Trasee clasice pentru drumetii (Galerie foto)

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 08:00
5669 citiri
Trasee clasice pentru drumetii (Galerie foto)

Daca iti plac drumetiile si de-abia astepti sa iti iei rucsacul in spate si sa pornesti spre o noua aventura, ai la dispozitie numeroase astfel de trasee in intreaga lume.

In functie de zonele care iti plac si de tarile pe care ai vrea sa le vizitezi, iti prezentam o oferta bogata de locuri unde iti poti petrece vacanta, aceste destinatii fiind recomandate de ziaristul Peter Potterfield, care a parcurs mai mult de 16.000 de kilometri pe sase continente pentru a realiza aceasta lista.

Traseele pe care acesta le propune includ Patagonia, Tasmania, Newfoundland sau Petra, iar acestea sunt incluse in cartea Classic Hikes of the World, potrivit National Geographic.

Kungsleden, Suedia

Traseul recomandat de Peter Potterfield este cuprins intre satele Abisko si Nikkaluokta. Excursia dureaza intre trei si cinci zile.

In general, europenii prefera sa faca acest traseu in luna august, atunci cand sunt in vacanta. Daca vrei ca excursia sa fie deosebita, o poti face si in septembrie, pentru ca astfel vei profita de liniste si de singuratate.

Traseul Kungsleden are o zona de 160 de kilometri inclusa in cercul polar arctic, lungimea sa totala fiind de 443 kilometri. Vei face o incursiune in ultima mare regiune salbatica din vestul Europei, unde vei intalni paduri de mesteceni, tundra si ghetari impunatori.

Dupa aceasta intalnire cu salbaticia, vei ajunge in fata celui mai inalt munte al Suediei, Kebnekaise (2.113 metri).

Pe traseu, asigura-te ca folosesti refugiile daca vremea iti face probleme. Podurile suspendate iti permit sa traversezi in siguranta raurile mari. Traseul poate fi facut in orice directie, insa se recomanda sa fie efectuat de la nord la sud, pentru ca astfel vei avea soarele in fata ta.

Grand Canyon, Arizona

O excursie dus-intors la Marele Canion implica un drum de aproximativ 71 de kilometri, avand o durata de patru - sase zile.

In general, aceasta excursie se face in septembrie - octombrie sau aprilie - mai, asa ca daca vrei sa contempli in liniste locurile o poti face in lunile martie sau noiembrie.

O calatorie in zona Marelui Canion iti va permite sa te bucuri de maretia arhitecturii naturale. Vei face o calatorie in timp, incepand de la multiplele straturi ale Platoului Colorado si pana la calcarul de Kaibab si compelxul Vishnu.

Poti sa pornesti de la South Rim pana ajungi pe drumul South Kaibab, urmand apoi traversarea raului Colorado pe Podul Negru pana ajungi la tabara Bright Angel. Urca apoi prin centrul Grand Canyon pana la Cottonwood Camp si apoi pana la North Rim. Pe drumul de intoarcere, traverseaza raul Colorado pe Podul de Argint (Silver Bridge) si urca pe South Rim prin Indian Garden si drumul Bright Angel.

Tabara de Baza din Everest, Nepal

Drumul este cuprins intre Lukla si Everest Base Camp si are 112 kilometri dus-intors. Se parcurge in 16 zile. In perioada dinanintea musonului (martie sau aprilie) vei avea parte de bujorii de munte infloriti, insa dupa muson (noiembrie), vremea va fi mai uscata.

Este indicat sa mergi cu ghizii locali sherpa sau cu hamalii; va fi o experienta interesanta. Calatorind prin districtul Khumbu din Nepal vei putea sa vezi cele mai inalte varfuri montane de pe Pamant (Everest, Lhotse si Lhotse Sar) si zeci de alti munti din Himalaya.

Cea mai frumoasa priveliste este din satul Tengboche, aflat la o inaltime de 3.867 de metri. Aceasta calatorie implica o interactiune cu complexa cultura budista.

Este indicat sa mergi incet, pentru a te obisnui cu schimbarea de altitudine. Perioadele de oprire te vor face sa savurezi experienta si sa cunosti o cultura noua.

