Cele mai mari mituri despre vaccinul antigripal, de la "sunt tânăr și sănătos" până la "dar data trecută..."

Joi, 12 Septembrie 2024, ora 21:20
3207 citiri
Cele mai mari mituri despre vaccinul antigripal, de la "sunt tânăr și sănătos" până la "dar data trecută..."
Vaccin antigripal FOTO /Pexels

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca vaccinarea antigripală să se facă cel târziu la finalul lunii octombrie, dar în România vaccinul este deja disponibil în farmacii. Unii români evită vaccinarea deoarece încă mai au rezerve cu privire la reacțiile adverse sau din alte motive care se regăsesc pe lista celor mai mari mituri despre vaccinul antigripal.

Cel mai propice moment pentru vaccinarea antigripală este a doua jumătate a lunii septembrie și toată luna octombrie. În România, vaccinul poate costa un adult sănătos maxim 68 de lei (prețul impus Vaxigrip, 65 lei preț impus Influvac). Copiii beneficiază și de posibilitatea unui vaccin intranazal (Fluenz, preț aproximativ 124 lei, compensat complet pentru minori).

„Există cerere mare din partea vârstnicilor cu boli cronice și a părinților care vor să-și vaccineze copii”, a explicat pentru Ziare.com dr. Mihai Mara, medic primar de specialitate medicină de familie, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Cluj.

Schimbările din 2023 au adus mai multe opțiuni pentru vaccinarea antigripală, iar costul poate scădea cu 50% pentru adulții cu vârsta între 45 și 65 de ani sau cu 100% pentru categoriile vulnerabile, de la minori și femei însărcinate până la seniori și cei bolnavi cronic.

„Sunt sănătos, nu am nevoie de vaccin antigripal!”

Cel mai comun mit despre gripă și vaccinarea împotriva ei este că oamenii sănătoși, tineri și în formă nu pot lua gripă sau vor avea cele mai ușoare simptome. Chiar dacă 20-30% dintre cei care contactează gripă nu au simptome, ei transmit totuși boala mai departe și cei dragi, care au o imunitate mai scăzută, pot avea forme mult mai agresive.

„Vaccinul antigripal este important pentru că protejează populația de formele grave de gripă, care pot duce la decese. Statisticile Institutului Național de Sănătate Publică arată că avem și decese cauzate de gripă atât la persoane în vârstă cu comorbidități, dar au fost și la copii și la femei gravide. De aceea este foarte important să ne vaccinăm pentru că nu putem să spunem că este doar o gripă, o răceală banală, nu știm în ce mod afectează gripa pe fiecare dintre noi. Putem avea o formă foarte ușoară și să trecem în câteva zile peste toate simptomele sau putem dezvolta o formă gravă, agresivă, care poate duce la spitalizare și chiar la deces”, a explicat pentru Ziare.com dr. Mihai Mara, medic de familie.

„După vaccin, sunt 100% protejat”

Vaccinarea antigripală este mult mai eficientă, iar riscul de îmbolnăvire scade mai mult pentru cei care au un stil de viață sănătos. Sedentarismul, fumatul și alimentația în exces pot duce la reducerea imunității împotriva gripei.

Este necesară „o alimentație sănătoasă, fără abuzuri, fără multă sare, fără multe grăsimi, fără multe dulciuri”, spune dr. Mihai Mara.

„Dulciurile în exces ajută toți microbii să se înmulțească și atunci avem cale de scăpare, adică lupta este mult mai grea cu microbii care ne invadează. Este necesară și o hidratare corespunzătoare și mișcare”, a mai completat medicul de familie.

„Dar data trecută mi-a fost rău!”

„Sunt pacienți cărora le este frică de vaccin, le este frică posibile reacții adverse, le este frică de ac. Există pacienți care au boli cronice și s-ar încadra la vaccinare însă refuză, dar nu sunt foarte mulți”, spune medicul.

De la cei care au avut gripă chiar după vaccinare, pentru că erau deja infectați în momentul vaccinării, până la cei care se plâng de dureri la braț după injectare, există și oameni care nu pot fi convinși, alături de cei care sunt dispuși să renunțe la asocierile negative pentru sănătatea lor și a celor din jur.

