Cele mai frumoase sate din Romania. Locuri extraordinare pentru a-ti petrece vacanta de toamna la tara

Autor: Paul Barbu - Redactor
Duminica, 20 Septembrie 2020, ora 00:10
35576 citiri
Cele mai frumoase sate din Romania. Locuri extraordinare pentru a-ti petrece vacanta de toamna la tara

Vrem sa recunoastem sau nu, avem o tara extraordinar de frumoasa, dar nu avem timp sau bani sa o vizitam. Cu toate acestea, pentru ca romanii nu stiu sa faca turism de durata, faptul ca multe locuri din Romania nu sunt cunoscute reprezinta un avantaj pentru pastrarea frumusetii autentice a acestor sate. Cele de mai jos sunt printre cele mai apreciate si vizitate sate din Romania.

Rimetea

Sub cerul senin de vara tarzie, satul Rimetea te asteapta cu casele sale frumoase, ce parca au ramas blocate in timp. Zidurile albe "patate" doar de verdele crud al ferestrelor, te trimit cu gandul la o primavara pe care vrei sa o savurezi in tihna cu tot sufletul.

Vorba ca fiecare casa este castelul unui om parca prinde viata aici, pentru ca locuintele sunt construite cu ziduri de piatra si porti masive de lemn, cu usile pivnitelor care dau in strada si care sunt strajuite de rame de calcar.

In randul de jos al caselor stau fierarii care odinioara faureau unelte, arme, dar si anumite ornamente pentru gardurile de fier ce strajuiau palatelor nobililor din Transilvania. Satul din transilvania nu s-a schimbat mai deloc in ultimii 200 de ani, asa ca aici pasesti pe crampeie de timp pe care rar le poti simti in alte sate din Romania.

Rimetea se afla in nordul depresiunii Trascaului, fiind inconjurat de masive montane care domina cu 500-600 metri printr-o serie de abrupturi pitoresti. Masivele calcaroase din jurul depresiunii sunt mai impadurite in partea vestica Vf. Cornului (1.238 metri), Ardascheia (1.250 metri), Dealul Baiesilor (1.010 metri) si mai golase in est, unde domina Piatra Secuiului (1.128), si apoi Tarsa (999 metri). Faptul ca este inconjurat de acesti munti il face zona ideala pentru parapanta si alpinism.

Ciocanesti

Colorat ca un ou de Paste care a fost incondeiat de bunica noastra de la tara, singura care mai cunoaste obiceiurile stramosesti, Ciocanesti este satul din Romania care se etaleaza calatorilor in toata splendoarea sa gata sa-i cucereasca. Aici, traditia decorarii oualor este una care dainuie de sute de ani, dar de abia undeva prin anii 1950 au inceput sa transpuna acele modele de pe oua pe case.

Totul a inceput in urma cu 16 ani, cand, autoritatile locale au decretat ca fiecare casa nou construita sau renovata sa fie decorata dupa motivele populare de pe oua. Un deceniu mai tarziu, Ciocanesti a primit titlul de sat cultural al Romaniei.

Ca si in cazul satului Rimetea, Ciocanesti are o traditie de mai bine de jumatate de mileniu, acesta fiind un sat in care domnitorii Moldovei veneau sa le ceara oamenilor locului sa le faureasca arme.

Casele de aici sunt colorate dupa motive traditionale bucovinene si totul rimeaza cromatic cu culorile naturii, astfel incat pare ca se completeaza intr-un tandem om-natura.

Viscri

Despre Viscri s-ar putea scrie o carte intreaga, mai ales ca istoria sa recenta este legata de printul Charles. Aceasta pitoreasca localitate a intrat in patrimoniul UNESCO World Heritage, de curand, dar anual atrage mii de turisti pe stradutele sale viu colorate, si cu locuintele primitoare si vechi de sute de ani.

Daca ajungeti acolo, veti avea ocazia sa dormiti intr-un pat saxon vechi de 200 de ani, dar sa si mancati una din faimoasele mancaruri romanesti cu mamaliga, asa cum numai un roman de la tara stie sa faca.

"Satul Viscri adaposteste una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate sasesti. Biserica Fortificata Viscri este o construictie facuta in stilul gotic. Aceasta este una dintre putinele biserici romanice ale secolului XIII. Biserica a fost construita in secolul XII, cand i-au fost puse primele caramizi pe o fosta temelie romanica. Temelia romanica a fost lasat in urma de secuii care au ridicat un mic loc de rugaciune din calcar alb verzui. Odata cu dezvoltarea comunitatii capela a fost marita si in sec. XVI fortificata. Apoi la o diferenta de 350-400 de ani, in secolul XVIII a fost construit inca un zid de aparare, care se vede doar partial, fiindca cetatea in sec XIX si-a pierdut rolul de aparare, si a suferit unele modificari. Cu toate acestea, in secolul XVII se construieste un zid de aparare cu o inaltime maxima de 7 metri, zid facut din piatra de rau", potrivit destinatii.EU

Biertan

Biertan este un sat medieval construit in jurul unei biserici fortificate, asezarea luand nastere la sfarsitul secolului al XIII-lea. Localitatea a fost atestata pentru prima oara in anul 1283, iar ca cetate in 1397. Dar parte din farmecul aceste localitati, pe langa biserica fortificata este Camera Divortului.

Aici, erau inchisi doua saptamani cei care voiau sa se desparta. Acestora li se dadea doar o singura farfurie, o furculita si o lingura, o singura cana si un singur pat. Se spune despre aceasta camera ca a fost atat de eficienta, ca in 400 de ani de utilizare un singur cuplu a trecut prin ea si s-a si despartit.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...