Romania, o comoara: Vezi cum ar atrage vedetele turistii la noi in tara

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 12:23
3027 citiri
Romania, o comoara: Vezi cum ar atrage vedetele turistii la noi in tara
Foto: Arhiva personala

Cu totii stim ca atunci cand vine vorba de turismul romanesc, rar se intampla sa primim reactii pozitive referitoare la servicii si calitate, dar toata lumea lauda zonele si crede ca unele merita sa fie mult mai promovate.

In dorinta de a afla ce trebuie facut in Romania pentru ca turismul sa fie profitabil, dar si pentru a descoperi zonele care merita sa fie laudate, Ziare.com a stat de vorba cu mai multe persoane publice, mai ales cantareti, pentru ca acestia au avut posibilitatea, gratie profesiei, sa calatoreasca prin toata tara.

De la ei am aflat care sunt locurile speciale ale tarii, dar si faptul ca exista zone in Romania unde nu exista caini maidanezi si nici oameni care sa cerseasca.

Un lucru este sigur: cei mai multi s-au plans de infrastructura, spunand ca pana nu se va rezolva acest aspect, turismul nu are nicio sansa in tara noastra.

"Tot ce nu gasiti la voi"

"Ar trebui inceputa promovarea cu niste imagini ale unor muncitori care tocmai termina autostrazi sau drumuri secundare care duc catre zonele turistice", ne-a declarat Florin Chilian, care ar incerca sa ii atraga pe straini transmitandu-le ca aici vor gasi "Tot ce nu gasiti la voi", mentionan ca "noi avem multe, dar pana acum ne-am batut joc" de ele.

Asa cum spuneam mai sus, cantaretul considera ca infrastructura este cel mai mare impediment pentru turismul romanesc.

"Nu ai cum sa ajungi. E o zona foarte misto undeva mai sus de Resita, spre Semenic. Am stat o luna, e o cabana, la Tirol, dar iarna faci noua ore pana acolo", ne-a mai spus Chilian.

Am discutat cu Florin Chilian si despre faptul ca brasovenii nu au voie sa urce in weekend in Poiana Brasov cu masinile pentru a nu se aglomera statiunea.

"E o cretinatate. Daca au masini in leasing din Bucuresti, ce fac? Incalca legea?", se intreaba compozitorul celebrei piese "Zece".

Mihai Georgescu, cunoscut drept Mita de la Bere Gratis, spune clar: "Slava Domnului ca avem ce promova", dar crede ca prima data trebuia sa invatam sa facem turism.

"Sunt niste lucruri care tin de o legatura intre privat si stat. Investesti in turism, iti scad din impozite primii trei ani", ne-a mentionat artistul.

Escalada pe perete din gheata, la Busteni

Solistul trupei Talisman, Alin Oprea, ne-a vorbit despre Busteni si despre faptul ca in ultimul timp au fost facute investitii in zona, ceea ce a facut ca statiunea sa fie singurul loc din lume unde se organizeaza Campionatul Mondial de escalada pe perete din gheata.

"Noi ne-am implicat in treaba asta si incercam cat de mult sa o promovam. (...) Organizam trei zile de spectacole, pe 10, 11, 12 februarie, exact la partie", a precizat cantaretul.

Pe de alta parte, o alta zona despre care spune el ca ar merita sa fie mai promovata este Harghita-Madaras.

"Noi ne gandeam sa mergem cu copiii in Austria. Ne-am razgandit in ultimul moment pentru ca acesta era singurul loc din Romania unde ninsese. La inceputul lui ianuarie in toata tara era primavara, acolo a nins", ne-a marturisit el.

Artistul ne-a mai spus ca aceasta a fost decizia cea mai buna pe care au luat-o si, in ciuda faptului ca gazdele erau romani de etnie maghiara si "nu prea ne stiau limba", au reusit sa se inteleaga de minune.

"Am stat la niste oameni romani, dar de etnie maghiara, dar au fost foarte draguti, chiar daca intelegeau foarte putin din ceea ce ziceam", a precizat Alin.