Fitz Roy, Patagonia, Argentina

Traseul porneste de la El Chalten, se continua cu Laguna Torre pana la Tabara Poincenot, Laguna Electrico fiind finalul calatoriei. Drumul dus-intors are 58 de kilometri.

Este indicat ca aceasta calatorie sa se faca in perioada februarie - martie, pentru evitarea aglomeratiei si a miezului verii.

Mergi prin masivul Fitz Roy si vei vedea varfurile Poincenot, St. Exupery si Fitz Roy ridicandu-se din stepele Patagoniei ca o viziune. Aceasta excursie include si Parcul National Los Glaciares, ducandu-te din padurile de fagi si spatiile deschise catre ghetari, cascade furtunoase si blocuri de granit care apar in flacari in lumina portocalie a zorilor.

De la Tabara Poincenot te poti duce inainte de rasarit la Laguna de los Tres pentru a vedea rasaritul pe masivul Fitz Roy.

Petra, Iordania

Traseul porneste din orasul vechi Dana si ajunge in Petra, are 80,5 kilometri si se parcurge in sapte zile. Perioada indicata pentru aceasta excursie este intre lunile octombrie si aprilie, cand temperaturile din desert se domolesc putin.

Peter Potterfield iti recomanda sa apelezi la compania locala Adventure Jordan pentru aceasta calatorie, care a descoperit o ruta de 80 de kilometri prin desert, munti si varfurile muntoase din zona.

In varful unor scari vechi sculptate in stanca rosie, defileul ingust duce catre o curba ascutita. Aici se afla fatada rafinat sculptata Al Deir, cunoscuta mai bine drept Manastirea, probabil cel mai mare monument din orasul Petra.

Sa ajungi in Petra cu un grup mic de persoane la capatul unui drum de o saptamana prin salbaticia Regatului Iordaniei inseamna mult mai mult decat sa vii cu un autocar care te lasa intr-un loc de parcare din oras, pentru ca vei simti altfel calatoria in aceasta tara si, daca alegi calea cea mai grea, vei reusi sa cunosti mult mai bine aceasta zona.

Din orasul vechi Dana drumul duce catre Feynan Ecolodge, traversand intinderea vasta si arida Wadi Araba si urcand catre oaza din Muntii Sharah si taberele de beduini. La capatul acestei calatorii epuizante, unde caldura domneste, vei ajunge la Petra.

Grindelwald, Elvetia

Daca alegi sa faci o excursie in orasul Grindelwald, drumul va include lacul Bachal si cabana Faulhorn. Traseul are 16 kilometri si se face in doua - trei zile. Cea mai buna perioada pentru aceasta calatorie este in timpul verii, insa vremea buna se poate prelungi si pana in septembrie. Cabana Faulhorn se inchide in octombrie.

Este un traseu foarte frumos pe care poti sa il faci in Alpi, pentru ca peisajele din Bernese Oberland, cea mai inalta regiune a cantonului Bern, sunt de neuitat. Vei vedea muntii Eiger (3.970 metri altitudine) si Schreckhorn (4.078 metri altitudine).

Vei putea petrece o noapte sau doua la cabana Faulhorn, aflata la 2.681 metri inaltime, dupa o zi de urcus. La intoarcere, nu uita sa treci pe la Waldspitz, o cabana suedeza clasica unde vei putea servi feluri de mancare traditionala.

Yosemite Grand Traverse, California, Statele Unite ale Americii

Excursia porneste de la Post Peak Pass si se incheie a Toulumne Meadows, traseul de 97 de kilometri putand fi parcurs in sase - sapte zile.

Din cauza ca acest drum include un traseu pana la o inaltime de peste 3.600 de metri, acesta este deschis numai de la jumatatea lunii iulie pana la jumatatea lunii septembrie.

Peisajul din muntii Sierra in perioada verii include turnuri de granit care se ridica deasupra lacurilor adanci, iar in numai o saptamana te vei putea catara pe cateva dintre cele mai inalte varfuri din Sierra Nevada, printre care se afla si Minarets.

Vei vizita si Parcul National Yosemite, iar apoi vei putea vedea drenajul unic de pe raul Merced. Peisajul este uimitor, astfel ca vei vedea cascade, bazine de granit si canale. Pe traseu se afla si sirul muntos Cathedral Range.

Traseul este unul dificil, astfel ca Peter Potterfield te sfatuieste sa faci aceasta excursie cu angajatii Southern Yosemite Mountain Guides.

Cararea Chilkoot, Alaska si Teritoriul Yukon, SUA si Canada

Drumul porneste de la Skagway si se incheie la Bennett Lake, are o lungime de 53 kilometri dus-intors, iar durata traseului este intre trei si cinci zile. Aceasta excursie se poate face intre lunile iunie - octombrie, insa cea mai buna vreme este in august.

Pe drum vei intalni o serie de obiective precum Golden Stairs, The Scales, The Stone Crib, care amintesc de suferintele pe care le-au indurat cautatorii de aur in acesta zona in 1898. Pe ambele parti ale drumului se gasesc ramasite din echipamentul minerilor.

Este una dintre rutele cele mai salbatice din America de Nord. Drumul urca de la nivelul litoralului pana la Chilkoot Pass, la o inaltime de 1.000 de metri. Apoi, in loc sa coboare, serpuieste pe o lungime de 32 de kilometri printr-o minunata zona alpina. Pentru a ajunge la punctul final, Lacul Bennett, vei cobori 300 de metri.

Acest traseu include doua parcuri nationale, doua tari, un stat, o provincie si un teritoriu. Pe parcursul lui ai la dispozitie o serie de mijloace de transport, incepand de la tren si terminand cu avionul.

Valea Tonquin, muntii Canadian Rockies, Alberta, Canada

Traseul porneste de la paraul Portal, ajunge la trecatoarea McCarib si valea Tonquin si raul Astoria. Are o lungime de 43,5 kilometri si se face intr-o perioada de trei pana la cinci zile. Se recomanda ca aceasta excursie sa fie facuta in perioada iulie - septembrie, insa trebuie sa stii ca aici poate ninge in orice zi a anului.

Printre cele mai frumoase lucruri pe care le poti vedea in aceasta excursie se numara un rasarit admirat de pe suprafata muntilor Ramparts, care arunca reflexe aurii in apele lacului Amethyst. Este o experienta pentru care merita sa mergi in aceasta vale salbatica.

Frumusetea vaii Tonquin a fost imortalizata pentru prima data in anul 1915, iar de atunci numerosi pelerini au vizitat zona. Printre acestia s-a numarat si cunoscutul fotograf Ansel Adams.

Trecatoarea McCarib si raul Astoria constituie alte obiective importante ale excursiei.

Bay of Fires, Tasmania, Australia

Traseul are o lungime de 26 kilometri dus-intors si se parcurge in patru zile. Cea mai buna perioada pentru a vizita aceasta zona este cuprinsa intre lunile octombrie si mai, fiind recomandata vizitarea malului aflat in zona de nord-est.

Inca de la inceputul traseului (Parcul National Mount William) si pana la sfarsit (Bay of Fires Lodge), veai vedea plaje nesfarsite de nisipuri albe orbitoare si stanci fantastice scaldate de apa cu nuante turcoaz a Marii Tasmaniei.

Numai pe fasiile de pamant inalte si stancoase care inainteaza in mare se poate vedea culoarea rosie, ca urmare a lichenilor prezenti aici. O alta pata de culoare in aceasta regiune de un alb orbitor este reprezentata de padurile aflate la nivelul liniei tarmului.

Bay of Fires este o drumetie de patru zile care se face numai cu un ghid, pentru ca pe drum nu gasesti apa sau locuri de dormit peste noapte. In prima zi, cazarea este asigurata de o tabara permanenta la Forrester Beach. A doua zi, care ti se va parea destul de lunga, se va termina la adapostul Bay of Fires. In a treia zi te poti plima linistit pe coasta Bay of Fire, beneficiind de confortul oferit de adapost.

In timpul excursiei, fii atent la serpii din zona, a caror muscatura este fatala. S-au raportat putine cazuri de atac din partea acestora, insa este bine sa tii cont de toate pericolele care ar putea aparea.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#trasee drumetii, #trasee clasice drumetii, #trasee montane, #trasee turistice, #rute celebre, #destinatii vacanta drumetii , #trasee