Metode de finantare a unei calatorii nesfarsite

Duminica, 04 Octombrie 2009, ora 09:08
1730 citiri
Metode de finantare a unei calatorii nesfarsite
Foto: coloradomtn.edu

Mersul tot inainte prin locuri pe care le vezi pentru prima data poate crea dependenta si schimba permanent vieti. Marturii stau cartile sau, mai nou, blogurile celor care au plecat de acasa spre casa, pe cealalta parte a lumii.

Calatoriile nu au nimic in comun cu vacantele sau concediile. Pentru unii sunt la fel de normale ca si mersul cu autobuzul la serviciu. Doar ca in loc de 30 de minute, fac 30 de ore.

Oricat de ciudat poate suna pentru cineva care a fost invatat ca in viata trebuie sa faci radacini cu o casa, o masina si o cariera, lumea e plina de oameni care se plimba de colo pana colo. Altii si-au creat un stil de viata la fel de calculat ca si corporatistii: sase luni la serviciu, sase luni pe drum.

Din ce traiesc? Din mai nimic. Dar de cat ai avea nevoie daca nu ar trebui sa platesti chirie, intretinere, lumina, cablu, telefon mobil, benzina, asigurari, rovignete, impozit si ratele la alte lucruri pe care a trebuit sa le ai pentru ca locuiesti la oras si esti presat de societate sa cumperi? De mai nimic.

Asta nu inseamna ca te duci sa cersesti in Spania. Inseamna ca lucrezi, doar nu o faci dintr-un birou si nici dintr-o cladire de otel cu geamuri care nu se deschid.

Datorita Internetului e chiar mai usor de facut azi decat in perioada de glorie a vagabonzilor cand oamenii nu aveau nimic de pierdut si plecau pe alt continent sa isi incerce norocul.

Cateodata libertatea nu se plateste

Deci ce ai putea sa faci cand esti plecat de cateva luni si vrei sa mai mergi inainte ceva timp?

Daca iti place sa scrii, poti sa o faci si pentru altii. Intre doua conexiuni la Internet ai destul timp sa descoperi subiecte bune. Sau poti pur si simplu sa povestesti ce vezi, cat mai detaliat. Daca o faci bine, poate intr-o zi o sa primeste jobul ravnit de orice calator. Sa fii platit sa calatoresti si sa scrii despre asta.

Asa cum scrisul nu te trimite direct la Lonely Planet, nici fotografia de calatorie nu inseamna ca vei fi sunat de National Geographic. Dar sunt multe site-uri care cumpara fotografii pentru a le vinde apoi clientilor. De asemenea, agentiile de turism au mare nevoie de imagini si inregistrari video cat mai spectaculoase pentru a-si vinde pachetele turistice.

Daca ai un talent anume, nu ezita sa il demonstrezi in public. Cantatul, jongleriile sau desenul nu sunt peste tot vazute atat de negativ ca in metroul bucurestean. Trebuie sa ai grija doar sa nu ocupi locul cuiva si sa dispari cat mai repede cand apare politia.

Unul dintre cele mai interesante locuri in care poti sa lucrezi si sa stai o perioada este libraria Shakespeare and Company din Paris. Cei care citesc o carte pe zi sau cei care scriu una sunt lasati de proprietar sa doarma in paturile dintre rafturi daca ii dau si o mana de ajutor la curatenie.

Agricultura intr-o tara straina este vazuta probabil mai rau decat cantatul la metrou. Nu vorbesc insa de capsuni si nici de Spania, ci de ferme ecologice sau Fair Trade din intreaga lume, inclusiv Brazilia, Noua Zeelanda sau Nepal. Daca reusesti sa ajungi acolo, fermierii te platesc si iti asigura casa si masa pentru efortul depus pe camp.

Cea mai cunoscuta organizatie de acest fel este WWOOF, dar pe site-ul Intentional Communities pot fi gasite cele mai bune sate ecologice in care te poti retrage pentru cat timp vrei. Conditia e sa cultivi ceva si sa imparti cu comunitatea.

Pentru cine vrea totusi sa ramana in orase, multe hosteluri au nevoie de ajutor pentru a curata camerele dupa fiecare calator. E o buna metoda de a obtine un pat si poate chiar si niste bani.

In zonele mai exotice, cum ar fi Indonezia, calatorii spun ca au avut un succes fantastic in randul localnicilor numai pentru ca erau albi. Aparent, toate vedetele locale au tenul mai deschis decat restul populatiei, ceea ce poate ajuta un calator alb care are nevoie de un bilet de avion sa primeasca un job de promoter sau, de ce nu, chiar de model.

Reciclarea e o alta metoda europeana de a castiga niste bani sau macar sa ii economisesti pe cei din buzunar. Un bun exemplu este cel de la un festival european de muzica unde pentru o sticla de plastic returnata se ofereau doua sticle de apa plata la o jumatate de litru. Estimarea sumei pe care am economisit-o asa ma depaseste.

Tot la festivaluri, te poti duce ca voluntar. Vinzi bere, tricouri sau strangi zeci de mii de pahare ramase la sfarsitul petrecerii, dar cel putin nu platesti intarea la niciun concert.

Sunt calatori care se lauda pe Internet ca si-au finantat vacantele jucand poker online, dar e destul de riscant. Placerea calatoriei poate fi stearsa de adrenalina unui portofel complet gol.

Exemplele de mai sus sunt experimentate de multi tineri in fiecare an si dovedesc faptul ca se poate si cu putini bani atata timp cat nu iti place sa faci radacini si sa te plangi de lipsuri.

Ele nu sunt metode de imbogatire si nici nu au vreo legatura cu termenul cariera, dar pe multi ii ajuta sa mai vada locuri noi cateva saptamani si sa mai cunoasca cateva zeci de oameni.

Cine stie ce se poate intampla cand te intorci acasa? Poate cineva vrea sa publice jurnalul pe care l-ai tinut sau poate te suna cei de la Lonely Planet sau National Geographic sa iti spuna ca au vazut ceva interesant facut de tine. Deci poate nu e tocmai o pierdere de vreme.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#buget calatorie, #buget vacanta, #cheltuieli vacanta, #costuri vacanta, #preturi vacanta , #vacante