, iulie și august, de marți până vineri, între 10:00 și 18:00.

Mânăstirea Corbii de Piatră

Lăcașul sfânt este în satul Jgheaburi, în comuna Corbi, din județul Argeș. Datează din secolul al XIV-lea și este săpată într-o stâncă înaltă de 30 de metri și lungă de 14,5 metri.

În interiorul stâncii este un spațiu dedicat lui Neagoe Basarab, care servea drept tribună în aer liber pentru judecățile publice.

Transalpina

Transalpina, cunoscut și ca ”Drumul Regelui”, este cel mai înalt traseu din România și din lanțul Munților Carpați, atingând o altitudine maximă de 2.145 de metri în Pasul Urdele.

Numele vine de la latinescul ”Transalpina”, care înseamnă ”țara de dincolo de munți”.

Traseul montan se deschide în luna iunie și se închide la începutul lunii noiembrie.

Atracții turistice

Peștera Polovragi

I se mai spune și peștera lui Zamolxe, liderul spiritual al geto-dacilor, care își putea schimba înfățișarea, despre care se spune că a locuit aici. Turiștii pot să vadă Tronul lui Zamolxe, Cuptorul Dacic, Camera Albă, Culoarul Stâlpilor, Culoarul Sufocant și Tavanul însângerat.

Peștera adăpostește o colonie de circa 300 de lilieci potcoavă. Un alt element de unicitate este temperatura sa constantă, de circa 8-9 grade Celsius, indiferent de sezon.

Peștera Muierilor

Fiind prima peșteră electrificată de români, se găsește în județul Gorj, la intrarea pe Cheile Galbenului. Cele mai atractive galerii ale peșterii sunt Galeria Electricienilor, Sala Altarului, Galeria Turistică, Sala Turcului, Galeria Minunilor, Sala cu Guano și Galeria Musteriană.

În peșteră s-au descoperit rămășițe ale oamenilor, ce datau de acum 35.000 de ani, artefacte paleolitice, resturi fosile de urși și lei de peșteră, de hiene, lupi și erbivore care au populat regiunea în urmă cu 40.000 de ani.

Există două legende în privința denumirii. Prima spune că, atunci când bărbații plecau la luptă, femeile, copiii și bătrânii se adăposteau în peșteră deoarece inamicii nu știau de existența ei.

O altă legendă spune că, în zilele secetoase ale verii, femeile se așezau să toarcă la gura sudică a cavernei, unde aerul ce venea din interior le-ar fi ușurat mult munca de răsucire a firului. Obișnuiau să pătrundă în interior, unde, în gurile cu apă, puneau inul și cânepa la înmuiat.

Barajul și lacul de la Oașa

Atât barajul, cât și lacul, se află în județul Alba, în Munții Șureanu. Lacul, situat la o altitudine de 1.255 de metri, are o suprafață de 441 de hectare. Ambele maluri ce înconjoară lacul pot fi străbătute atât pe jos, cât și cu mașina. Turiștii pot să facă drumeții, dar și să pescuiască, cei mai căutați pești fiind păstrăvul, cleanul și crăietele.

Barajul de la Oașa este o construcție impresionantă, amplasat în Defileul Oașei, cu o înălțime de 91 de metri. Este punctul de plecare a două trasee montane ce urcă spre Vârful Cindrel.

Transfăgărășanul ar putea rămâne deschis tot anul. Ce se discută la nivel guvernamental
Transfăgărășanul ar putea rămâne deschis tot anul. Ce se discută la nivel guvernamental
Reprezentanţii Guvernului au discutat cu autorităţile din judeţele Argeş şi Sibiu despre posibilitatea ca Transfăgărăşanul să rămână deschis circulaţiei pe tot parcursul anului. În...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Transfagarasan, #Transalpina, #atractii turistice , #stiri vacanta