Cotidianul american New York Times lauda apa de izvor din Romania, intr-un material amplu publicat joi.
"Intr-o dimineata, in mica statiune montana transilvaneana Baile Homorod, din Romania, mai multi turisti si locuitori s-au strans sub umbra unui baldachin din lemn in apropierea a trei paraie de apa de izvor pentru a umple, pe rand, cateva sticle goale.
Aceasta nu este apa obisnuita...
Apa curge din muntii din apropiere si se revarsa in izvoarele de aici. In cel mai bun caz, este rece, limpede si intepatoare, cu un gust bogat de minerale. In cel mai rau caz, poate avea un miros neplacut si poate avea culoarea chihlimbarului inchis.
Cu toate acestea, localnicii jura ca apa are proprietati curative", scriu jurnalistii americani in deschiderea reportajului despre tara noastra.
De altfel, ei au stat de vorba cu cativa romani care au venit in aceasta zona exact pentru proprietatile miraculoase ale apei minerale.
Balint Vencel, in varsta de 36 de ani, un vizitator frecvent al statiunii, spune ca apa de izvor il ajuta la problemele pe care le are cu rinichii.
"Am fost la doctori, dar nu m-au ajutat. De cand beau aceasta apa, nu mai am dureri la rinichi", a declarat el pentru New York Times.
Apa minerala este adanc inradacinata in cultura si mitologia locala. Este bautura preferata a romanilor si poate fi observata pe multe panouri publicitare sau in reclame la televizor, potrivit sursei citate.
"Apa face parte si din multe traditii si obiceiuri antice: in lunea de dupa Paste, in unele sate, tinerii viziteaza fetele pentru a le uda cu apa rece ca gheata - o traditie care promite sa pastreze vii tineretea si fertilitatea.
Intr-un alt sat, localnicii vorbesc despre doua izvoare cu apa sarata: unul vindeca arsurile la stomac, celalalt le provoaca. In prezent, izvoarele mai populare sunt promovate pentru compozitia chimica a apei care poate trata diverse afectiuni.
Pentru locuitorii din comunitatile sarace si izolate, aceste izvoare montane sunt un lux. Multi beau aceasta apa in loc de apa de la robinet", mai noteaza cotidianul.
Dar nu este cazul doar pentru satele sarace.
"Avem tendinta de a folosi apa de izvor. Cea de la robinet este atat de dura incat infunda tot timpul aparatul de cafea", a mai spus o localnica pentru NYT.
De altfel, apa de izvor este apreciata si de turistii straini care fie se opresc sa savureze un pahar cu apa rece in drum, fie isi umplu sticlele pe care le iau cu ei acasa.
da' nici $^#@ nu ti-o scoala Vezi tot