Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum a ajuns turismul romanesc sa fie tinut in viata doar cu promisiuni desarte

Autor: Paul Barbu - Redactor
Duminica, 27 Decembrie 2020, ora 00:03
4434 citiri
Cum a ajuns turismul romanesc sa fie tinut in viata doar cu promisiuni desarte
Foto: Pixabay.com

Nu este nici un dubiu ca turismul romanesc, asemeni celui la nivel mondial, a suferit teribil de mult in anul pandemiei. Acum, agentiile de turism aflate la limita capacitatilor financiare se zbat sa reziste pana cand calatoriile si vacantele vor putea fi realizate din nou in siguranta.

Aflate in pragul falimentului, multe dintre aceste agentii au fost amagite de stat cu masuri de ajutor care nu mai vin. Desi au aplicat pentru granturi, in urma cu mai bine de jumatate de an, acestora li s-a promis ca cel tarziu in octombrie vor primi banii. A trecut octombrie si autoritatile au spus ca pana in decembrie vor vedea banii, a venit decembrie, iar acum, statul se jura ca-i ajuta, dar asta se va intampla "cel tarziu in mai", ne-a declarat seful ANAT, Dumitru Luca.

"Masuri pentru turism avem, nu ducem lipsa de ele, in schimb, sunt prost implementate. La kurzarbeit este decalaj de cateva luni de cand dai tu banii si apoi stai cu mana intinsa la stat sa-i primesti. Problema mai grava este la granturile de capital de lucru. Aici, s-au vehiculat termene peste termene, care mai de care mai sforaitoare, si ni se spunea ca banii vor ajunge la toata lumea la final de octombrie, acum aflu ca nici macar 5% dintre aplicanti nu au vazut banii. Informatia aceasta vine de la ministerul Economiei", ne-a declarat seful ANAT.

Acesta afirma ca dintre agentiile pe care le cunoaste si cu care colaboreza, una singura a primit banii.

"Un singur caz in conditiile in care stiu ca sunt 900 de agentii care au aplicat. Iar ministerul ne spune ca asta este capacitatea lor de prelucrare, de 3.500-4.000 de dosare pe luna. Ce sa verifice, in conditiile in care platforma de inscriere este facuta special pentru a tria aceste dosare dupa eligibilitate?", a mai spus oficialul.

Se plang ca nu au angajati, dar de fapt nu au bani

"Se plang ca nu au destui angajati. Unde sunt armatele acelea de angajati? Ne spun ca unii sunt infectati cu COVID, iar altii nu stiu sa deschida un calculator. Si in conditiile acestea, de ce ii mai tin acolo? Ne-am oferit noi ca mediu de afaceri sa sustinem aceasta masura, pro-bono, sa ajutam la verificarea dosarelor, dar ne-au refuzat", a adaugat Luca.

Pe de alta parte, oficialul se teme ca de fapt, banii respectivi pentru masurile de ajutor nu exista si de aceea au tergiversat atat de mult procedura pentru a integra finantele in bugetul de pe anul viitor.

"De la minister ni s-a spus ca foarte probabil ca banii prin acele granturi ar putea ajunge si in luna mai la beneficiari. Adica, cei din turism, daca nu dau faliment vor trebui sa mai reziste inca jumatate de an pentru a-si primi co-platile. Tot ei si-au asumat dupa ce au depasit termenul de octombrie, ca la finalul anului vor da banii, iar acum, au spus ca poate ii vom primi in mai", a opinat Dumitru Luca.

Voucherele compensatorii: piata sa reglat singura

Pe partea cu voucherele compensatorii, piata s-a autoreglementat de nevoie, atunci cand a constatat ca regulile existente nu mai pot fi aplicate.

"Au fost adoptate inca de la inceputul pandemiei in mai multe state europene. Lucrurile pareau ca intra pe un fagas normal, cand Comisia Europeana, prin vocea Comisarului European de transporturi - conationala de-a noastra, in care ne puneam mari sperante - a lovit din plin lumea agentiilor de turism in particular si a turismului in general: acestea pot fi oferite numai cu acordul clientului (intrebare: cati ar accepta o hartie de valoare in locul cash-ului?). Si, pentru a obtine acest acord, e de preferat ca agentiile de turism sa "momeasca" cu ceva clientii - probabil pe modelul binecunoscutelor pomeni electorale. Happy end: agentiile nu au de unde", mai spune oficialul ANAT.

Proiectul garantarii acestor vouchere se plimba de 6 luni intre ministere, iar agentiile suporta in continuare presiunea cererilor de rambursare si a autoritatilor cu atributii de control care refuza sa inteleaga specificul activitatii, responsabilitatile fiecarei verigi si confunda agentia de turism cu bacania.

Somajul tehnic, plin de hibe

"A fost implementat somajul tehnic si apoi sustinere de 41,5% din salariu. Masurile au fost bune pentru multe domenii de afaceri, insa de neconceput pentru agentiile de turism care, in acea perioada, au fost mai ocupate si mai stresate ca oricand, gestionand anularile, modificarile si temerile clientilor. Iar cine nu a putut accesa somajul tehnic a fost automat eliminat si din schema urmatoare", a concluzionat seful ANAT.

Cat costa vacanta de Craciun in pandemie. Bugetul turistilor s-a subtiat teribil

Cateva motive pentru o vacanta in Egipt

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#turismul romanesc, #ajutoare financiare turism , #stiri vacanta