Cele 5 cerinte ale agentiilor de turism catre Guvern pentru a supravietui pandemiei

Luni, 19 Octombrie 2020, ora 14:09
6643 citiri
Cele 5 cerinte ale agentiilor de turism catre Guvern pentru a supravietui pandemiei
Foto: Pixabay.com

Reprezentantii agentiilor de turism au facut o lista cu cinci cerinte pentru Guvern astfel incat Executivul sa le poata ajuta in a supravietui pandemiei de coronavirus. Acestea cer ajutor financiar de la stat, reducerea cotei TVA la 5% dar si alte facilitati fiscale.

  • 1. Realizarea unei scheme de ajutor de stat pentru agentiile de turism constand in oferirea de granturi egale cu valoarea taxelor achitate in anul 2019, proiect ce ar trebui implementat pana cel tarziu la finalul anului 2020.
  • 2. Reducerea cotei de TVA la 5% pentru agentiile de turism incepand cu 01.01.2021, chiar si pentru o perioada limitata de 3 ani.
  • 3. Prelungirea acordarii voucherelor de vacanta in perioada 2021-2025 catre bugetari si acordarea de facilitati fiscale pentru companiile private care ofera salariatilor vouchere de vacanta. Conform studiului realizat de catre APET si ASE privind beneficiile aduse de acest program, pe care il anexam prezentei, fiecare leu cheltuit de statul roman pentru voucherele de vacanta antreneaza o crestere de 0,51 lei a Produsului Intern Brut (valoare nominala), iar la fiecare 64.359 lei cheltuiti pentru vouchere se creeaza un nou loc de munca.
  • 4. Prelungirea proiectului privind munca flexibila pana la 30 iunie 2021, pentru a evita pierderea unei resurse umane cu un nivel profesional foarte inalt si cu o specializare de nisa, care cu greu va putea gasi alte locuri de munca pe masura pregatirii. Oameni in care s-a investit foarte mult in decursul anilor si care au acumulat o experienta remarcabila, vor fi nevoiti sa migreze catre alte domenii de activitate, probabil ca novici, ceea ce va duce la scaderea veniturilor si, implicit, a nivelului de trai pentru aceasta categorie de angajati.
  • 5. Garantarea voucherelor de valoare emise de catre agentiile de turism pentru calatoriile anulate din cauza restrictiilor impuse de pandemie.
  • "Avand in vedere situatia la nivel mondial si perspectivele limitate de revenire la normal in viitorul previzibil, este de asteptat sa se intample in perioada urmatoare falimente ale unor companii de top din economie cu capital autohton, branduri recunoscute, mari angajatori dar si firme medii, toti acestia fiind contribuabili corecti si importanti la bugetul statului de-a lungul a zeci de ani de activitate. Din ultimele date transmise de catre membrii ANAT la solicitarea Dlui. Secretar de Stat Razvan Pirjol, reiese faptul ca numai 10 dintre agentiile de turism cu volume mari, care opereaza pe piata din Romania, au achitat in anul 2019 un volum total de impozite in valoare de peste 40 de milioane de lei", a declarat Dumitru Luca, presedintele ANAT.

    Potrivit lui, majoritatea masurilor de sprijin adoptate de Guvern pana in prezent au fost, in mare parte, inaplicabile, sau, in cel mai bun caz, prea putin utile pentru agentiile de turism.

    "Somajul tehnic nu a fost solutia pentru turism"

    Agentiile nu au putut aplica pentru somajul tehnic, activitatea lor neputand fi oprita din cauza faptului ca aveau deja sejururi aflate in derulare sau in pregatire pentru sezonul de vara 2020, calatori aflati in diverse destinatii care trebuiau repatriati sau negocieri de purtat cu furnizorii de servicii in vederea recuperarii avansurilor achitate pentru calatoriile anulate, intrucat legea obliga agentiile de turism (nu si furnizorii de servicii de pe lant) sa ramburseze banii, fara a face distinctie in fata unei situatii exceptionale cum este cea pe care o traversam.

    "Marea majoritate a angajatilor au fost prezenti la munca pentru a asigura buna desfasurare a acestor procese, prin urmare somajul tehnic a fost inaplicabil. Ulterior, masura sprijinului de 41.5% constituind sume puse la dispozitie de Guvern pentru cheltuielile salariale cu angajatii readusi la munca din somaj tehnic a fost si ea, in mod evident, inaplicabila pentru majoritatea agentiilor de turism", a mai spus Luca.

    De asemenea, programul IMM Invest, destinat sustinerii capitalului de lucru si al investitiilor, prevedea in momentul lansarii, printre conditiile de accesare, pastrarea numarului de angajati existent pana la data de 04.04.2020.

