Un ghid turistic realizeaza antologia romanului venit la plaja: "Vrea sa-l mangaie marea pe unghiile de la picioare, in timp ce sparge seminte"

Autor: Paul Barbu - Redactor
Sambata, 25 Iulie 2020, ora 09:37
17968 citiri
Un ghid turistic realizeaza antologia romanului venit la plaja: "Vrea sa-l mangaie marea pe unghiile de la picioare, in timp ce sparge seminte"

Ghidul turistic Carmen Murasan ne-a povestit experientele sale de pe litoralul romanesc, insa in calitate de turist, fiindca acum se afla deja de cateva zile la mare, la noi, in concediu.

"Romanul cand vine la plaja, dupa cum se comporta, pare ca doreste sa-l mangaie marea pe unghiile de la picioare in timp ce sparge seminte. Daca nu sta fix in buza marii simte el ca nu a fost la mare. Poate sa fie plaja de 200 de metri. Nu conteaza, el trebuie sa fie acolo sa-l inveleasca valul pe genunchi", ne-a povestit ghidul turistic.

Si pentru ca este in vacanta, romanul trebuie sa se relaxaze inca de la primele ore... cu o bere.

"Apoi, daca nu rade o bere la 8.30-9.00 nu se simte in vacanta. Ii si auzi dimineata: Costele, uai Costele, haido bai, bem si noi o beri? Si vine raspunsul. Lasa, bai ce-i de abia 8.30, pana la 9 o radem noi. De fumat se fumeaza peste tot, nici nu conteaza ca te deranjeaza, ca esti insarcinata sau ca ai langa tine un copil mic. Si pentru ca am tomberonul langa mine, rar am vazut pe cineva sa arunce ceva aici. Daca te duci in zona de cearsafuri, scoteceste nitel in locul in care a fost unul si este imposibil sa nu scoti o mana de chistoace", mai spune aceasta.

Comertul ambulant cu mancare se face cu zbierete pe rima

Comertul ambulant cu mancare, teoretic, este interzis.

"Practic, la fiecare 3 minute iti trece cineva care-ti vinde orice. De la gogosi, porumb si kurtos, pana la rochii de plaja. Toti vand in rime, ca mi-a ajuns baietelul sa faca rime scabroase pe temele astea. Mai nou, daca nu ai mancat niciodata mar glazurat cu aroma de kiwi si capsune, atunci vino pe litoralul nostru si vei avea parte de asa ceva. Marul cu aroma de mar e desuet. Ochelarii de soare se vand pa barosaneala si pa persoana fizica, am incheiat citatul", ne mai spune ghidul.

"Pentru mine, imaginea saptamanii ramane cea cu un jandarm in combinezonul lor, cu ghetele alea greoaie si dupa el, incolonati, erau Mickey Mouse si Minnie, in pantofii aia supradimensionati, urmati de 2-3 vanzatori de produse de pe plaja. Dupa ce scapi de astia vin si te polueaza fonic cei care fac reclama la show-urile de comedie. Bineinteles, cap de afis este Doru Octavian Dumitru sau, daca nu este el, este Jean Paler", afirma Murasan.

La autoservire nici nu se poate vorbi de distantare, iti respira in ceafa.

"Iar mastile, sunt o raritate. In plus, aici domneste atmosfera anilor 80, pare o nostalgie dupa vremurile bune pentru ca in boxe nu se aude decat muzica de Dida Dragan si Aurelian Temisan. Astazi, daca am vazut pe plaja 3-4 oameni care purtau masca, in rest, nimic. Zici ca virusul s-a oprit la bariera la Fetesti ca nu a avut bani sa treaca, iar litoralul este zona libera de COVID", spuen turista.

Exista o singura toaleta pe care o foloseste toata lumea

"Eu, fiind gravida, merg foarte des la toaleta, de asta si pe plaja m-am pus aproape de una, de fapt, singura de pe aici de prin zona. Nimeni nu prea vine la baie. Ma intreb, din miile astea de romani care sunt cu mine pe plaja, nu-i trece deloc toata ziua? Unde se duc ei cand le vine sa se duca? Pe langa asta, nu stiu sa se spele pe maini, si se mai si uita ciudat la mine cand il mustruluiesc pe fiul meu ca nu s-a sapunit printre degete", ne povesteste Carmen din experientele ei zilnice de pe plaja.

Este foarte surprinsa si de mizeria care este prin statiuni.

"In Eforie Nord, tot spatiul verde de langa mare este plin de mizerie. E incredibil cata mizerie este si nimanui nu-i pasa. Pe langa asta, misuna cainii pe aici, ceva de speriat. Sunt sterilizati, ce-i drept, ca-i vad cu cercel din ala in ureche. Daca pleci de pe plaja te lovesti de tot ce inseamna mozaicul asta ieftin al bazarului care-ti lasa un gust de balcanism profund", spune ea.

Frica de review-uri proaste mareste paguba

"Unde stam noi acum, este o curte generoasa, cu diferite jucarii pentru copii, de la masinute electrice pana la mese de ping pong si trambuline. Si, apropo de comportamentul romanului la mare, azi noapte, la miezul noptii, in curtea aia ziceai ca este Babilon la noi. Mai galagie decat in timpul zilei. Impuscaturi de pusca, tipete, zbierete de copii, cred ca erau vreo 10. Din alta parte, parintii dadusera muzica tare. Nu exista ideea de trai la comun sau de sacrificat un pic din confortul tau pentru a nu-l deranja pe cel de langa tine", afirma Murasan.

Chiar inainte sa plece spre plaja, proprietara cauta un marker sa scrie pe masinute o limita de greutate si intervalul de varsta la care s-ar potrivi masinutele alea.

"Era foarte suparata, ca niste turisti i-au stricat una dintre masinutele electrice, dupa ce o pustoaica de 14 ani s-a asezat pe una dintre ele si a stricat-o complet. Si nu i-a pus sa o plateasca pentru ca le este frica sa nu le lase vreun review prost.

Adica dupa ce au muncit sa-si faca unele imbunatatiri, si-au luat un credit sa modernizeze, iar acum a venit criza si le-a stricat totul. Pe iunie nu a avut nici o rezervare, pe august nu are nici o rezervare pentru ca romanii se asteapta sa intre din nou in stare de urgenta. Si le este teama acum sa nu supere turistii si sa-i vorbeasca de rau sa influenteze si mai rau toata situatia in care se afla", povesteste ea.

Potrivit ei, platim cu varf si indesat factura lipsei de educatie de ani de zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vacanta in romania, #litoralul romanesc , #vacante