Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

In pandemie, romanii au ales vacanta aproape de casa. Surpriza de care au avut parte

Duminica, 14 Februarie 2021, ora 13:18
5387 citiri
In pandemie, romanii au ales vacanta aproape de casa. Surpriza de care au avut parte
FOTO: Pixabay.com

Cele mai multe vacante in strainatate ale romanilor in 2020 au fost in Grecia si Turcia si doar 8% dintre calatorii au avut ca destinatii zone mai indepartate precum Bali, Zanzibar, Maldive sau Mexic, se arata intr-un studiu remis AGERPRES.

"Romanii au descoperit in tara lor, in anul pandemic 2020, zone de vacanta despre care nici nu stiau ca exista. Au vizitat Ciungetu Malaia din judetul Valcea, Colibita din judetul Bistrita Nasaud, plaja Cochilia din Tuzla ori barajul de la Stanca Costesti, dar si Grecia, Turcia - principalele destinatii externe ale anului trecut. Muntele, dar si litoralul, au atras cei mai multi dintre turistii care si-au petrecut vacanta in Romania. Au calatorit cu familia, au optat in special pentru spatii de cazare cu interactiune redusa cu alti turisti si au platit sub 500 de euro/persoana. Jumatate dintre calatoriile externe au fost realizate in Grecia si Turcia, insa 8% au zburat spre zone mai indepartate precum Bali, Zanzibar, Maldive, Cuba, Mexic", se arata in studiul care analizeaza perceptia romanilor fata de calatorii in anul pandemic 2020, realizat de agentia organizatoare Hello Holidays in luna ianuarie.

La studiu au participat 1.840 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 82 de ani, majoritatea femei (77%). Dintre acestea, doar 45 au declarat ca nu au avut nicio vacanta anul trecut.

Conform datelor prezentate in studiu, 43% dintre repondenti au fost in vacanta in Romania, restul de 57%, in strainatate. 68% au calatorit cu familia, un sfert, cu prietenii. Pentru 80% dintre turistii care si-au petrecut concediul in Romania si 43% dintre cei care au calatorit in strainatate, vacanta din 2020 a costat sub 500 de euro/persoana.

"Dorinta de relaxare dupa starea de urgenta, dorinta de normalitate intr-un an pandemic au fost la cote ridicate in 2020. In timp ce unii au redescoperit Romania, si ne aducem aminte de avalansa de postari in social media cu peisaje nestiute de la noi, cand s-au deschis granitele, cei mai multi au plecat in vacanta in Grecia. In august au inceput calatoriile in Turcia si pana la finalul anului au avut la dispozitie cele mai multe variante de vacante acolo, de la sejur la mare la circuite ori city-break-uri", a declarat Cosmin Vasile, manager Rezervari Circuite la Hello Holidays.

Dintre turistii care au ales Romania, cei mai multi au mers la munte (30%) si la mare (29,3%), dar si in orase (14%), zonele balneo (9%), Delta Dunarii (9%), Maramures (4,7%) si Bucovina (1,6%).

"In anul pandemiei, au fost in vacanta la Ciungetu Malaia din judetul Valcea, Colibita din judetul Bistrita Nasaud, Trei Ape si Valiug din judetul Caras Severin, Lepsa judetul Vrancea, Gura Teghii din judetul Buzau, plaja Cochilia din Tuzla, barajul de la Stanca Costesti, Lacul Scropoasa din Muntii Bucegi. Sau la Cazanele Dunarii, care au atras 2% din numarul turistilor de Romania anul trecut, evidentiaza studiul, o zona inclusa si in programele noastre pentru vacante interne de mai mult timp", arata Cosmin Vasile.

In ceea ce priveste bugetul de vacanta, 80% dintre repondenti au cheltuit cel mult 500 de euro, au calatorit cu masina personala (88%) si au locuit, jumatate dintre ei, in vile, cabane, pensiuni ori apartamente inchiriate. O treime s-au cazat in hoteluri de trei stele.

