Ziare.com

Vacanta la mare - liant intre 1 mai comunist si cel capitalist

Marti, 01 Mai 2012, ora 14:25

   

Vacanta la mare - liant intre 1 mai comunist si cel capitalist
Romania a trecut de la celebrele parade de 1 mai, la celebrii mici la gratar, un adevarat simbol national. Sociologul Mircea Kivu sustine ca un singur aspect nu s-a schimbat, odata cu trecerea de la comunism la capitalism: tineretul alege sa-si petreaca vacanta de 1 mai la mare.

- Business24: Cum a luat nastere ziua de 1 mai?

- Istoric, ziua marcheaza o mare demonstratie care a avut loc pe 4 mai 1886, la Chicago, SUA. Atunci, mai multi muncitori au fost impuscati in timpul unei demonstratii in care cereau ca ziua de munca sa fie de numai opt ore. Sarbatoarea de 1 mai este cu certitudine una sindicala, si a fost mereu o sarbatoare a esichierului stang al politicii.

- Ce a insemnat 1 mai inainte de '89?

- In Romania, 1 mai a capatat o importanta deosebita in epoca comunista si era marcata tot printr-o minivacanta, fiind doua zile libere, nu una ca acum. Prima obligatie era ca oamenii sa mearga la celebra demonstratie. Nu micii la gratar erau la moda pe vremea aceea, ci cremwurstii, pentru ca pe marginea traseului demonstrantilor erau presarate nenumarate tonete. Pe vremea comunismului, ziua de 1 mai coincidea cu deschiderea sezonului de vara, deci lumea se ducea la strand, iar tineretul, si atunci ca si acum, pleca la mare.

Citeste mai multe despre Vacanta la mare - Liant peste decenii intre 1 mai comunist si cel capitalist pe Business24.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 693 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor