Vrei sa mergi in vacanta in Creta sau Samotraki? Iata care este situatia pe insulele grecesti

Duminica, 24 Mai 2020, ora 18:30
29058 citiri
Vrei sa mergi in vacanta in Creta sau Samotraki? Iata care este situatia pe insulele grecesti
Foto: Facebook / Glykeria Hotel

Turismul din Grecia sufera in lipsa turistilor cam tot atat de mult cat suferim si noi dupa o saptamana de relaxare pe o plaja greceasca. In asteptarea masurilor ferme luate de autoritati, tot ce le ramane grecilor este sa se reinventeze si sa se bucure pentru prima data dupa foarte mult timp de o binemeritata vacanta.

Nikos Tzanakis lucreaza de cand se stie in turism. Are un hotel cu zece camere, restaurant si piscina pe insula Creta, cea mai mare din arhipelag. El duce mai departe o afacere de familie inceputa in 1979.

Camerele au vedere catre Marea Libiei si sunt la zece minute distanta de celebra plaja Elafonisi, una din cele mai frumoase din lume, renumita pentru nisipul roz. Tot cam atat faci si pana la Aspri Limni (White Lake), un mic paradis cu palmieri inca nedescoperit de turismul de masa.

Foto: Glykeria Hotel & Restaurant

Dupa o zi intreaga petrecuta la pescuit pe mare, Nikos povesteste pentru Ziare.com cum se vede situatia turismului de pe cealalta parte a baricadei, in plina pandemie.

"In acest moment, aici la Glykeria, incercam sa dezvoltam o aplicatie prin care turistii sa poata face check-in si check-out fara sa intram in contact direct.

Se vor putea face prin aplicatie comenzile de mancare si platile, se vor putea obtine informatiile despre zona si hartile online, care ii ajuta pe vizitatori sa gaseasca recomandarile noastre cu usurinta, fara sa aiba nevoie de informatii suplimentare", explica el pentru Ziare.com.

Foto: Glykeria Hotel & Restaurant

Nici curatenia nu se va mai face ca inainte. "Vom asigura serviciul de curatenie o data la trei zile, din motive de siguranta. Daca turistii vor cere curatenie mai devreme, desigur, le vom oferi aceasta posibilitate. Aceasta masura va fi luata pentru siguranta oaspetilor, a angajatilor si a noastra", spune Nikos.

Exact asa cum prevad proiectele de lege din tara sa, el a decis sa nu lase in camere nici cafetiere, ceainice si nici macar uscatoare de par. "Acestea din urma pot fi oferite la cerere, totusi", mentioneaza el.

"Vom oferi cafea din partea casei si ceai la restaurant sau la piscina. Sezlongurile vor fi amplasate la o distanta de siguranta. In toate zonele hotelului vor exista geluri antibacteriene si vom fi obligati sa purtam masti. Zilele acestea vom primi indicatii mai clare cu privinta la modul in care vom opera", mai spune tanarul hotelier.

Legat de preturi, decizia sa este ca acum sa pastreze preturile de anul trecut. In plus, promite reduceri pentru clientii fideli.

Foto: Glykeria Hotel & Restaurant

Cine a putut si-a anulat deja

Ca si in cazul altor mici afaceri grecesti din domeniul turistic, rezervarile in hotelul sau au scazut considerabil, cu 86% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, explica el.

"Turistii isi amana rezervarile doar daca sunt nerambursabile si daca au apucat deja sa achite. Trebuie sa mentionez ca in momentul in care am vazut ca epidemia de COVID-19 in Europa ia amploare am inceput sa nu mai acceptam rezervari cu avansul nerambursabil. Asta se intampla incepand din 2 martie si aceasta decizie ne-a scutit de o multime de mailuri si hartii de rezolvat", recunoaste Nikos.

In plus, rezervarile cu "free cancelation" au fost anulate in marea lor majoritate.

Intrebat daca mai gasim o camera libera in cazul in care ne hotaram pe loc sa facem totusi o vacanta in Grecia, raspunsul lui Nikos este ca da, cel mai probabil, gasim.

