Un vaccin împotriva cancerului ar putea fi disponibil până în 2030. Serul, bazat pe tehnologia ARN mesager, folosită și împotriva Covid

Luni, 17 Octombrie 2022, ora 19:30
6081 citiri
Un vaccin împotriva cancerului ar putea fi disponibil până în 2030. Serul, bazat pe tehnologia ARN mesager, folosită și împotriva Covid
Vaccinul anticancer este dezvoltat de compania BioNTech FOTO Pixabay

Cercetătorii Ugur Şahin şi soţia sa, Özlem Türeci, care au fondat compania germană BioNTech, au anunțat luni, 17 octombrie, că vaccinurile care vizează cancerul ar putea fi disponibile înainte de sfârşitul deceniului, relatează The Guardian.

BioNTech s-a asociat cu Pfizer pentru a produce un vaccin revoluţionar ARNm (pe bază de ARN mesager) anti-COVID-19.

Cei doi cercetători au declarat că au realizat reuşite majore care le alimentează optimismul în ceea ce priveşte vaccinuri împotriva cancerului în următorii ani.

Într-un interviu difuzat în cadrul emisiunii BBC ”Sunday with Laura Kuenssberg”, Özlem Türeci a descris modul în care tehnologia ARNm, aflată la baza vaccinului BioNTech folosit împotriva COVID-19, ar putea fi reutilizată astfel încât să determine sistemul imunitar să atace celulele canceroase în locul coronavirusului.

Întrebată când estimează că ar putea fi utilizate la pacienţi vaccinurile împotriva cancerului bazate pe ARNm, Özlem Türeci a declarat că acestea ar putea fi disponibile ”înainte de 2030”.

Un vaccin ARNm împotriva COVID-19 acţionează transportând în organism instrucţiunile genetice referitoare la proteinele ”spike” ale coronavirusului. Instrucţiunile sunt preluate de celulele care produc proteina ”spike”. Aceste proteine (antigeni) sunt apoi utilizate precum afişele cu persoane urmărite, transmiţând anticorpilor sistemului imunitar şi altor apărători din organism ce trebuie să caute şi să atace, notează The Guardian.

Aceeaşi abordare poate fi utilizată pentru a pregăti sistemul imunitar să caute şi să distrugă celulele canceroase, a declarat Türeci, medic şef la BioNTech. Mai degrabă decât să poarte cod care identifică virusurile, vaccinul conţine instrucţiuni genetice pentru antigeni tumorali.

BioNTech lucra la vaccinuri pe bază de ARNm împotriva cancerului înainte de declanşarea pandemiei, iar compania s-a concentrat pe producţia de vaccinuri împotriva COVID-19 în faţa acestei urgenţe globale.

Compania are în prezent în stadiul de studiu clinic mai multe vaccinuri împotriva cancerului.

BioNTech speră să dezvolte tratamente pentru cancer cancerul colorectal, melanom şi alte tipuri de tumori, precizând însă că rămân încă de depăşit obstacole substanţiale. Celulele canceroase care alcătuiesc tumorile pot prezenta o mare varietate de proteine diferite, ceea ce face extrem de dificilă realizarea unui vaccin care vizează toate celulele canceroase şi nu ţesuturile sănătoase.

Özlem Türeci a declarat pentru BBC că BioNTech a învăţat cum să producă vaccinuri ARNm mai rapid în timpul pandemiei, obţinând astfel o mai bună înţelegere a modului în care sistemele imunitare ale oamenilor au răspuns la ARNm.

De asemenea, dezvoltarea intensă şi lansarea rapidă a vaccinului împotriva COVID-19 au ajutat autorităţile de reglementare în domeniul medicamentelor să îşi perfecţioneze procedura de aprobare a vaccinurilor. ”Acest lucru va accelera cu siguranţă şi vaccinul nostru împotriva cancerului”, a adăugat cercetătoarea.

Türeci s-a arătat, însă, precaută. ”Ca oameni de ştiinţă, întotdeauna ezităm să spunem că vom avea un leac pentru cancer”, a spus ea. ”Avem o serie de reuşite majore şi vom continua să lucrăm la ele”.

În luna august, Moderna a anunţat că dă în judecată BioNTech şi pe partenerul său, gigantul farmaceutic american Pfizer, pentru încălcarea unor brevete atunci când au dezvoltat vaccinul anti-COVID-19, susţinând că cele două companii au copiat o tehnologie pe care Moderna o dezvoltase cu mai mulţi ani înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus. Întrebat în legătură cu acest lucru, Ugur Şahin a declarat: ”Inovaţiile noastre sunt originale. Am petrecut 20 de ani cercetând dezvoltarea acestui tip de tratament şi, desigur, vom lupta pentru proprietatea noastră intelectuală”.

Citește și:
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Gabriela Firea, ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat luni, 20 martie, că a inițiat un proiect prin care propune introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia...
Salarii de nabab la conducerea ASF. Câți bani primesc lunar șefii instituției care supraveghează piața asigurărilor
Salarii de nabab la conducerea ASF. Câți bani primesc lunar șefii instituției care supraveghează piața asigurărilor
După eșecul pe piața asigurărilor cu City Insurance, acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este implicată în scandalul Euroins, companie intrată recent în insolvență. În...
#vaccin anticancer, #BioNTech, #arn mesager , #cancer