Ziare.com

FOTO VIDEO Minunatiile din Trascau, muntii spectaculosi cu creste din calcar, pesteri si chei impresionante. Opt trasee turistice accesibile in orice anotimp

de N.G.
Sambata, 13 Martie 2021, ora 23:30

   

FOTO VIDEO Minunatiile din Trascau, muntii spectaculosi cu creste din calcar, pesteri si chei impresionante. Opt trasee turistice accesibile in orice anotimp
Muntii Trascau reprezinta cea mai spectaculoasa unitate montana din zona Apusenilor. Atractia turistica pe care o exercita acest masiv consta tocmai din neasteptata complexitate si diversitate peisagistica.


Un rol important in definirea trasaturilor cadrului natural al Trascaului il are relieful carstic, bine reprezentat, ce cuprinde intreaga gama de forme specifice.

Calatorul ajuns in imparatia de culmi, de creste sau platouri, intrerupte neasteptat de vai prapastioase, intalneste, la tot pasul, privelisti de o frumusete deosebita. In timp ce in nordul si in sudul acestei unitati montane asezarile apar doar pe vai si in cadrul depresiunilor, in partea centrala a Muntilor Trascaului satele si catunele urca pana sus pe coama lor, risipindu-se pe crestele muntilor.

Natura a inzestrat spatiul carpatic al Trascaului cu numeroase locuri interesante nu numai din punct de vedere stiintific, dar si turistic, numele unora avand deja o mare rezonanta, precum Cheile Turzii, Turenilor, Rametului, Galditei, Intregalde, Cetii, Aiudului, Ampoitei, apoi masivele calcaroase Bedeleu si Ciumerna, Coltii Trascaului si Piatra Cetii, pesterile Huda lui Papara, Poarta Zmeilor, Bisericuta, Liliecilor, marea depresiune (dolina) Vanatara, o serie de defilee ca cele ale Ariesului, Iarei, Hasdatelor etc., pentru a nu aminti decat cateva dintre ele.

Transalpina de ApuseniExistenta unei retele optime de drumuri - situate fie la periferia perimetrului montan al Trascaului, fie directionate spre inima acestuia, unele dintre ele reusind sa-l traverseze - la care se adauga un adevarat paienjenis de poteci faciliteaza accesul spre cele mai indepartate si izolate puncte de interes turistic.


Centrul comunei Ramet si Transalpina de Apuseni. Foto: Facebook/ Judetul Alba

Noi drumuri in curs de modernizare, traseele turistice marcate, crearea de noi baze de cazare si de alte dotari vin in intampinarea celor dornici sa patrunda in lumea de frumuseti a acestor munti care ni se ofera cu darnicie, rezervandu-si, totodata, inca multe alte taine, mai ales legate de lumea tacuta si rece, ostila uneori la prima vedere, dar mereu fascinanta a adancurilor.Cel mai asteptat drum este Transalpina de Apuseni, care traverseaza masivul montan de la est la vest pe o lungime de peste 70 de kilometri. Lucrarile de modernizare vor fi finalizate in 2022, iar acest lucru inseamna o deschidere fara precedent a acestei zone turistice catre exterior.

Drumul CalcaruluiZona Muntilor Trascau este perfecta pentru drumetii solitare sau in grupuri de persoane. "Drumul Calcarului" este un proiect inclus in categoria internationala a "Drumurilor verzi"-"Greenways".

Este vorba despre rute, poteci sau coridoare naturale folosite in armonie cu functiile lor ecologice. Reprezinta un traseu tematic de drumetie ce permite traversarea Muntilor Trascau-Muntii Apuseni, care doreste sa puna in valoare potentialul turistic natural si antropic al zonei. Traseul porneste de la Cluj-Napoca si ajunge, traversand muntii, pana la Alba-Iulia.


Cheile Aiudului. Foto: Facebook/ Judetul Alba

Lungimea totala a traseului este de peste 100 km, dar exista multe trasee de cateva ore sau de maximum o zi. Denumirea provine de la roca dominanta a masivului-calcarul, care formeaza un zid de piatra lung de peste 70 km ce se ridica cu peste 500 de metri deasupra zonelor invecinate.

Turistii pot vedea fenomene carstice deosebite: chei, avene, platouri carstice, izbucuri, ponoare, cascade etc. Cel mai cunoscute obiective naturale sunt Cheile Turzii, Cheile Intregalde, Piatra Cetii, Pestera Huda lui Papara, Platoul carstic Bedeleu, Platoul carstic Ciumerna, Cascada Sipote si multe altele.Cetatea de la Coltesti si Piatra Secuiului. Foto: Facebook/ Judetul Alba

Dintre obiectivele antropice se remarca satele mocanesti ale Trascaului, unde s-au mai pastrat singurele case traditionale de lemn acoperite cu paie din Apuseni. Se pot vizita satele de munte de la Salciua, Rimet, Ponor, Intregalde unde s-au mai pastrat modul vechi de folosire a terenurilor, principala preocupare a localnicilor fiind cresterea animalelor.

