Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Cum ar putea Albania sa devina destinatia turistica dezirabila la sfarsitul verii: putine cazuri de COVID-19, nicio restrictie pentru romani

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 07 August 2020, ora 12:40
11331 citiri
Cum ar putea Albania sa devina destinatia turistica dezirabila la sfarsitul verii: putine cazuri de COVID-19, nicio restrictie pentru romani

Albania, tara considerata juvaierul turistic neslefuit al Europei, ar putea deveni destinatia de vacanta potrivita pentru romani spre sfarsitul verii lui 2020.

Albania nu are impuse restrictii pentru romani, astfel ca o calatorie in aceasta tara este mult mai simplu de facut.

In momentul de fata, Albania are in jur de 2.500 de cazuri active (adica mai putin de 1 la mia de locuitori), iar dintre acestea foarte putine sunt inregistrate pe litoral. Ba chiar in zona Saranda-Ksamil, una dintre cele mai spectaculoase zone ale litoralului albanez, nu sunt cazuri, potrivit hartii interactive publicate online.

In schimb, sunt cateva imbolnaviri in regiunea Vlora, care este si ea cunoscuta pentru plajele extraordinare.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, incepand cu data de 1 iunie 2020, accesul tuturor strainilor este din nou permis pe intreg teritoriul Republicii Albania, fara conditii prealabile. Mai mult, romanii pot efectua deplasari intre Albania si Romania, pe cale terestra, tranzitand Macedonia de Nord, Serbia si Bulgaria.

Oferte turistice si destinatii din Albania

Albania are plaje cu ape turcoaz la Ksamil, un satuc care a devenit o statiune apreciata la nivel european. De aici, spre nord mai sunt cateva plaje precum Vlora, Himare, Dhermi si multe altele.

Iar daca mergeti tot mai in nord, veti descoperi orasul Durres, un fel de Mangalia din anii '90 al Albaniei. Dar pana acolo trebuie sa va opriti in Golem. Plajele de aici sunt cu nisip fin, statiunea avand frumusetea ei aparte.

Daca vreti sa va bucurati de ceva istorie, atunci nu ratati Berat, orasul cetate de 2500 de ani care este locuit.

Drumul pana in Albania

Cel mai scurt drum, daca veniti din central tarii este cel pe ruta Sofia - Skopje - Ohrid - Albania (in functie de destinatia aleasa). Ziare.com va recomanda sa faceti un popas in Skopje sau chiar in Ohrid pentru a va bucura de cel mai batran lac de pe continent, spunandu-se despre Lacul Ohrid ca are peste 4 milioane de ani.

Cu masina personala, un astfel de drum va poate duce undeva la 12-14 ore, daca va limitati la doua 2-3 opriri, in afara de cele de la punctele vamale.

Preturi in Albania

Preturile in aceasta tara sunt undeva la jumatate fata de ce veti gasi in Romania, iar bucuraria albaneza este bazata pe legume precum rosia, vanata, ardeiul si carne de oaie si de capra, asta din ce ne-au spus localnicii din Golem cu care am putut discuta.

Spre exemplu, pentru pizza in Durres am platit 2 euro, in timp ce bauturile nu depaseasca jumatate de euro, depinzand foarte mult de ce preferati. De asemenea, in multe magazine, mai ales in cele din statiuni nu prea veti vedea preturi la produse.

Cazarea in aceasta perioada o puteti gasi la preturi de pana in 1500 de lei, daca vreti ceva decent, echivalentul a 3-4 stele in Bulgaria.

100 de lekke (moneda nationala a Albaniei) valoreaza undeva la 3,8 - 3,9 lei, iar o masa decenta la orice terasa, pentru doua persoane, nu depaseste 1000 de lekke.

Albania, tara buncarelor

Intre anii 1960 si 1980, dictatorul Enver Hogea a construit sute de mii de buncare in toata tara de teama ca aceasta va fi invadata. Astfel ca dupa anii 90 toate acestea au fost abandonate, multe dintre ele, fiind construite si in curtile oamenilor, au ajuns depozite de muraturi.

Cu toate acestea le puteti gasi pe marginea strazii, pe plaje, in curtile oamenilor... aproape peste tot. Iar cel mai bine le puteti observa chiar la intrarea in tara.

Ce trebuie sa stiti, daca ajungeti in Albania

Prin ordin al ministrului Sanatatii si al Protectiei Sociale, se impune incepand cu data de 15 iulie 2020, obligativitatea de a purta masca in spatiile inchise, precum si in transportul public. Nerespectarea acestei masuri este sanctionata cu suma de 2000 Lek (16 EUR);

Incepand cu data de 20 iulie 2020, activitatea cluburilor de noapte, baruri tip lounge sau orice alta locatie care desfasoara activitati similare, in interior sau in aer liber, este suspendata pana la o noua instiintare. De asemenea, este interzisa dupa ora 20:00, in fiecare zi a saptamanii, difuzarea muzicii in toate locatiile, de orice fel.

Cetatenii romani pot intra in Albania, fara viza, cu cartea de identitate sau pasaportul (a caror valabilitate trebuie sa fie de minim trei luni de la data intrarii), pentru perioade de sedere mai scurte de 90 de zile,intr-un interval de 6 luni.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#vacanta in albania, #plaje albania, #concediu de vara in albania , #vacante