Un vaccin împotriva cancerului ar putea fi disponibil până în 2030. Serul, bazat pe tehnologia ARN mesager, folosită și împotriva Covid

Luni, 17 Octombrie 2022, ora 19:30
6444 citiri
Un vaccin împotriva cancerului ar putea fi disponibil până în 2030. Serul, bazat pe tehnologia ARN mesager, folosită și împotriva Covid
Vaccinul anticancer este dezvoltat de compania BioNTech FOTO Pixabay

Cercetătorii Ugur Şahin şi soţia sa, Özlem Türeci, care au fondat compania germană BioNTech, au anunțat luni, 17 octombrie, că vaccinurile care vizează cancerul ar putea fi disponibile înainte de sfârşitul deceniului, relatează The Guardian.

BioNTech s-a asociat cu Pfizer pentru a produce un vaccin revoluţionar ARNm (pe bază de ARN mesager) anti-COVID-19.

Cei doi cercetători au declarat că au realizat reuşite majore care le alimentează optimismul în ceea ce priveşte vaccinuri împotriva cancerului în următorii ani.

Într-un interviu difuzat în cadrul emisiunii BBC ”Sunday with Laura Kuenssberg”, Özlem Türeci a descris modul în care tehnologia ARNm, aflată la baza vaccinului BioNTech folosit împotriva COVID-19, ar putea fi reutilizată astfel încât să determine sistemul imunitar să atace celulele canceroase în locul coronavirusului.

Întrebată când estimează că ar putea fi utilizate la pacienţi vaccinurile împotriva cancerului bazate pe ARNm, Özlem Türeci a declarat că acestea ar putea fi disponibile ”înainte de 2030”.

Un vaccin ARNm împotriva COVID-19 acţionează transportând în organism instrucţiunile genetice referitoare la proteinele ”spike” ale coronavirusului. Instrucţiunile sunt preluate de celulele care produc proteina ”spike”. Aceste proteine (antigeni) sunt apoi utilizate precum afişele cu persoane urmărite, transmiţând anticorpilor sistemului imunitar şi altor apărători din organism ce trebuie să caute şi să atace, notează The Guardian.

Aceeaşi abordare poate fi utilizată pentru a pregăti sistemul imunitar să caute şi să distrugă celulele canceroase, a declarat Türeci, medic şef la BioNTech. Mai degrabă decât să poarte cod care identifică virusurile, vaccinul conţine instrucţiuni genetice pentru antigeni tumorali.

BioNTech lucra la vaccinuri pe bază de ARNm împotriva cancerului înainte de declanşarea pandemiei, iar compania s-a concentrat pe producţia de vaccinuri împotriva COVID-19 în faţa acestei urgenţe globale.

Compania are în prezent în stadiul de studiu clinic mai multe vaccinuri împotriva cancerului.

BioNTech speră să dezvolte tratamente pentru cancer cancerul colorectal, melanom şi alte tipuri de tumori, precizând însă că rămân încă de depăşit obstacole substanţiale. Celulele canceroase care alcătuiesc tumorile pot prezenta o mare varietate de proteine diferite, ceea ce face extrem de dificilă realizarea unui vaccin care vizează toate celulele canceroase şi nu ţesuturile sănătoase.

Özlem Türeci a declarat pentru BBC că BioNTech a învăţat cum să producă vaccinuri ARNm mai rapid în timpul pandemiei, obţinând astfel o mai bună înţelegere a modului în care sistemele imunitare ale oamenilor au răspuns la ARNm.

De asemenea, dezvoltarea intensă şi lansarea rapidă a vaccinului împotriva COVID-19 au ajutat autorităţile de reglementare în domeniul medicamentelor să îşi perfecţioneze procedura de aprobare a vaccinurilor. ”Acest lucru va accelera cu siguranţă şi vaccinul nostru împotriva cancerului”, a adăugat cercetătoarea.

Türeci s-a arătat, însă, precaută. ”Ca oameni de ştiinţă, întotdeauna ezităm să spunem că vom avea un leac pentru cancer”, a spus ea. ”Avem o serie de reuşite majore şi vom continua să lucrăm la ele”.

În luna august, Moderna a anunţat că dă în judecată BioNTech şi pe partenerul său, gigantul farmaceutic american Pfizer, pentru încălcarea unor brevete atunci când au dezvoltat vaccinul anti-COVID-19, susţinând că cele două companii au copiat o tehnologie pe care Moderna o dezvoltase cu mai mulţi ani înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus. Întrebat în legătură cu acest lucru, Ugur Şahin a declarat: ”Inovaţiile noastre sunt originale. Am petrecut 20 de ani cercetând dezvoltarea acestui tip de tratament şi, desigur, vom lupta pentru proprietatea noastră intelectuală”.

România oferă primul test major pentru poliția digitală a Europei. „Nu există capacitatea de a interveni rapid" ANALIZĂ
România oferă primul test major pentru poliția digitală a Europei. „Nu există capacitatea de a interveni rapid" ANALIZĂ
Victoria şocantă a unui ultranaţionalist în alegerile prezidenţiale din România pune în lumina reflectoarelor Legea serviciilor digitale a UE (DSA). Noile norme ale Uniunii Europene...
Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
Călin Georgescu a admis joi seara, 12 decembrie, că pe 7 decembrie s-a aflat la ferma de la Ciolpani, unde se afla și Horațiu Potra. După ce a avut câteva ezitări în a oferi un răspuns...
#vaccin anticancer, #BioNTech, #arn mesager , #cancer
  1. Ce s-a întâmplat cu averea de 300 de milioane de dolari a lui Jim Carrey. Comediantul a acceptat rolul din noul film Sonic doar pentru că „are nevoie de bani”
  2. Toboşarul trupei VUNK a murit la doar 48 de ani. Care ar fi cauza decesului VIDEO
  3. Pacienții care primesc organe prin transplant moștenesc amintirile și personalitățile donatorilor: ce arată cazurile analizate de cercetători
  4. O femeie care a cumpărat una dintre faimoasele case de 1 euro din Italia a mărturisit cât a cheltuit pentru renovare. Cum arată locuința acum VIDEO
  5. O tânără a apelat la ChatGPT pentru a decide ce cadouri să facă familiei de Crăciun. "Mi-a oferit sugestii la care nu m-aș fi gândit niciodată"
  6. România ratează concursul Eurovision pentru al doilea an la rând. Spectacolul se desfășoară în Elveția, în mai 2025 VIDEO
  7. Cât costă un curs de cofetar și de ce să te înscrii
  8. Când apare „American Psycho”, cu Austin Butler în rolul principal
  9. Cazinouri online recomandate pentru ruletă live
  10. O fostă concurentă de la „Insula Iubirii” este însărcinată: „Am plâns, nu îmi mai puteam controla lacrimile”