Ce le recomanda un jurnalist strain turistilor care viziteaza Bucurestiul

Sambata, 03 August 2013, ora 19:34
6563 citiri
Ce le recomanda un jurnalist strain turistilor care viziteaza Bucurestiul
Foto: Daily Star

Capitala Romaniei este un amestec eclectic de idei arhitecturale occidentale si estice, megalomanie totalitara de secol 20 si viata de noapte zbuciumata, relateaza Reuters.

Intr-un material publicat de Daily Star in pagina de turism si calatorii, corespondentul agentiei vorbeste despre Bucuresti ca despre un oras care s-a transformat dintr-un centru urban pe cale sa se dezvolte rapid, intr-un labirint haotic de bulevarde prafuite si cartiere ce poarta cicatricile politicilor brutale comuniste.

Jurnalistul relateaza cum a petrecut un weekend in capitala Romaniei si le da sfaturi turistilor straini care aterizeaza pentru prima oara pe Aeroportul Henri Coanda.

Primele tinte sunt Piata Universitatii, dar si Lipscaniul, despre care se spune ca este o piata medievala scapata cu bine de atentia fostului dictator comunist Nicolae Ceasusescu. Abandonata pana in urma cu cativa ani, zona este acum un amestec de cladiri in diverse stadii de renovare, dar si un centru de atractie pentru viata fierbinte de noapte.

Turistii sunt indemnati sa viziteze Manastirea Stavropoleus, construita in 1724, un exemplu de stil romanesc, brancovenesc, imbogatit cu motive bizantine si baroce.

Sunt recomandate cafenelele, barurile si micile magazine de textile sau antichitati ce se afla pe drumul catre Curtea Veche, resedinta de secol 15 a lui Vlad Tepes, cunoscutul Dracula.

Hanul lui Manuc este prezentat ca un restaurant de atmosfera, unde poate fi comandat un aperitiv.

Din pacate, turistilor li se cere sa fie foarte atenti la cainii maidanezi, una dintre problemele majore ale orasului, care ar fi devenit chiar o atractie pentru unii turisti.

"Este greu de crezut ca veti avea probleme in centrul orasului, unde cainii vagabonzi umbla mai mult singuri sau in grupuri mici si rareori musca", scrie jurnalistul.

Cina poate fi servita intr-un din localurile de pe Lipscani, unele dintre ele cu specific frantuzesc, turcesc, italian sau unguresc.

Caru' cu Bere este recomandat pentru produsele traditionale, mai ales pentru sarmalele cu mamaliga, dar si pentru arhitectura impresionanta.

Calea Victoriei, faimosul bulevard bucurestean, ii poarta pe turisti catre Cercul Militar, Palatul Telefoanelor, dar si catre localuri unde seara poate fi petrecuta in mod placut.

Pentru a doua zi, jurnalistul recomanda o vizita in Piata Victoriei si Piata Amzei, trecand pe langa Piata Revolutiei, unde pot fi vizitate atractii turistice precum Palatul Regal si Muzeul National de Arta.

Autorul articolului precizeaza ca acest perimetru a fost punctul fierbinte al Revolutiei din 1989, dar si locul de unde Ceausescu a fugit cu elicopterul de frica manifestantilor, inainte de a fi executat.

In mijlocul pietei este asezat un monument al victimelor revolutiei, pe care unii localnici il numesc ironic "cartoful pe bat", dezvaluie reporterul.

Ateneul Roman, unde se desfasoara anual festivalul George Enescu, este de asemenea mentionat, dar si Athenee Palace Hilton, unde se recomanda sa se ia pranzul, chiar si pentru faptul ca este de notorietate faptul ca despre acest hotel se spune ca in anii 1930 gazduia intalniri ale spionilor, iar in perioada comunista camerele erau pline de micriofoane montate de Securitate.

Urmeaza o serie de referiri la Palatul Cantacuzino, Muzeul Taranului Roman, dar si la traditionala "ciorba" romaneasca, ce poate fi servita aici.

Ca mijloace de transport sunt recomandate metroul, precum si tramvaiul 1, care inconjoara capitala Romaniei.

Nu putea fi uitata Casa Poporului, in prezent Palatul Parlamentului, despre care reporterul spune ca este "o monstruoasa constructie" ridicata la comanda lui Ceausescu.

"Ceausescu spera ca aceasta cladire, in care se afla tone de cristal, marmura si lemn, va deveni 'Acropole' pentru Romania, dar ea a sfarsit prin a simboliza dezastrul provocat de politicile sale sociale", scrie reporterul.

Muzeul de Arta Contemporana, Biserica Armeneasca si parcul Gradina Icoanei sunt de asemenea puncte de atractie recomandate turistilor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Reuters articol Bucuresti, #turisti straini Bucuresti , #turism