EXCLUSIV Consecintele preturilor exorbitante cerute in statiunile romanesti de la Marea Neagra: "Unii turisti straini sunt prea saraci pentru litoralul nostru"

Autor: Paul Barbu - Redactor
Sambata, 11 Iulie 2020, ora 13:46
47372 citiri
EXCLUSIV Consecintele preturilor exorbitante cerute in statiunile romanesti de la Marea Neagra: "Unii turisti straini sunt prea saraci pentru litoralul nostru"
Litoralul romanesc FOTO Hepta.ro

Unii turisti straini sunt prea "saraci" pentru a-si permite o vacanta pe litoralul romanesc, asa ca acestia prefera turismul cultural in care descopera satele romanesti, este de parere consultantul in turism, Traian Badulescu.

"Este clar ca 2020 va fi anul turismului intern pentru Romania. Majoritatea turistilor din toata lumea aleg, in prezent, in contextul Covid-19, propria tara sau destinatiile vecine. Majoritatea turistilor care si-au achizitionat pana in prezent, pe ultima suta de metri, o vacanta pe litoral sau oriunde in tara apartine, clar, segmentului 18-45 de ani. Alaturi de acestia, sunt turistii care deja efectuasera rezervari in regim early booking si nu doresc sa-si piarda banii, respectiv concediul", spune consultantul.

Satele din Transilvania atrag mai mult decat oricand

Pe de alta parte, in acest moment, de reluare a turismului intern si de "rodaj", Romania poate incepe sa-si faca si o campanie de imagine externa, pentru atragerea, pe viitor, a turistilor straini, mai crede consultantul in turism.

"Pentru cine gandeste in perspectiva, 2022 va putea fi un an extraordinar, daca ne-am misca de pe acum. Putem arata ca Romania este o tara verde si, in pofida cresterii temporare a cazurilor de COVID-19, situatie intalnita si in alte tari, asteptam pe viitor turistii straini", mai spune Badulescu.

Chiar daca nu vor veni in numar mare in acest an, strainii vor percepe Romania drept o destinatie sigura, atractiva, de luat in calcul pe viitor.

"Sezonul estival va fi sustinut, pana cel putin in septembrie, de catre turistii romani, insa dupa aceea se va simti mult lipsa turistilor straini, daca nu ii vom avea. Litoralul atrage, momentan, in proportie covarsitoare, turisti romani, insa Transilvania, Bucovina, Delta Dunarii, Bucurestiul, Sibiul, Brasovul, zonele de turism rural si multe alte destinatii au devenit din ce in ce mai atractive pentru straini, in ultimii 10 ani", a mai spus Badulescu.

La ora actuala, vedetele interne ale sezonului estival sunt litoralul, alaturi de Delta Dunarii, care inregistreaza, mai ales pe week-end, un grad de ocupare spre 100%, datorita faptului ca este o destinatie verde, neafectata de pandemie. De asemenea, foarte multi romani aleg pensiunile rurale si agroturistice pentru natura si pentru a evita aglomeratia.

Cu gandirea "scurta" batem pasul pe loc

Potrivit lui, in ceea ce priveste turismul, mai ales cel de incoming, Romania inca nu a invatat lectia planificarii si a rabdarii. Lasand la o parte anumite conjuncturi, precum cele din prezent, promovarea turistica trebuie facuta constant, iar rezultatele se vad in timp, pe termen mediu si chiar lung. "Multi lideri politici dar si oameni de afaceri gandesc doar pe termen scurt, de pe o zi pe alta. Ei se gandesc la profitul imediat, fie el financiar ori electoral", spune consultantul.

Acesta considera ca, intr-o prima faza trebuie din nou "atacate" tarile vecine si cele europene.

