Aberatiile din certificatele COVID-19 pentru turistii romani. "Am intrebat de ce este nevoie sa traduci numele, prenumele si CNP-ul"

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 28 Iulie 2020, ora 16:27
8962 citiri
Aberatiile din certificatele COVID-19 pentru turistii romani. "Am intrebat de ce este nevoie sa traduci numele, prenumele si CNP-ul"
Foto: Pixabay.com

Oficialii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) cer Ministerului Sanatatii sa aduca mai multe modificari la terminologia folosita de laboratoarele de testare pentru COVID-19 din Romania, dar si sa actualizeze lista centrelor de recoltare pentru a nu crea dificultati turistilor.

"La nivel de ANAT am facut o scrisoare catre ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, sa oblige laboratoarele sa foloseasca aceeasi terminologie sau sa dea direct certificatele bilingve si sa actualizeze lista cu centrele medicale pentru ca sunt acolo foarte multe centre care nu fac teste. Pe de alta parte sunt foarte multe care fac, dar nu sunt trecute si atunci, oricand te poti trezi ca un rezultat emis de un astfel de laborator nu este luat in considerare de autoritati", a declarat Dumitru Luca, presedintele ANAT, pentru Ziare.com.

Potrivit lui, daca testul a fost efectuat, este in limba romana si are trecut cuvantul NEGATIV, atunci nu mai este nevoie de traducere.

"Am intrebat si noi, de ce este nevoie de traducere. Sa traduci numele, prenumele si CNP-ul? Si ni s-a spus ca nu ar fi nici o problema daca toate laboratoarele ar da rezultate cu POZITIV sau NEGATIV, dar sunt unele centre care scriu NEDETECTABIL sau o alta formulare pe care grecii nu o inteleg", a mai spus Luca.

CITITI SI: REPORTAJ Reteaua fictiva privind testele Covid-19 pentru vacanta in Grecia. Detaliul pe care l-au "uitat" autoritatile din Romania

Grecii se protejeaza, dar ne vom si banii

Grecia a impus toate restrictiile din ultima vreme pentru a-si proteja populatia de o posibila accentuare a epidemiei de COVID-19, este de parere Luca.

"Pana la urma problema este la noi, nu la ei. Noi nu suntem in stare sa gestionam situatia, sa oferim oamenilor posibilitatea de a face testele in timp util si la costuri decente. De fapt, toata problema se invarte in jurul posibilitatii limitate de a face teste in Romania. Sunt foarte multi care vor sa plece, chiar si in conditiile astea, sunt dispusi sa-si suporte costurile, dar realmente nu au cand si unde sa le faca", a mai spus seful ANAT.

Problema este cu atat mai acuta cu cat plecarile avioanelor charter sunt in primele zile ale saptamanii, ceea ce nu le da prea mult timp romanilor care vor sa plece in vacanta.

"Si daca luam in considerare ca, de regula, la autocare plecarile sunt concentrate pe final de saptamana, dar curselel charter de avion sunt in toate zilele saptamanii. Cei care pleaca, duminica, luni, marti, poate chiar si miercuri, realmente nu au cand sa faca testul pentru ca pe weekend nu se fac recoltari sau nu se dau rezultate si nu au timpul fizic necesar", a mai spus Dumitru Luca.

Potrivit lui, sunt foarte multe orase unde nu se pot face teste, apoi in marile orase in care se fac teste, nu se mai pot face rezervari decat peste doua sau trei saptamani.

Citește și:
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit joi la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a discuta despre migrație. Ambii politicieni s-au opus în decembrie aderării României şi...
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...