Patrimoniul cultural al Libiei, in pericol?

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 19:52
2245 citiri
Patrimoniul cultural al Libiei, in pericol?
Foto: glifr.com

UNESCO a cerut expertilor libieni, dar si internationali, sa examineze urgent conservarea patrimoniului cultural al tarii, dar si sa ia in calcul masuri eficiente pentru apararea siturilor culturale.

Potrivit World Heritage Convention, principalul pericol pentru siturile culturale ale Libiei il reprezinta traficul ilicit ce ar putea aparea dupa evenimentele din aceasta tara, in urma carora fostul regim a fost rasturnat, iar Moammar Gaddafi a fost ucis.

Libia are cinci situri de patrimoniu cultural pe lista UNESCO, care arata pozitionarea geografica a tarii, de-a lungul timpului, alaturi de mari imperii ale istoriei.

Cyrene

Fosta colonie greceasca, Cyrene a fost intemeiata in anul 630 i.Hr. si romanizata in anul 96 i.Hr. A fost transformata in capitala, pana cand a fost distrusa de un cutremur, in anul 365.

Situat in nord-estul Libiei, orasul a fost unul dintre cele mai importante, ruinele sale milenare fiind celebre inca din secolul 18.

Leptis Magna

Un fost oras important al Imperiului roman, Leptis Manga a fost intemeiat de fenicieni, in secolul X i.Hr. A fost cel mai important oras roman in Libia, fiind locul in care s-a nascut imparatul Septimius Severus.

Este situat in nord-vestul Libiei, pe malul Marii Mediterane, in zona de influenta a romanilor. A fost introdus pe lista UNESCO datorita obiectivelor care se regasesc aici: monumente publice, un port, o piata, si vechi case, magazine si depozite.

Sabratha

Este un fost centru de comert fenician, intemeiat in urma cu 2.500 de ani, care era o piata bunurilor din Africa. A fost parte a Regatului Numidian pentru scurt timp, inainte de a fi romanizat si reconstruit in secolele II si III.

Un cutremur devastator a lovit orasul in secolul IV, fiind apoi reconstruit de guvernatorii bizantini. Este situat in nord-vestul tarii, la 80 kilometri de Tripoli si nu departe de cealalta colonie romana, Leptis Manga.

Ghadames

Localizat in mijlocul unei oaze, Ghadames este unul dintre cele mai vechi orase pre-sahariene. Intemeiat in perioada Imperiului Roman, orasul reprezinta o mostra de arhitectura traditionala. Este situat in vestul Libiei, la granita cu Algeria si Tunisia, dar si cu desertul Sahara.

Tadrart Acacus

Aici se afla un sit cu mii de desene pe piatra. Acestea sunt pictate pe peretii pesterilor din zona, in diferite stiluri, cele mai vechi datand de aproape 14.000 de ani. Situl se afla chiar in desertul Sahara, in partea de sud a tarii.

Cel mai important tip de turism al tarii este, fara indoiala, turismul cultural. Alaturi de ruinele celor trei orase inscrise pe lista UNESCO, aici se mai afla situri arheologice, dar si peisaje remarcabile ale desertului Sahara. Desertul este o importanta atractie turistica, acoperind aproape 90% din suprafata tarii, vizitatorii fiind atrasi mai ales de peisaje si de oazele pe care le intalnesc aici.

Nu in ultimul rand, o atractie insemnata a Libiei o reprezinta chiar capitala, Tripoli. Numit candva "Mireasa Alba a Mediteranei", orasul este renumit pentru Muzeul Castelului Rosu, dar si pentru Catedrala Tripoli. Tot aici se gaseste zona numita "medina", o particularitate a oraselor musulmane, care include strazi inguste, palate, moschei si fantani, si unde este interzis accesul cu autoturisme.

Marele avantaj pentru conservarea anticelor orase il reprezinta numarul mult mai mic de turisti fata de acelasi tip de obiective din Europa, Asia sau America Latina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#patrimoniu cultural Libia, #turism Libia, #situri culturale libia , #turism