Agent de turism in vreme de pandemie: "Am muncit peste 8 ore pentru un profit de 3 euro, iar clientii ma suna la 10 noaptea sa ma intrebe daca toti turistii vor purta masca la hotel"

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 23 Iulie 2020, ora 00:02
12747 citiri
Agent de turism in vreme de pandemie: "Am muncit peste 8 ore pentru un profit de 3 euro, iar clientii ma suna la 10 noaptea sa ma intrebe daca toti turistii vor purta masca la hotel"
Foto: Pixabay.com

Pe grupurile agentilor de turism, in ultimele luni tumultul pandemiei s-a simtit ca un tsunami. Afacerile agentiilor revanzatoare s-au dus aproape de zero, acestea fiind prinse intre clienti si turoperatori. Pe de o parte, multi clienti au anulat calatoriile, pe de alta parte, turoperatorii nu au mai dorit sa returneze banii. Si daca i-au returnat au cerut comision.

Virgil Vlad, unul dintre reprezentantii agentiilor revanzatoare si detinatorul agentiei Ecoline Travel din Brasov, ne-a povestit prin ce experiente a trecut in ultimele luni.

"In primul rand, noi nu avem o legislatie care sa ne protejeze. Si din motivul asta, noi suntem cei care o patesc primii. In cazul meu, la agentia de turism a avut parte de ceva rezervari inca de acum doua luni, dar au inceput, fie sa se anuleze, fie sa fie mutate si sa-si ceara banii inapoi din cauza grecilor care au bagat testul COVID-19. Cam un sfert din rezervarile de pe Grecia le-am anulat din cauza impunerii testului", ne-a povestit Virgil Vlad.

In cazul croazierelor pe care le are in octombrie, asteapta sa vada daca din august pornesc sau nu. Iar aici mai este o problema, ca daca pornesc, oamenii oricum sunt reticenti cu privire la croaziere pentru ca nu vor sa iti petreaca timpul, in vreme de pandemie, cu alti 5.000 de oameni.

"Eu am dat banii inapoi clientului, dar nu stiu cand ii mai vad pe ai mei"

"Am avut un caz cu un client pe care l-am reprogramat din mai pentru lunile de vara, l-au reprogramat, iar apoi touroperatorul i-a mai cerut inca 600 de lei in plus pe motiv ca intra pe alt plan tarifar. Clientul a refuzat sa mai plateasca si a trebuit sa-i platim noi banii clientului, iar touroperatorul ne-a transmis ca poate prin septembrie ne vedem si noi banii dati", spune directorul de agentie.

Potrivit lui, cam asa fac turoperatorii si stiu ca daca desi pachetul a fost comandat de la ei, factura si incasarea s-a facut la agentia revanzatoare. "Iar daca vine OPC, din punctul lui de vedere a simplu: la noi a platit, de la noi ia banii. Si daca mai am 20 de situatii de genul asta, am intrat in faliment", a mai spus Vlad.

Cu toate acestea, pentru a mai rezolva din situatia apasatoare de returnare a banilor catre clienti. Au gasit o solutie simpla. In cazul turistului 1 care primea un voucher valoric, dupa anularea excursiei, agentia revanzatoare pastra voucherul. In cazul in care aparea un alt turist care dorea o vacanta de la acelasi turoperator, voucherul primului turist se intorcea la turoperator, iar banii incasati de la turistul 2 se duceau la turistul 1.

"In felul acesta eu m-am echivalat cu turoperatorul cu acele vouchere si banii pe care i-am incasat pe pachetele noi, am returnat banii turistilor vechi. Asta este ceea ce am incercat noi sa facem, sa ajutam turistii care din diferite motive, fie financiare sau din cauza epidemiei, nu au mai dorit sa plece in vacante", a mai spus Virgil Vlad.

Clientii sunt si ei destul de dificili

"Am avut clienti care au anulat pe Grecia cand se putea merge fara sa ai nevoie de test, cu cazare intr-o viluta mai separata cu plaja privata si s-au dus in venus intr-un hotel de peste 1000 de locuri. Nu am inteles logica. Cum sa iti fie frica sa te duci sa stai aproape cvasi-singur in Grecia si apoi sa mergi la noi pe litoral in aglomeratie cu cateva mii de oameni?", ne-a mai declarat Virgil Vlad.

Acesta mai povesteste de inca un caz cu clienti care au dat un avans de 150 de euro si pentru a nu-i mai reprograma pana anul viitor au cerut o vacanta pe litoralul romanesc.

"Clientii au insistat sa le facem discounturi, sa le dam nu stiu ce locuri si ne-au stresat atat de tare incat ne-am dorit sa scapam de ei. Au cumparat trei pachete turistice, iar castigul nostru a fost de un euro pe pachet. Si nu iti imagina ca a fost o chestiune de munca de 5 minute. Managerul meu a calculat ca a muncit cu ei, intr-o luna de zile, cat au insistat cu rezervari, cu anulari, cu cautari de cazare, cu telefoane, a fost peste 8 ore. Deci a muncit 8 ore pentru a avea un profit de 3 euro", a declarat proprietarul de agentie.

Dupa parerea lui, sunt clienti care vin cu tot felul de intrebari absurde, de genul: daca e vremea buna, daca este apa rece la mare, daca trebuie sa stea la coada sa intre copilul in piscina, daca trebuie sa-si scoata copilul din piscina sa faca loc altora, el cum explica asta copilului, daca lumea o sa poate masti?

"De unde sa stiu eu daca or sa poarte toti masti, apa va fi buna si nu o sa ploua? Daca ar fi sa dau o nota de la 1 la 10 pentru cat de absurzi au fost clientii in perioada asta as spune ca undeva la 8. Dar am avut si clienti de foarte mult bun simt, care au inteles situatia", povesteste directorul.

Acesta spune ca a avut clienti carora desi le-a recuperat banii dupa anulare, acestia nu i-au dorit inapoi si nici voucher, ci au avut cerinta ca anul viitor sa le dea o vacanta in valoarea sumelor platite.

"La polul opus i-am avut pe cei care nu au inteles nimic din situatia actuala. Ne sunau si la 10 noaptea sa ne intrebe ce fac ei, daca copiii lor se plictisesc in vacanta si cu tot felul de alte absurditati", mai spune Vlad.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#vacanta in pandemie, #vacante Grecia, #vacante Romania , #vacante