Satul Breb din Maramures, "parte dintr-o alta lume". Ce spun strainii despre Romania

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 17:55
13834 citiri
Satul Breb din Maramures, "parte dintr-o alta lume". Ce spun strainii despre Romania
Foto: Gloucestershire Echo

Dupa ce viziteaza Romania, cei mai multi straini se declara impresionati si ard de nerabdare sa se reintoarca. Acest lucru s-a intamplat si in cazul jurnalistei Victoria Temple, care si-a petrecut cateva zile alaturi de familie in Maramures.

Ea a fost impresionata de satul Breb, situat in nordul Muntilor Gutai, pe care-l descrie ca facand parte "dintr-o alta lume". Ea a relatat, pentru Gloucestershire Echo, cateva amanunte din cadrul excursiei sale in Romania.

Ajungand cu avionul la Cluj Napoca, Victoria Temple povesteste ca, dupa un drum de trei ore cu masina, a traversat Carpatii si a ajuns in inima Maramuresului.

"Peisajul montan a fost incredibil. Lupii si ursii rataceau liberi acolo, amplificandu-ne sentimentul ca am patruns intr-un basm", a declarat ea.

Jurnalista si-a petrecut cateva zile la Village Hotel Breb, care reprezinta de fapt patru case traditionale, administrate de cuplul britanic Duncan si Penny Ridgely.

"Casutele arata ca majoritatea locuintelor din Breb, sunt construite din lemn, in stil traditional. Sunt rustice dar foarte confortabile si frumoase, evidentiind abilitatile tamplarilor din Maramures", a mai spus Temple.

In Breb nu exista restaurante, asa ca jurnalista a mancat mancare gatita acasa, declarandu-se fascinata.

"Am mancat supa crema cu chorizo, pui, prajituri de casa, vin si palinca, in timp ce am impartasit pareri cu ceilalti turisti din toate colturile Europei, aflati la pensiune".

Dupa ce a petrecut cinci zile la Village Hotel Breb, ei s-au mutat la Campingul Babou, situat tot in Breb. Aici au stat la cort, bucurandu-se de natura.

"In dupa-amiezile calduroase conduceam 10 minute pana in satul din apropiere, Ocna Sugatag, o statiune pentru familiile maramuresene, unde erau piscine, bazine cu apa sarata, precum si restaurante", a explicat Victoria.

De asemenea, ea a mentionat celebrul Cimitir de la Sapanta, precum si numeroasele manastiri din zona, subliniind insa ca "stilul de viata este cel mai bogat patrimoniu".

"Este o lume fascinanta, dar in mod ciudat familiara. Acesta este modul in care, atat in Europa, cat si in alte parti ale lumii, oamenii au trait timp de secole, bazandu-se pe pamant, pe abilitatile lor, precum si pe vecini pentru a putea supravietui", a spus jurnalista.

Ea s-a declarat impresionata si de faptul ca inca de la prima ora a diminetii, satenii munceau, plini de energie.

"Am fost constienta ca sunt martora unui stil de viata care este din ce in ce mai rar si mai fragil", a incheiat ea.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#turism sat Breb Maramures, #opinii straini Maramures, #turisti stil traditional sat Breb , #turism