„Fiecare găsește o scuză sau leagă vaccinul de alte evenimente din viața lui și atunci refuză vaccinările ulterioare”, a completat doctorul.

Cine primește vaccin antigripal compensat sau gratuit

„Începând cu anul 2023, vaccinul antigripal se scrie pe rețetă compensată, deci pacienții trebuie să vină la cabinet cu cardul de sănătate și scriem rețete compensate. Pentru anumite grupe este de 100% și 50%. Pacientul merge la farmacie cu rețeta, primește vaccinul și se întoarce înapoi la cabinet pentru administrarea acestuia”, spune medicul de familie.

Vaccinul antigripal compensat se împarte în două categorii: 50% pentru adulții care au între 45 și 65 de ani și 100% pentru mai multe categorii vulnerabile. Vaccinul antigripal gratuit este disponibil pentru:

  • copiii până la 18 ani inclusiv
  • vârstnicii care au peste 65 de ani
  • femeile gravide (deoarece o gripă agresivă poate duce la pierderea sarcinii)
  • bolnavii cronici, cei cu imunitatea redusă (boli oncologice sau autoimune), cei care suferă de boli metabolice, inclusiv obezitatea și cei care suferă de HIV/SIDA.

Cei care au trecut printr-o splenectomie sau locuiesc cu cineva cu imunitate redusă nu ar trebui să sară peste vaccinul antigripal.

Atunci când vaccinul este ridicat de la farmacie, el ar trebui fie administrat în 20 de minute, fie păstrat la rece, într-o pungă termoizolantă lângă o pastilă de răcire, apoi ținut în frigider. Dacă este expus la temperaturi prea mari, eficacitatea sa poate scădea drastic.

Cine primește gratuit vaccinul antigripal. CNAS a publicat regulile
Cine primește gratuit vaccinul antigripal. CNAS a publicat regulile
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat vineri, 11 octombrie, regulile de prescriere a vaccinurilor și categoriile care beneficiază de regim compensat 50% și 100%. Iată...
Curățenia „de campanie” în partide: PSD și PNL se descotorosesc de personajele problematice. Mai este „la modă” lupta anticorupție?
Curățenia „de campanie” în partide: PSD și PNL se descotorosesc de personajele problematice. Mai este „la modă” lupta anticorupție?
Zilele trecute, mai multe personaje politice, atât de la PSD, cât și de la PNL, au fost vizate de anchete jurnalistice sau de cercetări penale, ajungând într-un final să facă un pas în...
#vaccin antigripal, #mituri vaccin, #vaccin compensat, #vaccinare gratuita , #gripa
  1. Cererea de ridicare a imunității lui Eugen Pîrvulescu ajunge la Comisia Juridică a Senatului. Fostul liberal, cercetat pentru trafic de influenţă
  2. Peste 130 de percheziții DIICOT la grupări specializate în trafic de persoane și de droguri, pornografie infantilă și criminalitate informatică
  3. A blocat 10 tramvaie, aproape o oră, după ce și-a parcat mașina și s-a dus să se culce. "A venit foarte relaxat, părea că este în pijamale. Râdea"
  4. Doi angajați de la Direcția pentru Protecția Copilului au fost trimiși în judecată pentru că au abuzat sexual mai mulți minori, timp de patru ani
  5. Număr record de voturi anticipate în Georgia, unul dintre statele americane decisive pentru alegerile din 5 noiembrie
  6. Kamala Harris se menţine cu un avans marginal faţă de Donald Trump. Ce arată cel mai recent sondaj
  7. Mii de locuitori dintr-un important oraș ucrainean au primit ordin de evacuare. Autoritățile i-au avertizat că nu le mai pot garanta securitatea
  8. Rusia încearcă să submineze votul din Republica Moldova, avertizează Casa Albă
  9. Americanii avertizează că vor tăia sprijinul militar pentru Israel. "Solicităm acţiuni urgente şi susţinute din partea guvernului dumneavoastră"
  10. Compania aeriană germană Lufthansa, amendă uriașă pentru discriminarea unui grup de 128 de evrei. Personalul le-a refuzat îmbarcarea