"Vom avea o multime de camere disponibile, daca nu incepem sa fim asaltati de solicitari in urmatoarele saptamani", spune tanarul patron al hotelului Glykeria.

Foto: Glykeria Hotel & Restaurant

Pentru moment, insa, Nikos si angajatii sai profita de perioada aceasta libera facand curatenie si relaxandu-se.

Cum se anunta vara in insulele mai mici

Pentru ca autoritatile elene nu au emis inca un cadru clar de functionare pentru micii intreprinzatori din turism, totul ramane in suspans. Tocmai de aceea, localnicii inca nu stiu sa spuna cum vor proceda mai departe nici pe insula Samothraki, cu doar 2.800 de locuitori.

Jelena Vukovic Katsikia lucreaza ca receptionera in Grecia de 29 de ani, iar acum este angajata la hotelul Samothraki Beach, hotel care inca este inchis din motive de siguranta.

"Pentru luna iunie mai avem doar 10 rezervari, majoritatea romani, carora le spun sa nu renunte inca la vacanta, mai ales ca rezervarile sunt cu anularea gratuita", explica Jelena pentru Ziare.com.

"Din 8 iunie, pe insula Samothraki, se va deschide hotelul Samothraki Village, restul nu stim", completeaza ea.

Foto: Samothraki Beach Apartment & Suites Hotel

Pana atunci, nimeni nu intra in hotelurile de pe mica insula salbatica, doar femeia de serviciu care face curatenie in camere si intretine gradinile. Mai apoi, cand totul se va deschide, ar trebui ca preturile sa scada, considera Jelena.

Intrebata care sunt pierderile pe care pandemia le-a adus pe insula Samothraki, receptionera ne-a explicat ca, de fapt, pierderile pentru ei nu sunt atat de mari, pentru ca oricum aveau turisti doar in lunile iulie si august. Pe insule mai mari, precum Creta, altfel stau lucrurile, crede ea.

Cum vom face plaja anul acesta

Plajele s-au deschis deja pentru localnici de sambata in toata Grecia, cu reguli stricte in zonele amenajate: fara socializare sau alcool si cu cafeaua 'to go', cu mai putine umbrele si distante de 3-4 metri intre ele.

Potrivit The Guardian, unii operatori de plaje au apelat inclusiv la drone pentru a pastra distanta sociala intre cei maxim 40 de turisti permisi pe o plaja de 1.000 de metri patrati.

Despre noile masuri ne-a povestit si Jelena, dar si alti oameni care au postat pe Facebook imagini din acest weekend.

Pamela Mottola Pascal descrie si ea experienta ei la plaja, in weekendul care tocmai s-a incheiat.

"La doar cinci minute de casa mea se afla plaja publica aflata in administratia municipalitatii Heraklion. Cand am ajuns, la intrare ne-a intampinat o persoana cu masca si manusi care verifica temperatura fiecaruia si care apoi ne-a oferit un bon de ordine pe baza caruia puteai intra pe plaja. Aici puteau fi doar 245 de oameni simultan pe nisip.

Apoi, un asistent care poarta si el masca si manusi iti dezinfecteaza sezlongurile inainte sa te asezi pe ele. Trebuie sa fie foarte greu pentru cei nevoiti sa munceasca in aceste conditii. Bravo, Heraklion! Creta este un loc sigur care merita vizitat", scrie ea pe pagina What do you see from your window #OpeningUp #StaySafe.

Foto: Facebook/Pamela Mottola Pascal

Privind marturiile localnicilor ne putem face o idee despre cum vor arata si vacantele noastre pe taramuri elene anul acesta, daca ne incumetam sa pornim la drum atunci cand autoritatile o vor permite.

Unde vom merge in vacanta anul acesta? Masurile anuntate de cele mai populare tari pentru turistii romani

Grecii au liber la mers la plaja, dar sunt supravegheati cu drone

Agentiile de turism anunta ce pachete pregatesc si pentru strainatate

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#vacanta Grecia 2020, #masuri coronavirus vacanta Grecia , #vacante