Cum a raspuns Raed Arafat la intrebarea: "Sa-mi fac planuri de concediu pentru aceasta vara?"

Luni, 27 Aprilie 2020, ora 07:52
11191 citiri
Cum a raspuns Raed Arafat la intrebarea: "Sa-mi fac planuri de concediu pentru aceasta vara?"
Foto: Facebook/Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat ne recomanda sa nu ne facem inca planuri de vacanta pentru aceasta vara.

Este prea devreme sa vorbim de concedii in aceasta vara, spune oficialul MAI, in conditiile in care in Europa se vorbeste deja despre o relaxare a masurilor de izolare, iar companiile aeriene isi reiau zborurile partial si cu restrictii de la finalul acestei luni.

Inclusiv premierul Ludovic Orban a precizat saptamana trecuta ca dupa 15 mai este posibil sa se redeschisa hotelurile din Romania.

Intrebat insa la Digi24 daca romanii ar trebui sa isi faca planuri de concediu in aceasta vara, Arafat nu s-a aratat la fel de optimist ca seful sau de la Palatul Victoria.

Secretarul de stat a declarat ca ar fi rezervat sa ii spun acum cuiva sa isi faca planuri de vacanta.

"I-as zice sa astepte si sa vada cum evolueaza situatia. De exemplu, sunt tari care deja au anuntat ca primesc oamenii numai daca au certificat ca s-au testat si sunt negativi COVID, certificat recent. Insemnatatea certificatului este oricum foarte redusa, pentru ca poti fi negativ astazi si dupa cateva zile sa devii pozitiv.

Acele "pasapoarte COVID-19" de care vorbea si OMS dau statusul persoanei la momentul testului si nu peste doua-trei zile cand ajunge in tara respectiva.

Mai degraba cred ca trebuie sa fie masuri de control al temperaturii, al simptomelor la plecare, nu numai la intrare intr-o tara. Ca sa previi o persoana sa urce in avion si sa infecteze alte persoane. Asta cred ca este mai degraba util, decat sa ai un pasaport care zice ca nu ai COVID", a explicat Arafat de ce este reticent in a ne trimite deja la agentiile de turism.

"As fi inca rezervat sa spun cuiva sa-si faca faca planuri de vacanta si sa plece in concediu, pentru ca nu pot sa spun acest lucru pana nu vedem evolutia coronavirusului, nu numai in Romania, ci si in alte zone.

Pentru Romania, trebuie sa vedem cum merg lucrurile si cum merg procedurile de relaxare a restrictiilor. Daca vom ajunge la o relaxare mai larga sau nu, pe baza evolutiei bolii.

Asa ca inca e devreme sa vorbim de concedii", a adaugat secretarul de stat.

Premierul Orban a fost intrebat, vineri, despre posibilitatea deschiderii parcurilor, hotelurilor sau a restaurantelor si cafenelelor.

"Parcurile fac parte din locurile publice care pot fi deschise, daca se respecta anumite reguli. La hoteluri trebuie stabilite niste reguli. Sa se cazeze o singura persoana sau mai multe persoane doar daca sunt membri ai familiei. Restaurantele si cafenelele ... opiniile sunt rezervate, pentru ca riscul epidemiologic este mai mare in cazul restaurantelor, ca nu poti sa porti masca", a spus Orban.

Si Raed Arafat a vorbit aseara la Digi24 despre relaxarea masurilor:

"Sa nu se astepte lumea ca vor fi masuri de relaxare prin care se va reveni la ce a fost inaintea pandemiei. Nu despre asta este vorba. Vor fi masuri graduale, atent decise, atent alese si cu monitorizare intre masuri.

(...)

Va dau un exemplu de relaxare graduala, fara sa se inteleaga ca asa va fi. Oamenii vor putea iesi din casa fara declaratie pe propria raspundere, dar in acelasi timp poate va trebui respectat numarul maxim de persoane (grup de maxim 3 persoane - n.red.), nu se organizeaza festivitati, nu se organizeaza concerte, nu se merge la restaurant. Cam asa ar putea arata.

Asta inseamna masuri graduale. In niciun caz, in prima zi a relaxarii toata lumea este in strada. Poate se redeschid parcurile, dar nu locurile de joaca din parcuri. Astea raman inchise. Astea nu doar exemple de masuri, nu vreau sa fie folosite ca asa va fi.

Mall-urile nu se vor deschide in prima faza, parerea mea".

Vezi si AHK Romania: Va fi turism in Romania din 1 iunie. Hotelurile si restaurantele se pregatesc intens

Eveniment Quarterly Report

Sebastian Burduja, despre piaţa de energie regenerabilă: „Investitorii serioşi sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect”
Sebastian Burduja, despre piaţa de energie regenerabilă: „Investitorii serioşi sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect”
Investitorii serioşi sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect în piaţa de energie regenerabilă, iar specula cu terenuri a devenit un fenomen în România, a afirmat joi, 21...
Interzicerea cumulului pensie-salariu de la stat, o nouă amânare la CCR. Legea a trecut în luna iunie de Parlament
Interzicerea cumulului pensie-salariu de la stat, o nouă amânare la CCR. Legea a trecut în luna iunie de Parlament
Curtea Constituţională a amânat joi, 2 septembrie, pentru a doua oară o decizie privind legea cumulului pensie-salariu, pentru data de 3 octombrie, după o primă amânare pe 26 iulie. ÎCCJ a...
#Raed Arafat concediu 2020, #Raed Arafat vacanta vara 2020, #Raed Arafat coronavirus vacanta 2020 , #turism