Schimbari in turismul anului 2019: Orase cu atractii virtuale, locuri mai putin cunoscute, cerul si turismul genealogic

Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 17:33
4564 citiri
Schimbari in turismul anului 2019: Orase cu atractii virtuale, locuri mai putin cunoscute, cerul si turismul genealogic
Foto: Arhiva Ziare.com

Felul in care calatorim se schimba periodic. Platforma australiana Lonely Planet a analizat o serie de tendinte care se vor face simtite in turismul anului 2019.

In ultimii ani, turismul culinar sau vanatoarea de secvente foto pentru retelele sociale ori destinatiile in care se practica sporturi extreme ori yoga au schimbat rutele obisnuite pentru turisti. Pentru 2019, reperele par sa se schimbe iar specialistii spun ca sunt sanse ca unele noutati sa aduca modificari esentale modurilor in care ne alegem locurile de vacanta.

Iesirile de pe trasee

In 2019, devine un curent in sine evitarea destinatiilor in care populatia de baza devin turistii. Locurile cunoscute devin suprapopulate de vizitatori si acest lucru schimba si reperele turistilor.

Insulele Faroe sunt unul dintre locurile care apar mai rar in preferintele de vacanta. Totusi, insula din apropierea coastei daneze se bucura de atractii naturale irezistibile si de un restaurant recomandat de ghidul Michelin.

Mai aproape de Romania e Ljubliana. Capitala Sloveniei se lauda cu canale pitoresti, castele si parcuri relaxante atunci cand nu e vorba despre cluburile si terasele care pot oferi dinamism unei nopti in oras.

Orase cu atractii virtuale

Realitatea virtuala poate sa ofere doar o mica parte din experienta vizitarii unei destinatii exotice de acasa. Dar realitatea augumentata schimba modurile in care sunt vizitate locuri cunoscute in timp real. AR este tehnologia care ofera vizitatorului informatii pe care le suprapune peste peisajele si strazie pe care le vede in timp real folosind un dispozitiv digital (telefonul mobil, de exemplu).

Tehnologia este folosita pentru a readuce istoria la viata in Washington, Statele Unite, unde Muzeul National de Istorie Naturala Smithsonian ofera posibilitatea de a vedea cum prind viata electronica specii disparute de mult. In Irlanda, la Waterford, Muzeul Comorilor ofera ocazia vizitatorilor de a parcurge virtual viata vikingilor, iar in Darwin Australia, curiosii pot sa incerce sa retraiasca bombardamentul portului din oras din februarie 1942.

In Paris, la Pont d'Arcole si la Place de la Bastille, dispozitive speciale ofera posibilitatea de a vedea cum arata orasul in 1789. In Dubai, cele 125 de etaje de la Burj Khalifa pot fi urcate virtual folosind manusi care ofera senzatii, ochelarii AR ascunzand si sentimentul unei caderi de la 828 de metri.

Calatorie in propriul ADN

Mijloacele de a identifica destul de usor ce ascendenta geografica se gaseste in ADN-ul fiecaruia dintre noi ofera noi ocazii de a calatori spre tarile din care au venit parti din mostenirea noastra genetica. Mergi pe strada intr-un loc in care nu ai ajuns niciodata si stii ca o ruda indepartata este posibil sa treaca pe langa tine. Cam acesta este sentimentul pe care il ofera acest tip de turism.

Birourile de turism din Scotia au aratat in ultimii ai ca un sfert din turisti (cei mai multi din Statele Unite, Canada si Australia) au ales sa fina in tara lor dupa ce au aflat ca au stramosi in zona. Ceea ce se numeste "turism genealogic" devine un curent important atunci cand specialistii arata ca acest tip de vizitatori au tendinta sa stea mai mult decat majoritatea turistilor si, avand o legatura afectiva, tind sa revina.

Calatori dornici de transport electric

Odata cu dezvoltarea interesului pentru turism ecologic, vizitatorii devin tot mai interesati de locurile in care autoritatile locale au dezvoltat infastructura necesara pentru a calatori cu un vehicul alimentat electric.

Calea Turistica Hardangervidda din Norvegia, de la Begen pana la cascadele si muntii din Parcul National Hardangervidda, drumurile spre plajele din Barbados sau calatoriile prin Madeira, din Portugalia, trasee din Oman si cele sapte Emirate Araba Unite, Drumul la Muntele Fuji de la Tokyo, Padurea Neagra din Germania dar si legendarul Route 66 din Statele Unite ofera posibilitatea de a calatori fara a gasi prea greu statii de incarcare pentru vehiculele electrice.

Cerul ca atractie turistica

Locurile care ofera posibilitatea de a admira un cer nocturn care nu este ascuns de luminile orasului devin tot mai pretioase in lume. Potrivit unor date oferite de un institut de specialitate, nu mai putin de 80% din suprafata pamantului este afectata de lumina artificiala, 99% dintre europeni si americani avand cerul noptii obturat de surse de lumina.

Milioane de oameni calatoresc in fiecare an pentru a prinde cele mai bune locuri pentru eclipse solare sau de luna si multe oferte turistice incep sa tina cont de nevoia de ceruri intunecate. In sud-vestul Statelor Unite, la Marele Canion sunt organizate anual petreceri stelare in luna iunie iar in Arizona se gaseste orasul Falgstaff care se mandreste cu cerul nocturn. In 2018, Japonia a primit prima acreditare pentru cerul noptii care poate fi vazut in Parcul National Iriomote-Ishigaki, in Okinawa. Primul parc natural britanic caruia i-a fost recunoscuta aceasta calitate este in Northumberland.

Scandinavia este cunoscuta, din septembrie pana in aprilie, ca destinatia cautata de cei care vor sa se bucure de Luminile Nordului, in timp ce Insula Steward din Noua Zeelanda promoveaza din martie pana in septembrie ceva mai putin cunoscuta Aurora australis. In Asia Centrala, vizitele in Mongolia includ in mod curent ocazia de a locui intr-o yurta dar si posibilitatea de a admira cerul noptii. In Norvegia, oferta turistica include croaziere ghidate de astrofizicieni. In Bottswana sau in Scotia, turistii pot opta pentru cazare care le ofera posibilitatea de a vedea cerul nocturn din pat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#turism 2019, #tendinte turism 2019, #destinatii turistice 2019 , #turism