Ce trebuie sa stii despre noile conditii de calatorie daca pleci in vacanta. Sfatul specialistului

Duminica, 25 Iulie 2021, ora 03:30
8489 citiri
Ce trebuie sa stii despre noile conditii de calatorie daca pleci in vacanta. Sfatul specialistului
Informarea din surse oficiale este esentiala

Noile restrictii in contextul cresterii cazurilor de COVID-19 in Grecia, Spania, Italia, Portugalia si alte destinatii preferate de romani i-au ingrijorat pe acestia. Pentru a te proteja cat mai bine, inclusiv din punct de vedere al bugetului investit pentru vacanta din aceasta vara, Ziare.com a stat de vorba cu un avocat care a explicat ce trebuie sa facem pentru a ne proteja de restrictii noi, dar si de eventuale anulari ale rezervarilor facute, fie prin companii aeriene, agentii de turism sau direct la unitatile de cazare.

"Inainte de orice planuri de calatorie, trebuie verificata situatia in locul de destinatie: cate cazuri au fost in ultimele zile si in ultimele saptamani, care sunt eventualele restrictii impuse de autoritati, ce conditii trebuie indeplinite", recomanda avocatul Ioana Doaga, pentru a evita eventualele neplaceri sau chiar anulari in ultimul moment ale vacantei. De asemenea, trebuie verificat daca intrarea in tara de destinatie sau in tarile de tranzit se face fara carantina sau daca trebuie efectuat un test in prealabil.

Pentru a preintampina eventualele probleme din timpul calatoriilor din aceasta vara, Ioana Doaga, avocat DB Legal.Avocati, recomanda informarea din surse oficiale, cum ar fi site-ul Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor sau portalul Re-open EU, cu informatii esentiale despre reluarea, in siguranta, a liberei circulatii si a turismului in Europa.

"In functie de destinatia aleasa pentru vacanta planificata, restrictiile impuse de autoritati, in contextul pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2, pot varia de la o tara la alta. De aceea, este recomandat ca, inainte de planificarea calatoriei, turistii sa se informeze si sa verifice restrictiile si masurile de siguranta impuse la nivelul destinatiei dorite, inclusiv in ceea ce priveste traseul si eventualele escale. Informarea trebuie intotdeauna realizata din surse oficiale, cu mentionarea faptului ca restrictiile se pot schimba rapid, in functie de modul in care evolueaza cazurile de infectie COVID-19", a mai precizat Ioana Doaga.

Ce poti face daca ai rezervat un bilet de avion si zborul s-a anulat?

Conform Regulamentului (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 februarie 2004 de stabilire a unor norme comune in materie de compensare si de asistenta a pasagerilor in eventualitatea refuzului la imbarcare si anularii sau intarzierii prelungite a zborurilor si de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 295/91, companiile aeriene care anuleaza zborurile au obligatia - in toate cazurile - de a oferi pasagerilor o optiune din trei:

  • rambursarea, in termen de sapte zile a intregului cost al biletului, la pretul de achizitie pentru partea sau partile de calatorie neefectuate si pentru partea sau partile deja efectuate, in cazul in care zborul devine inutil in raport cu planul de calatorie initial al pasagerului, impreuna cu, daca este cazul - un zbor de retur la punctul de plecare initial, cat mai repede posibil;
  • redirectionarea in conditii de transport comparabile, spre destinatia finala, cat mai repede posibil;
  • redirectionarea in conditii de transport comparabile, spre destinatia finala, la o data ulterioara, la alegerea pasagerului, sub rezerva existentei unor locuri disponibile.

"Daca este aleasa redirectionarea cat mai curand posibil, trebuie luat in considerare faptul ca pot exista intarzieri considerabile, avand in vedere numarul limitat de zboruri care opereaza in prezent din cauza masurilor nationale de limitare a raspandirii virusului. Pasagerii aerieni au dreptul la compensare daca zborul lor este anulat cu mai putin de doua saptamani inainte de data plecarii, cu exceptia cazului in care exista "circumstante extraordinare". Acest caz se poate aplica in cazul pandemiei de coronavirus, daca masurile luate de autoritatile publice impiedica activitatea normala a companiilor aeriene", a mai precizat Ioana Doaga.

Ce se intampla daca este anulata rezervarea de catre hotel?

In domeniul protectiei consumatorilor, dreptul UE nu reglementeaza conditiile si consecintele anularii unor servicii individuale, cum ar fi rezervarile de cazare. In aceasta situatie, drepturile consumatorilor depind de legislatia nationala care reglementeaza contractele cu furnizorii de servicii de cazare, explica avocatul.

"In situatia in care turistul nu are acces la cazarea rezervata deoarece este situata intr-o zona aflata in carantina/intr-o tara unde a fost declarata starea de urgenta sau care a impus interdictii de calatorie, este bine a se lua in considerare optiunile propuse de comerciant, in special bonurile valorice sau modificarea gratuita a datelor calatoriei", a recomandat Ioana Doaga.

In cazul in care cazarea rezervata este accesibila, mai spune expertul, dar turistul decide sa nu calatoreasca din cauza unor restrictii de calatorie care ii sunt impuse sau in baza recomandarilor de calatorie emise de tara de care apartine, conditiile de anulare sau de modificare a rezervarii depind de termenii conveniti cu furnizorul de servicii de cazare.

De asemenea, ar trebui verificata polita de asigurare (in cazul in care a fost achizitionata pentru calatorie), deoarece aceasta poate acoperi cazuri de forta majora si da dreptul la o rambursare totala/partiala. Totusi, trebuie verificat daca pandemia nu se numara printre exceptii.

Ce drepturi ai daca tara unde vrei sa pleci cere carantina la aterizare?

"Inainte de a pleca in calatorie trebuie verificat daca locul de destinatie se afla pe Lista tarilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Din cauza faptului ca restrictiile se pot schimba rapid in functie de modul in care evolueaza cazurile de infectie COVID-19, situatia zonei in care are loc plecarea se poate modifica subit. In situatia in care turistul a venit dintr-o zona cu risc epidemiologic ridicat si a aterizat in Romania, conform prevederilor H.G. 476/2020, va fi nevoit sa stea in carantina sau izolare, dupa caz", dupa cum explica Ioana Doaga.

Conform O.U.G. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, aceasta masura trebuie sa fie facuta cu respectarea standardelor necesare exercitarii drepturilor si libertatilor fundamentale, si anume:

  • masura sa fie dispusa pe durata limitata, in mod nediscriminatoriu si proportional cu situatia de fapt care o determina;
  • masura sa aiba ca scop prevenirea raspandirii unei boli infectocontagioase, periculoase pentru siguranta persoanei si sanatatea publica;
  • masura sa fie instituita pentru a proteja interesul public si sa nu determine un dezechilibru intre nevoia de protejare a sanatatii publice si imperativul respectarii libertatii persoanei.

"In concluzie, cea mai buna masura de precautie este de a fi informat cu privire la restrictiile din locul de destinatie si de a fi la curent cu informatiile actuale despre zona respectiva", a conchis Ioana Doaga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#concediu, #vacanta, #lista galbena, #lista rosie, #calatorie, #conditii calatorie, #avocat , #turism