Pagubele create de Genius Travel se ridica la 100.000 euro - cati turisti sunt afectati

Vineri, 19 August 2016, ora 12:58
4947 citiri
Pagubele create de Genius Travel se ridica la 100.000 euro - cati turisti sunt afectati
Foto: Genius Travel

Pagubele create de agentia de turism Genius Travel, care si-a anuntat clientii prin email ca nu vor mai putea pleca in vacantele pe care deja le-au platit, pentru ca firma va intra in insolventa, se ridica la 100.000 euro.

Aproximativ 100 de turisti sunt afectati de acest lucru, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

"Din cate stim, este vorba de 100 de turisti. Acestia pot cere chiar ei intrarea in insolventa a Genius Travel", a spus Alin Burcea.

Agentia Genius Travel a fost exclusa din patronatul Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), ca urmare a prejudiciilor create. Burcea afirma totodata ca toate agentiile membre ale patronatului si-au platit cotizatia, altfel ar fi fost deja excluse din ANAT.

Seful ANAT mai spune ca proiectul privind fondul privat de garantare, creat pentru ca turistii care si-au cumparat vacante sa poata fi despagubiti, in situatia in care agentia de turism intra in insolventa sau faliment, va fi gata in luna septembrie, iar ulterior va fi inaintat ministrului Economiei, Costin Borc, care il va propune in Guvern.

Asociatia a angajat in acest scop un expert, Peter Barta, care lucreaza la proiectul de act normativ.

Presedintele ANAT spune ca, in cel mai fericit scenariu, proiectul ar putea fi aprobat pana la sfarsitul acestui an si sa fie operational din anul 2017.

Decizia infiintarii acestui fond a fost luata deoarece firmele de asigurare nu sunt interesate sa acopere riscul de insolventa pentru companiile de turism.

Prin acest fond privat de garantare fiecare agentie ar trebui sa plateasca o singura data in jur de 3.000 de euro, in primul an. De la 1.500 de agentii se vor strange astfel circa 4,5 milioane de euro. Insa apoi va trebui platita si o alta suma anual. Reprezentantii ANAT au ajuns la ideea de 500.000 euro garantare pe care sa-i dea fondul si care ar acoperi eventuala paguba pe care ar putea sa o faca o agentie care ar intra in insolventa.

Amintim ca acest scandal a izbucnit dupa ce Genius Travel si-a anuntat clientii prin intermediul unor emailuri ca nu le mai poate onora vacantele cumparate pentru ca a decis sa intre in insolventa.

Citeste ce alte schimbari majore se anunta in domeniul turismului dupa ceea ce s-a intamplat cu Genius Travel

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pagube Genius Travel, #turisti afectati Genius Travel, #Genius Travel insolventa , #turism