Din nelamuririle unor turisti straini rataciti prin Romania - De la cititori

Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 08:56
5946 citiri
Din nelamuririle unor turisti straini rataciti prin Romania - De la cititori

Vedem zilnic in principalele orase ale tarii - cu pretentii turistice - cum oaspeti veniti din alte tari fac fotografii, zambesc si par incantati de ce au vazut.

Pe cei mai multi dintre noi, acest lucru nu ne mira. Ne-am autosugestionat de mult cu legenda ca "tara noastra este un mic rai si desigur turismul va ramane aici o ramura de succes".

M-am indeletnicit in timpul liber, atat inainte de 1989, cat si dupa, cu insotirea unor grupuri de turisti straini - in special din Germania - care au ales sa viziteze Romania. Am fost mereu impresionat de faptul ca in majoritatea lor, acestia erau foarte bine documentati in ceea ce priveste realitatile din tara noastra.

Pe vremea cand Romania se afla doar geografic in Europa, turistii straini nu prea puneau intrebari delicate, care l-ar fi putut pune pe ghid in situatii dificile. Singurii "turisti mai curiosi" erau de fapt falsi turisti pe care ii aveai uneori in autocar. Scopul lor era sa vada cat de "patriotic" prezinta ghidul tara si daca nu cumva acesta "uita" sa predea vreun dolar la sfarsitul actiunii.

Cu totul altfel stau lucrurile astazi. La fel de bine documentati, turistii straini care au optat pentru diferite excursii organizate au cu totul alte asteptari de la o tara care totusi este membra a UE. Nici acum pozitia unui ghid nu este insa cu mult mai putin ingrata.

"Micile amanunte" care spun foarte multe

Chiar daca mai avem de asteptat cu autostrazile, drumurile nationale au inceput sa arate mai bine. Dar... pe acestea nu exista locuri special amenajate pentru popasuri. Autocarele sunt nevoite sa opreasca la statiile de benzina, unde, uneori, la vederea unui numar prea mare de turisti care se indreapta spre toalete, gazdele ne spun ca acestea nu functioneaza.

Desigur, insa, frumusetea peisajelor romanesti ii mai face pe turisti sa uite de aceste "mici inconveniente tipic romanesti". Cu cat strabat mai multi kilometri de drum, ei incep sa se obisnuiasca cu imaginea carutelor trase de cai, cu cea a taranilor care muncesc pamantul ca acum 100 de ani pentru ca apoi sa incerce sa isi vanda produsele la marginea drumului. Nici imaginea zecilor de caini macelariti de masini - chiar si pe autostrazi - din cauza lipsei gardurilor de protectie nu pare sa ii mai impresioneze pe turisti.

Din pacate, nici in marile orase, lucrurile nu stau mai bine. Din ce in ce mai des, programele turistice au cuprins in Bucuresti si o scurta plimabare prin Centrul Istoric. De regula, oprirea se face in fata cladirii CEC Bank.

"Autocarul nu are voie sa stationeze aici", se rasteste la noi un politist vigilent, indiferent la faptul ca unii turisti mai in varsta coboara cu dificultate din autocar. Ajunsi in Centrul Istoric, turistii si-ar dori sa cumpere ilustrate si timbre. Sunt nevoit sa le spun ca asa ceva, mai nou, in Bucuresti nu este posibil decat la ... Posta. O vizita la Patriarhia Romana va fi insotita invariabil si de ... o figura consacrata a locului "o femeie cu un copil in brate". Ea insa nu are pretentii exagerate. Vrea nici mai mult, nici mai putin decat "un euro".

Orasul Constanta da si el batai de cap insotitorilor de turisti. Cum poate fi explicata indolenta autoritatilor locale fata de partea istorica a orasului? Ar putea oare intelege un turist venit dintr-o tara civilizata ca in timp ce partea istorica a orasului se regaseste intr-o ruina, primarul aceluiasi oras se da in spectacol in care alegorice?

De altfel, de curand, un turist, aratandu-mi buruienile crescute printre ruinele vechiului Tomis, mi-a spus cu amaraciune: "saracia o putem intelege, dar asa ceva nu!".

Dupa ce am incheiat o astfel de excursie si m-am despartit de un grup din Germania, pe drumul de intoarcere, comentam toate acestea cu soferul autocarului. Replica sa a fost: "Las ca nici in Germania nu umbla cainii cu covrigi in coada. Are dreptate domnul Ponta. Mai da-i incolo de nemti!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#turisti straini Romania, #Romania obiective turistice, #investitii turism Romania , #trasee