    "Desigur ca toate companiile si-ar fi dorit sa isi pastreze angajatii in care au investit pentru formare si profesionalizare, insa din cauza specificului pietei de calatorii care este in continuare blocata in mare parte si care indica scaderi masive pentru 2020 si in perspectiva urmatorilor 2 ani, acest lucru a fost imposibil de sustinut pentru agentiile de turism cu un numar important de salariati. Pentru ca aplicarea la programe de creditare in acest context sa aiba sens din punct de vedere economic, ea trebuia corelata cu masuri solide de reducere a cheltuielilor, cele mai importante fiind cele cu forta de munca. Aceasta prevedere a fost eliminata abia in luna septembrie", mai spune seful ANAT.

    Bancile nu le mai acorda credite

    Nu in ultimul rand, numarul mic de aplicatii din partea agentiilor de turism aprobate a confirmat zvonurile aparute cum ca bancile sunt reticente in a acorda linii de credit, fie ele si garantate de stat, operatorilor economici care aveau codul CAEN principal de agentie de turism.

    "In prezent ne aflam in plina desfasurare a programului de sustinere prin granturi din fonduri externe nerambursabile, pentru care a fost deja deschisa prima masura referitoare la microgranturile de 2000 de euro. In ceea ce priveste masurile 2 - granturi pentru capital de lucru si 3 - granturi pentru investitii, asteptam in continuare cu interes unele clarificari din partea Ministerului Fondurilor Europene dar si a Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, cu privire la categoriile de cheltuieli eligibile, pentru a sti exact masura utilitatii acestor finantari in ceea ce priveste sustinerea agentiilor de turism", spune Luca.

    In situatia in care unele cheltuieli esentiale pentru desfasurarea activitatii agentiilor, cum ar fi achizitia de servicii de la furnizori - companii aeriene, hoteluri, alti turoperatori - asimilate in cazul nostru stocurilor de materii prime si materiale, nu vor fi eligibile pentru decontare, si acest program va fi, din pacate, insuficient pentru salvarea afacerilor din domeniul turismului romanesc.

    Mai mult decat atat, in cazul agentiilor de turism cu cifre de afaceri mari, care au pierdut deja milioane de euro in primele 9 luni ale anului, plafoanele maxime anuntate sunt mult prea mici pentru a constitui un ajutor real.

    "Consideram nesustenabila obligativitatea pastrarii numarului de angajati constant, pentru o perioada de 6 luni dupa semnarea contractului, fara a se lua in consideratie motivul incetarii contractului individual de munca. De exemplu, in cazul unei demisii, agentul economic este obligat sa faca o noua angajare, pentru a nu pierde finantarea", afirma liderul ANAT.

    Desi cu totii spera intr-o normalizare a situatiei, se observa cu maxima ingrijorare faptul ca incertitudinea persista cu privire la piata de calatorii, atat pentru destinatii externe cat si pentru destinatii interne.

    Reluarea partiala a activitatii dupa incetarea starii de urgenta a adus venituri modeste, departe de asteptarile prognozate pentru sezonul de vara 2020, in vreme ce cheltuielile de functionare au continuat sa se acumuleze indiferent de existenta sau nu a veniturilor.

    "Amintim aici doua categorii extrem de afectate, cea a agentiilor de turism care fac incoming si cea a turismului de afaceri, care nu au mai avut venituri de la inceputul anului 2020 din cauza restrictiilor tot mai severe de calatorie si a anularii evenimentelor la nivel global. Prelungirea pandemiei duce la acumularea pierderilor pentru agentiile de turism, deja ajungandu-se in punctul in care s-a depasit orice asteptare rezonabila ca acestea sa fie suportate din rezerve, chiar si de catre companiile extrem de solide si bine capitalizate", este de parere Dumitru Luca.

    Potrivit lui, se impune pe modelul adoptat de multe alte state din cadrul Uniunii Europene, o schema de ajutor dedicata agentiilor de turism, daca statul roman doreste evitarea pierderii altor cateva zeci de mii de locuri de munca si a veniturilor aferente din taxe si impozite, deloc neglijabile, pe langa afectarea catorva sute de mii de calatori care isi vor pierde vacantele si banii achitati in avans. Modul in care au fost afectate agentiile de turism este singular, neputand fi comparat sub niciun aspect cu alte domenii de activitate, atat prin specific, cat si prin legislatia aplicabila la nivel national si comunitar, care prevede asumarea unor extra obligatii in raport cu consumatorii comparativ cu alti furnizori de servicii.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
    Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
    Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
    PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
    PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
    Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
    #ajutor firma turism cerinte agentii turism, #facilitati fiscale turism , #vacante