Vaccinarea antigripală în România este programată pentru luna octombrie, însă mulți care apelează la ea comit o greșeală care poate reduce radical efectele pozitive asupra imunității.
Românii care cumpără vaccinul antigripal de la farmacie sunt cei mai expuși acestui risc, când nu iau în considerare indicațiile stricte privind păstrarea vaccinului.
Cea mai mare greșeală legată de vaccinul antigripal este ruperea lanțului de frig. Vaccinul antigripal trebuie păstrat la temperaturi între 2 și 8 grade. Asta înseamnă că, atunci când este cumpărat de la farmacie, se transportă cel mai bine într-un recipient frigorific, inclusiv o pungă termoizolantă cu o pastilă de răcire.
„Nu scoatem vaccinul din farmacie și îl ținem două zile în buzunar. După ce îl luăm de la farmacie, mergem direct la medicul de familie pentru administrare. Dacă nu putem ajunge în timp util, vaccinul se transportă într-un recipient frigorific, cu o pastilă de răcire. Ajunși acasă, îl punem la frigider. Poate fi ținut pe ușa frigiderului”, a explicat dr. Mihai Mara, medic primar de specialitate medicină de familie, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Cluj.
În general, vaccinul se scoate la temperatura camerei cu 20 de minute înainte de injectare. Acest timp este suficient pentru încălzirea lui, fără să-i permită să se deterioreze. Ținut la temperatura camerei mai mult, eficacitatea vaccinului scade.
Perioada de vaccinare antigripală include a doua jumătate a lunii septembrie și luna octombrie. Cele mai comune vaccinuri antigripale sunt Vaxigrip (preț impus 68 lei) și Influvac (preţ impus 64,48 lei).
Vaccinarea persoanelor sănătoase este compensată cu 50% de CNAS pentru adulții între 45 și 65 de ani și 100% pentru minori, adulții peste 65 de ani, femeile gravide și cei afectați de diverse boli.
Pah! Vezi tot