Top cinci destinatii externe in 2020 e ocupat de Grecia, Turcia, Bulgaria, Egipt si Spania, cu peste 71% din totalul calatoriilor. 1.021 de turisti au avut 1.210 vacante in strainatate, pentru care au calatorit cu avionul (45%), masina personala (33%) si autocarul (22%). Hotelurile de patru (31%) si trei stele (24%) au fost majoritare in alegerea lor, pentru hoteluri de cinci stele optand 16% dintre ei, restul, pentru apartamente/studiouri si vile. Pentru cei mai multi dintre ei, 43%, vacanta a costat sub 500 de euro de persoana, o treime a platit pana in 1.000 de euro si numai 3% peste 2.000 de euro/persoana, in destinatii exotice ori circuite prin mai multe tari.

In ceea ce priveste intentia de a calatori in 2021, 1.757 dintre participantii la sondaj au declarat ca vor sa aiba cel putin o vacanta, iar 38 nu s-au hotarat unde vor merge in vacanta.

Destinatiile externe vizate pentru 2021 sunt Grecia (35%), Turcia (34%), dar si Spania (4,3%), Italia (3,1%), Bulgaria (3%), Dubai (2,7%), Maldive (2,2%), Portugalia (2%), Egipt (1,4%), Franta (1,2%), la care se adauga, intr-un procent mai mic, Zanzibar, Bali, Croatia, Cipru, Mexic, Malta, Statele Unite, Thailanda, Rusia, Austria.

In Romania, pentru care au fost declarate 160 de calatorii, cele mai multe optiuni sunt pentru litoral (50%), munte (13%), statiunile balneo (13%), Delta Dunarii (7%). Restul spun ca vor sa aiba o vacanta oriunde, in Romania.

"Grecia, Turcia, dar si Dubai, Egipt, Romania sunt, de altfel, si cele mai rezervate destinatii din portofoliul Hello Holidays, in 2021, fie pentru sejur, fie pentru circuit. Cele mai multe rezervari au fost facute in Early Booking si in campaniile pe care le realizam periodic. Campania din luna februarie pune accent pe termene de plata mai accesibile: avans de 10%, o transa de pana la 20% pina la sfarsitul lunii martie si restul cu o luna inainte de plecare. Cel mai important este ca returnam integral avansul daca autoritatile impun restrictii de calatorie care ingreuneaza sau fac imposibila executarea pachetului de servicii de calatorie, mai precis, daca tara de destinatie se afla pe lista galbena la momentul plecarii, daca sunt impuse masuri de carantinare la sosirea in tara de destinatie, daca orasul de domiciliu al turistului se afla in carantina la data plecarii", a declarat Denisa Oprea, director de marketing Hello Holidays.

Agentia Hello Holidays, infiintata in urma cu 14 ani, este organizator de circuite in Romania si alte 36 de tari din Europa si Asia, dar si de sejururi in Grecia, Turcia, realizate cu autocarele ori cu avionul. Compania a realizat in 2020 un volum de vanzari de peste 3,5 milioane de euro.

Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanţa de 1 Mai şi de Paşte va fi mai lungă anul acesta, având în vedere că cere două sărbători vor fi una după alta. Așa că mulți și-au legat liberele și profită pentru a avea un...
"10 lucruri pe care aș dori să le știe turiștii înainte de a vizita Grecia". Ponturi de aur de la un localnic
"10 lucruri pe care aș dori să le știe turiștii înainte de a vizita Grecia". Ponturi de aur de la un localnic
Datorită ruinelor antice, plajelor pitorești și mâncărurilor incredibile, Grecia este una dintre cele mai importante destinații turistice. În 2023, peste 32 de milioane de persoane au...
#vacanta, #concediu, #studiu, #concediu strainatate, #vacanta grecia, #vacanta Turcia , #vacante