"Dintre tarile apropiate, asa cum spuneam mai devreme, am putea "cuceri" si noi turistii bulgari si greci. Este o idee preconceputa ca ei nu pot veni la noi si ca doar noi, romanii, le alegem plajele. Bulgarii si grecii au inceput sa vina, in ultimii ani, pentru Valea Prahovei, Transilvania, legenda lui Dracula, Delta Dunarii sau shopping, distractie si turism cultural in Bucuresti. Romania ofera complementaritate acestor tari", afirma Badulescu.

Ecoturismul si turismul rural ne scot in fata

Romania s-a pozitionat foarte bine pe partea de turism cultural, turism de aventura, turism de nisa, ecoturism, turism rural. Pe partea de turism rural ne aflam in ultimii 20 de ani intotdeauna in top 10 destinatii europene, uneori in top 5 in anumite privinte.

Majoritatea turistilor straini veneau, in mod organizat, in tara noastra, pentru circuitele culturale. Chiar daca nu vorbim de acelasi numar de locuri precum cele de pe litoral sau din statiunile montane, am putea promova un turism de calitate.

"Cu certitudine ca pe termen scurt si poate mediu, turistii straini vor evita sa vina in grupuri mari pe renumitele circuite cu autocarele, care includeau Bucuresti, Valea Prahovei, Transilvania, Bucovina etc. Sunt grupuri care si-au anulat sosirea pe timpul primaverii si asteapta lunile septembrie-octombrie", a mai afirmat consultantul.

De asemenea, sunt touroperatori care aveau grupuri constituite, in special din tari europene, care inca asteapta evolutia situatiei, pentru a decide daca vor organiza sau nu acele grupuri in sezonul de toamna.

"Daca am ratat, pe partea de incoming, primavara, o alta sansa ar fi perioada septembrie - noiembrie. Dar inca avem incertitudini. Deja au inceput sa vina mici grupuri de turisti din tari care si-au deschis granitele, precum Germania (inclusiv din comunitatea saseasca), Austria sau Italia. Majoritatea aleg zonele montane, trasee de mountain bike, trasee pentru motociclism, ecoturism", a mai declarat expertul.

Romania ar putea sa prinda oportunitatea de a se promova ca o tara verde. Asa ca acesta recomanda zonele de nisa, de turism rural.

"Avem orasele medievale si cetatile sasesti din Transilvania, Maramures, Marginimea Sibiului, Oltenia de sub Munte, Tara Vrancei, precum si Delta Dunarii, o zona neafectata de pandemia coronavirus. As promova mult mai bine turismul montan precum si Dunarea, tara noastra avand pe teritoriul ei peste 1000 de kilometri din cursul total al fluviului", spune Badulescu.

Voucherele au salvat turismul intern in ultimii ani

Voucherele de vacanta au contribuit mult la reatragerea romanilor catre turismul intern si ii vor impulsiona pe turistii romani sa-si petreaca vacantele in Romania. Considera ca turismul intern are nevoie de "guri de oxigen" pentru a supravietui si pentru a pregati, in timp, turismul de incoming.

Daca e sa luam etapele, in sezonul estival, cel mai bine vor supravietui (caci vorbim totusi de supravietuire) hotelierii de pe litoral precum si pensiunile rurale de calitate, care beneficiau oricum de cerere mare din partea turistilor.

Cea mai avantajata regiune turistica este cea a Deltei Dunarii, urmata de zone de turism rural precum Bran-Moieciu, Marginimea Sibiului, Oltenia de sub munte etc.

Ca turism de masa, sunt multi romani care aleg pe weekend mai ales litoralul si statiunile montane de pe Valea Prahovei, alaturi de Predeal si Poiana Brasov.

De asemenea, multi turisti romani au inceput sa redescopere circuitele culturale si ecoturistice de una-doua zile, prin regiuni precum Transilvania, Maramures, Dobrogea interioara, Delta Dunarii, nordul Olteniei, Muntii Apuseni sau Tara Fagarasului.

Din a doua parte a lunii septembrie, insa, turismul intern o sa se confrunte cu probleme daca nu vom avea, in continuare, incoming.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#turism Romania, #litoralul romanesc, #ecoturism , #turism