Ziare.com

Dubai, orasul care a cucerit marea (Galerie foto)

Joi, 17 Iunie 2010, ora 08:46

   

Dubai, orasul care a cucerit marea (Galerie foto)
In 1930 Dubai, oras-stat, nu avea mai mult de 20.000 de locuitori. 80 de ani mai tarziu, s-a transformat intr-un oras de lux, un loc al placerilor, fiind domiciliul permanent pentru mai mult de 1,8 milioane de locuitori. Acestora se adauga, in fiecare an mai mult de 1,5 milioane de turisti.

Cea mai buna cale prin care formidabila evolutie a acestui oras, aflat in desert, poate fi vazuta si admirata in fotografiile din spatiu.

In 1833, ceva mai putin de 800 de membrii ai tribului Bani-Yas s-au stabilit la gura unui rau, in sudul Golfului Persic. Locul a fost ideal pentru pescuit perle si pentru comertul maritim. De la acest trib de 800 de suflete s-a ajuns la paradisul de azi. In imaginea de mai jos, facuta de NASA in 1973, Dubaiul, practic, nu se vedea din spatiu.La inceputul secolului XX, portul din Dubai era, deja, unul din locurile de referinta din Golful Persic. Portul a deveni cu adevarat foarte important dupa 1950 cand a inceput modernizarea lui. Istoria locurilor a inceput sa se schimbe complet dupa ce au fosat gasite imensele rezerve de petrol, in 1966, fapt care a accelerat, la maxim, evolutia Emiratului. Cea mai buna dovada a evolutiei, fotografia facuta de NASA, in 1990.La inceputul anilor 1990 emirul a decis sa faca din Dubai paradisul Golfului Persic si noua destinatie turistica. Si pentru aceasta a fost nevoie de cucerirea a noi teritorii, motiv pentru care Dubai-ul a inceput sa se extinda in mare, desertul fiind mult prea ostil. Asa ca nisipul a fost carat in mare, pana cand incet, incet, s-a nascut un arhipelag format din peste 300 de insule, cea mai mare parte a lor private. Imaginea din satelit, de mai jos, a fost facuta in 2003.Doi ani mai tarziu locurile sunt de nerecunoscut. Daca asa arata diferentele din spatiu, jos, la nivelul solului, modificarile, evolutia si transformarile sunt greu de descris in cuvinte.Imaginea vorbeste de la sine. Extensia insulara, formata dintr-un ansamblu de 50 de insule mici, care combina stilul islamic, cu cel european a devenit locuibila in 2006.Locurile care acum 50 de ani nu se vedeau din spatiu, au prins contur, dupa cum puteti vedea in fotografia de mai jos, realizata de NASA, in februarie 2010. Alte comentarii sunt inutile.


Citeste mai multe despre Dubai istorie Dubai vacanta Dubai concediu
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5209 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor