Locurile energetice, spirituale si vestigiile UNESCO atrag tot mai multi turisti straini in Romania

Joi, 30 August 2018, ora 12:32
10689 citiri
Locurile energetice, spirituale si vestigiile UNESCO atrag tot mai multi turisti straini in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania se alatura tendintei de dezvoltare a turismului de nisa, una dintre cele mai importante cresteri fiind reprezentata de calatorii care cauta locurile energetice, spirituale, incarcate de istorie, precum si circuite in cele sase zone romanesti incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO, a declarat Traian Badulescu, consultant de turism.

"In ultimii ani, in Romania s-a impus marca UNESCO si agentiile specializate pe incoming organizeaza o serie de circuite pe aceasta tema. Romania are foarte multe locuri pline de energie, locuri in care natura se imbina cu istoria. Avem anumite lucruri pe care alte tari nu le au: avem traditii, de exemplu Bucovina si Maramures sunt unice. Avem cetatea Sarmizegetusa, capitala Daciei, care poate fi promovata pe plan international asemeni sitului Stonehenge din Marea Britanie.

Romania are, in prezent, in lista Patrimoniului Mondial UNESCO, sase situri culturale (bisericile din Moldova, Manastirea Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetatile dacice din Muntii Orastiei, centrul istoric al Sighisoarei si bisericile de lemn din Maramures), precum si doua situri naturale (Delta Dunarii si padurile seculare si virgine de fag din Carpati) ", spune Traian Badulescu.

Acesta apreciaza ca inclusiv romanii au reinceput sa descopere turismul cultural si istoric. Sunt agentii de turism care ofera circuite si excursii specializate, cu grupuri insotite de ghizi atestati. Cazarea este asigurata de cele mai multe ori la pensiuni rurale, dar si la hoteluri si vile din orasele aflate in proximitate.

"Majoritatea turistilor straini vin in Romania pentru trasee, circuite, pentru turismul cultural, rural, balnear, pentru natura. Natura, combinata cu factorul antropic, cu vestigiile istorice, ofera o energie aparte. Iar multi straini, dar si romani, in ultima vreme, constientizeaza acest aspect.

Exista o tendinta puternica, pe plan mondial, de reintoarcere la natura. Din ce in ce mai multi turisti evita zonele suprapopulate, moderne, cladirile mari, inalte, in favoarea turismului rural, ecologic, cultural, in favoarea turismului in natura. Este o nisa de turisti de care Romania are mare nevoie. Pentru ca acestia pot fi ambasadori reali ai Romaniei. Sa nu uitam de Alteta Sa Regala Printul Charles care a descoperit Transilvania, atat prin natura, cat si prin istorie si prin traditii", sustine Traian Badulescu.

Presedintele Asociatiei de Studii Ezoterice si Terapii Complementare - Club UNESCO, Teodor Vasile, apreciaza ca principalele zone energetice ale Romaniei sunt Muntii Bucegi (Babele, Sfinxul, varful Omu, Bucura, Valea Ialomitei), Muntii Retezat si regiunea limitrofa a Parcului National, Cetatea Capidava si 'Inelul de Piatra', Muntii Buzaului cu Tara Luanei, toata salba de cetati si nu numai din jurul cetatilor Sarmizegetusa si, bineinteles, Muntele Ceahlau.

"Calatoriile reprezinta unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face in viata in ceea ce priveste dezvoltarea personala. As putea sa-l citez pe Dalai Lama, care spunea: "incercati, in fiecare an, sa mergeti intr-un loc nou. In felul acesta va veti incarca cu ceva nou, atat din punct de vedere spiritual, cat si pur energetic". Odata pe an, macar, sa incerci sa vezi un loc nou, astfel incat sa acumulezi ceva. O alta informatie, o alta energie. Iar Romania ofera multe astfel de locuri. Acestea le ofera vitalitate si energie, pentru ca acesti turisti respecta mama Terra", a precizat Teodor Vasile.

Printre zonele pe care consultantul de turism, Traian Badulescu, le apreciaza ca insuficient promovate se afla Hunedoara, pornind de la cetatile dacice, pana la Castelul Corvinilor, Geoparcul Dinozaurilor, culturile Cucuteni si Hamangia, dar si fluviul Dunarea.

Scriitorul american Peter Moon vine de 10 ani in Romania, fiind fascinat de locurile istorice si energetice ale tarii noastre. De multe ori a venit insotit de mai multi americani.

"Romania are mai multe locuri unice in lume, pline de energie. As mentiona in primul rand Pestera Cioclovina, Vartoape, Sarmizegetusa si Sfinxul din Bucegi. Din punctul meu de vedere, Romania reprezinta originea civilizatiei umane, cu radacini istorice care merg pana in epoca de gheata, o mostenire potrivita care a fost adoptata si de celelalte civilizatii. Cu toate acestea, civilizatia din spatiul romanesc nu are creditul stiintific meritat. A fost inventat si un cuvant - protocronism pentru a discredita Dacia si mostenirea ei veche. As promova Romania pe plan international drept un pamant de care timpul si civilizatia au uitat", apreciaza Peter Moon.

De asemenea, directorul general al unui touroperator care promoveaza turismul in locurile sacre sau pline de legende din Romania, Costin Ion Corboianu, sustine ca sapte din cele 15 puncte energetice importante ale lumii se afla in spatiul romanesc.

"Se spune ca din cele 15 puncte energetice importante ale lumii, 7 se afla in spatiul romanesc. Amintesc de Muntii Ceahlau, Tara Luanei (Muntii Buzaului) cu mai multe biserici rupestre, Sarmizegetusa Regia, platoul Muntilor Bucegi sau Varful Gugu (Muntii Godeanu - Semenic), unul dintre locurile sacre ale dacilor. Alte locuri pline de istorie si de energie pe care le promovez mult sunt galeriile antice de la Rosia Montana, Varful Toaca din Ceahlau sau Cascada 7 Izvoare din Bucegi, unde se zice ca se afla cea mai pura apa din lume. Turismul romanesc poate oferi multe legende dar si povesti adevarate", a precizat Costin Ion Corboianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
#turism Romania , #turism