Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Destinatii de vacanta: fiordurile Norvegiei - partea I (Galerie foto)

Duminica, 09 Iunie 2013, ora 23:24
22958 citiri
Destinatii de vacanta: fiordurile Norvegiei - partea I (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Fiordurile sunt cea mai mare atractie turistica naturala a Norvegiei, un fenomen rar, datand de acum 10-15 mii de ani, din timpul retragerii ghetarilor. Cuvantul fiord, ortografiat in limba norvegiana "fjord", se poate traduce prin golf.

Spectacolul este maret. Peisajul are aspectul defileurilor noastre, mult mai slabatic si mai adanc. Apa limpede de la fund este strajuita de paduri specifice nordului, stanci dezvelite sau acoperite cu lichen si un cer azuriu care confirma ca zona n-a cunoscut inca poluarea.

Numarul lor este greu de estimat, dar cine are rabdarea sa le numere pe harta Norvegiei poate descoperi aproape doua sute de fiorduri.

Litoralul norvegian masoara 3.380 km, dar geografii au calculat ca, daca il consideram desfasurat, respectiv urmand si linia fiordurilor, lungimea uscatului care atinge marea este de zece ori mai mare, ceea ce reprezinta aproape jumatate din circumferinta Pamantului.

Padurile de conifere predomina uscatul, iar cine a vizitat zona fiordurilor sustine ca nicaieri in alta parte aroma de rasina si culoarea de verde pregnant nu sunt atat de izbitoare.

In ciuda climatului rece, fauna este bogata in zona. Predomina soarecele de camp si elanul, care atinge si chiar depaseste uneori 2 metri inaltime. Se afla la ei acasa: ursul brun, rasul euroasiatic, lupul, castorul, vidra si un mare numar de pasari.

Fiordurile sunt alimentate cu apa dulce de pe versantele muntilor, dar comunica si cu marea, dinspre care patrunde apa sarata. Ca rezultat, apa lor are o salinitate mai scazuta decat a marii, dar mai ridicata decat a raurirlor.

Calitatile apei au permis Norvegiei sa puna bazele celor mai prospere exploatari de somon din lume, exportand acest peste de crescatorie in cantitati enorme, care au concurat somonul natural, mult mai scump.

Pe aceasta tema producatorii norveginei au fost multa vreme in conflict comerical cu cei din Rusia, conflict care se pare ca s-a stins recent.

Sub aspect turistic, zona prezinta o atractie deosebita, desi Norvegia limiteaza turismul, ca sa nu afecteze mediul. Dar nici turistii nu se lasa, atrasi de frumusetea fiordurilor, fiecare un unicat in felul sau - comenteaza Big Picture , oferind si o colectie de imagini.

Iesirea din Sognefjord, supranumit regele fiordurilor, cel mai mare fiord din Europa.

Lysefjord, cu o lungime de 42 km si cu pereti care se ridica pana la 1.000 m deasupra apei. Este o destinatie turistica internationala.

Sport temerar in mijlocul naturii, tot la Lysefjord.

In nord, primavara vegetala incepe in iunie, iar vara se termina in august.

Cu toata vitregia naturii, zona e locuita. Localnicii deservesc numeroasele hidrocentrale, se ocupa cu pescuitul si cu serviciile turistice.

Uneori natura golasa este mai imprsionanta decat cea inverzita.

Nu rata partea a doua a acestui documentar de exceptie, ce va fi publicata luni, pe Ziare.com

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#turism Norvegia, #fiorduri turism, #peisaje fiorduri , #turism