Ce greseli faci cand lasi bacsis peste hotare si cum sa le eviti

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 07:02
7867 citiri
Ce greseli faci cand lasi bacsis peste hotare si cum sa le eviti

Lasatul bacsisului nu ar trebui sa fie atat de greu, dar de multe ori pot sa apara probleme din cauza asta, mai ales in cazul in care te afli intr-o tara straina, unde nu cunosti regulile si poti face foarte usor o gafa.

Trebuie sa tii cont de traditii, de imprejurari si de nota de plata, potrivit NBC News.

Cui ii lasi bani si nu ar trebui neaparat

- Personalul de pe vase de croaziera

Pe multe vase de croaziera, daca te vei uita cu atentie, vei observa ca in nota de plata este inclus deja si bacsisul pentru persoana care te-a servit, asa ca nu mai este nevoie de alte "atentii". In acest caz, bacsisul nu mai inseamna rasplata pentru o servire de calitate, fiind vorba despre servirea in general.

- Personalul de servire in restaurante

In Statele Unite, de obicei se lasa in restaurant 15-20% din nota de plata. In Europa, insa, se obisnuieste sa se lase atat cat sa se rotunjeasca suma. De exemplu, daca ai consumat de 57 de euro, poti sa lasi 60. In Danemarca si Noua Zeelanda, insa, nu se asteapta bacsis deloc.

In Norvegia este de obicei inclus pe nota de plata un bacsis de 10%, iar in Aruba este de 15%, dar acesta se imparte intregului personal, inclusiv celor de la bucatarie. Daca ai fost extrem de incantat de servire, mai poti sa scoti din buzunar 5-10% si sa-i inmanezi ospatarului. Iar daca nu stii care este obiceiul locului, cel mai simplu este sa intrebi.

- Portarul

Multa lume are o dilema atunci cand ajunge la un hotel luxos si este intampinata de portar si de alti angajati care ori ajuta cu bagaje, ori cu informatii, ori parcheaza masina. De obicei, cel care iti cara bagajele de la masina in camera se asteapta sa fie platit. De restul nu prea trebuie sa-ti faci griji, pentru ca ei obisnuiesc sa faca cu schimbul, asa ca ajung sa fie platiti toti pana la urma.

- Staff-ul din China si Japonia

Fie ca iti vine sa crezi sau nu, lasatul bacsisului in aceste doua tari este considerat nepoliticos. In aceasta categorie intra si soferii de taxi, personalul de la restaurante si de la hoteluri.

Cui nu lasi bacisis, desi ar trebui

- Celor care iti fac ordine in camera de hotel

Este bine sa le lasi cate ceva femeilor responsabile de curatenie. Poti sa ii pui sub perna sau, cel mai simplu, pentru a evita confuziile, sa-i inmanezi cand le intalnesti.

- Ghizi turistici

Ghizii turistici primesc foarte rar bacsis, desi depun un efort considerabil pentru a-ti arata cat mai bine zonele ce merita a fi vazute si a-ti oferi detalii interesante. Este bine ca fiecare membru al grupului sa puna cate o suma mica, stransa de o persoana, care sa i-o inmaneze mai apoi ghidului. Acest lucru se aplica si in tari unde altfel de bacsis nu este permis, precum China sau Japonia.

Nu le oferiti banii inainte, caci ei se vor simti stanjeniti, crezand ca nu aveti incredere in bunul lor simt de a va ajuta si fara bani. Cel mai bine, bacsisul este dat la ceva timp dupa terminarea vizitelor, in semn de recunostinta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sfaturi lasat bacsis, #bacsis reguli lume, #bacsis interzis tari, #bacsis reguli restaurante hoteluri , #vacante