"Este o zona mai salbatica putin, poti sa ajungi doar cu jeepurile sau cu tractorul, pentru ca drumul e greu accesibil. Dar atunci cand ajungi, e o zona foarte izolata, linistita, frumoasa. Am vazut multi straini, oameni care nu isi doresc neaparat agitatie, lume multa", a conchis artistul.

Pe infrastructura da vina si Calin Goia, de la Voltaj, care ne-a spus ca a umblat prin toata tara si ca peste tot sunt locuri frumoase, dar ca nu prea ai cum sa ajungi la ele.

"De exemplu, Cheile Bicazului sunt absolut impresionante. Delta Dunarii este o chestie pe care o au putine tari din Europa, de fapt nu au, mai au ucrainenii si este extraordinar de frumoasa, ea este destul de bine promovata, dar inca nu avem infrastructura necesara exploatarii ei turistice mai puternice. Infrastructura e problema, ca e foarte greu sa ajungi si multa lume este descurajata de chestia asta. Li se pare o aventura sa vina in Romania si, pe de-o parte, chiar este", a spus solistul Voltaj.

"Singura varianta ar fi autostrazile si drumurile", ne-a spus si Mihai Constantinescu, mentionand ca "avem de toate. Avem ce arata. Oamenii nu au cum sa ajunga. Putem sa vorbim de turism dupa ce avem autostrazi si sosele spre punctele de agrement".

Valea Oltului, Calimanesti: O zona daruita de Dumnezeu

Cu Florin Zamfirescu am discutat despre o alta zona deosebit de frumoasa: Valea Oltului, Calimanesti.

"Nu a fost data sa merg cu cineva acolo si sa nu ii spun: 'Ce iti mai trebuie Elvetia? Vino la Calimanesti'. (...) Am spus si primarului sa transmita mai departe si celor care m-au intrebat ca zona ar merita o investitie mult mai mare decat exista, pentru ca este o zona daruita de Dumnezeu. Este de-o frumusete nemaivazuta", ne-a spus actorul, punctand si el ca problema este infrastructura.

Totusi, Zamfirescu lauda soseaua de pe Valea Oltului, facuta de italieni, si despre care spune el ca este foarte buna, doar iarna este putin mai greu accesibila.

El mai spune ca a fost prin multe locuri si ca avem "zone dumnezeiesti" , dar ca nu stim ce sa facem cu ele.

"Se pare ca incep sa fiu de acord cu sloganul ala tampit: 'Ce frumoasa e Romania, pacat ca e locuita', a continuat actorul, precizand ca uneori le da dreptate romanilor care prefara sa mearga in alte tari in vacante.

Zamfirescu ne-a mai spus ca in momentul in care a fost in Bulgaria a ramas surprins de cat de putin l-a costat mancarea. "La noi de ce trebuie sa te rezumi la o nenorocita de pizza ca sa poti sa faci fata sapte zile? E jaful de pe lume, e jecmaneala de pe lume. La noi nu se intelege - s-ar castiga mai mult daca ar fi mai ieftin. La noi chelnerul vrea sa isi faca vila din faptul ca mananc la el o friptura", a subliniat el.

"In Piatra Neamt nu sunt caini in oras si nici tigani care cersesc"

O alta zona pe care ar dori vedetele noastre sa o promoveze este Piatra Neamt. "Ai patru munti care inconjoara orasul, ai telegondola, ai un baraj, Bistrita, strand. Ai munti si ape in acelasi oras. Oamenii fac si picnic, merg la padure. Este statiunea perfecta. Ai partie de schi. Ce poti sa iti doresti mai mult decat sa fii la Piatra Neamt?", ne-a spus Mihai Traistariu.

In plus, Mihai a atins un punct sensibil pentru majoritatea romanilor: "Nu sunt caini in oras si nici tigani care cersesc. Ceea ce este ideal. A stopat primarul asta si este o liniste deplina. Daca mergi pe acolo, o sa fie placut, zici ca esti in alta tara. Traficul nu este aglomerat", a conchis cantaretul.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#turism vedete Romania, #turism romanesc promovare , #turism
Comentarii