Traseele "verzi" au ca scop protejarea naturii si a mostenirii culturale a comunitatilor pe care le strabat, oferind optiuni pentru recreatie si turism si incurajand un stil de viata sanatos. "Drumul Calcarului" cuprinde in total o retea de 150 km de trasee situate in centrul Muntilor Trascau. Zona se mai remarca prin valtorile traditionale, morile de apa si bisericile de peste 250 ani. Traseele se desfasoara pe 3 vai paralele si permit accesul la 15 rezervatii naturale."Drumul Calcarului" cuprinde opt trasee, acestea fiind accesibile pe jos, cu bicicleta si cu atelaje trase de cai. Pana la punctele de plecare se poate ajunge usor cu masina.

Trasee turistice pe Drumul Calcarului1. Drumul Geoagiului: Valea Manastirii- Manastirea Rimet- Cheile Manastirii- Cabana Rimet. Lungime: 10 km. Dificultate: Usor

2. Drumul Galzii: Teius- Galda de Jos- Mesentea- Benic- Galda de Sus- Cheile Galzii - Poiana Galdei- Cheile Intregalde- Intregalde- Cheile Galditei si Turcului- Necrilesti. (Intregalde- Ivanis - Ghioncani). Lungime 48 km, 20 km asfaltat. Dificultate: Usor


Pe traseul Transalpinei de Apuseni. Foto: Facebook/ Judetul Alba

3. Drumul Pietrei Cetii: Benic- Cetea- Cheile Cetii (Baile Romane)- Rascrucea Prislop- Raicani- Piatra Cetii- Poienile cu narcise-Tecsesti. Lungime: 17 km, drum pietruit (partial). Traseu desfasurat pe trasee turistice marcate (triunghi rosu). Dificultate: Dificil

4. Drumul Cetii: Intregalde- Modolesti- Dealul Geoagiului- Tecsesti- Poienile cu Narcise din Tecsesti- Cheile Tecsestilor- Raicani- Rascrucea Prislop- Poiana Galdei. Lungime: 16 km, drum pietruit. Dificultate: Usor


Masivul Bedeleu si satul Sub Piatra. Foto: Facebook/ Judetul Alba

5. Drumul Narciselor: Cabana Rimet- Valea Manastirii (La Mileri)- Tecsesti- Poienile cu Narcise din Tecsesti- Paraul Cailor- Valea Galdei. Lungime: 11 km, drum de tara pe mici portiuni. Traseu desfasurat in mare parte pe poteci, pe un traseu turistic marcat (cruce galbena). Dificultate: Mediu

6. Drumul Rimetului: Cabana Rimet - Manastirea Rimet - sat Rimet- Valea Fagetului- Valea Inzelului - Valea Uzei - Cabana Rimet. Lungime: 20 km, drum pietruit. Traseu desfasurat pe drumul judetean si pe trasee turistice marcate (banda rosie). Dificultate: Mediu

7. Drumul Cheilor: Cabana Rimet - Cheile Rimetului- Cheia- Bradesti- Saua Vaii Uzei. (Cheia-Cheile Pravului - Botani - Dealul Geoagiului). Lungime: 14 km, drum pietruit si poteci turistice existente. Dificultate: Usor


Foto: Facebook/ Judetul Alba

8. Drumul Mocanilor: Salciua - Dumesti - Vanatarile Ponorului (Punte Salciua- pestera Huda lui Papara - Vanatarile Ponorului) - Valea Poienii - Bradesti. Lungime: 14 km, 7 km drum asfaltat, apoi drum pietruit. Pe varianta cu Huda lui Papara, trase desfasurat pe traseul marcat cu cruce albastra, 2 km pe poteca marcata prin padure. Dificultate: Mediu.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre trascau turism Apuseni munte trasee vacanta
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12481 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bă , IDIOȚILor!

Mai scutiți-ne cu transalpina in Carpați.
Ca și boii de la Brașov cu Oktoberfest in septembrie. Doar bolșevicii avea mare revoluție in octombrie pe care o celebrau in noiembrie.

 

Reve - n-are.

Omule esti cam limitat la cunostinte si nu numai de limba Romana,ci de cunostinte de ordin general.
Exemplu la obiect.Muntii Carpati mai sunt cunoscuti si cu denumirea de "Alpii Transilvaniei".
Si....Alpinism se practica in munti indiferent de denumire.

stimate

In America de sud se spune "Andinismo" de Los Andes. Aa ca nu ai toata dreptatea.

Stimabili

Muntii Apuseni sunt denumiti geografic Alpii Transilvaniei Carpatii: in Ukraina "Padurosi" Inspre Moldova "Orientali" iar inspre sud"Meridionali". Mai reluati anumite cursuri de la scoala la care a-ti chiulit.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor