Vaccinul care ar preveni boala Lyme, produsă de căpușe. Specialist: ”Ar fi o schimbare majoră”

Marti, 16 August 2022, ora 23:39
2435 citiri
Vaccinul care ar preveni boala Lyme, produsă de căpușe. Specialist: ”Ar fi o schimbare majoră”
Căpușele pot transmite boala Lyme FOTO: Pixabay.com

Un vaccin conceput pentru a proteja împotriva bolii Lyme este testat și, dacă are succes, ar putea fi disponibil pentru utilizare în 2025. Acesta ar putea fi una dintre schimbările majore care ar putea reduce riscurile pentru cei care petrec mult timp în aer liber, în medii în care sunt expuși la căpușe.

Verile mai lungi, mai calde și iernile mai blânde prelungesc, practic, sezonul de reproducere a căpușelor și facilitează supraviețuirea acestora. Astfel s-a ajuns la o creștere a numărului de cazuri de boală Lyme care la multe persoane dă complicații grave, scrie Daily Mail.

În prezent, tratamentul bolii este un curs de antibiotice - dar aceasta trebuie luată cât mai curând posibil după infecție pentru a fi eficient și pentru a preveni simptomele pe termen lung.

Cine ar trebui să beneficieze, în primul rând, de acest vaccin

Și pentru că mușcăturile acestor insecte nu provoacă durere și adesea se ascund pe scalp sau inghinal, tratamentul este adesea administrat cu întârziere.

Cercetătorii au dezvoltat un ser care ar putea preveni agravarea bolii.

Studiile preclinice anterioare au arătat deja că VLA15 provoacă un răspuns imun puternic și este sigur pentru oameni.

Aproximativ 6.000 de adulți și copii cu vârsta de cinci ani și peste vor lua parte la un studiu clinic care va testa vaccinul VLA15 în SUA și Europa continentală.

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a expicat pentru Ziare.com că, ”dacă studiul clinic prin care se testează vaccinul va avea rezultatele așteptate și, apoi, dacă vaccinul va fi autorizat de agențiile de reglementare și ulterior va ajunge pe piață, trebuie să fim conștienți că nu se va adresa tuturor oamenilor”.

”Cazurile de boală Lyme apar preponderent la persoane care își petrec mult timp în natură, în perioadele călduroase (ca urmare a meseriei, a stilului de viață etc), unde există, mai ales dacă expunerea este prelungită, riscul de a fi mușcate de căpușe, insectele care transmit agentul patogen al bolii Lyme. Așadar, aceste categorii ar putea să beneficieze în cea mai mare măsură, dacă acest vaccin va parcurge cu bine până la capăt tot procesul de dezvoltare și aprobare”, a spus expertul.

Potrivit dr. Marius Geantă, ”ar fi o schimbare majoră fata de situația actuală, în care intervențiile medicale (administrarea de antibiotice) încep după înțepătura de căpușă, iar în acest caz esențială este recunoașterea rapidă, pentru inițierea tratamentului. Este devreme și nu avem date încă pentru a face afirmații definitive, dar ideal ar fi ca acest vaccin să poată fi administrat categoriilor la risc menționate anterior în cadrul unor campanii țintite, desfășurate înainte de începerea sezonului cald”.

Cum ne ferim de căpușe

Până la apariția vaccinului, ne putem lua câteva măsuri de prevenire a mușcăturii de căpușă. Iată câteva propuse de CDC.

  • Folosește un repelent împotriva căpușelor înainte de a ieși din casă

  • Apelează la o firmă pentru dezinsecția curții dacă ai gazon și ai animale de companie.

  • Aplică un strat de permetrină pe încălțări, pe corturi, pe obiectele folosite în camping și chiar și pe haine

  • Verifică-ți animalele de companie frecvent

  • Poartă haine deschise la culoare

”Boala cu 1000 de fețe” - cât de gravă poate fi

Boala Lyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe” din pricina faptului că afectând întregul organism, simptomele și semnele ei mimează pe cele ale altor boli, iar reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, scrie Wikipedia care citează surse medicale.

Infecția este sistemică, afectează întregul organism și parcurge 3 stadii mai mult sau mai puțin distincte:

Stadiul 1: Eritemul cronic migrator (ECM) — borrelioza Lyme începe de obicei cu o leziune tegumentară caracteristică, eritem cronic migrator.

Stadiul 2: Infecție diseminată — după mai multe zile până la săptămâni, spirochetele se pot răspândi prin sânge spre alte organe din corp.

Stadiul 3: Infecție persistentă — luni până la ani mai târziu pot apărea semnele unor complicații grave.

Se poate defini un nucleu comun de simptome valabil pentru toți pacienții, în rest fiecare bolnav reacționând diferit în funcție de foarte mulți parametri: vechimea bolii, numărul de agenți patogeni care au provocat infecția, caracteristicile proprii ale sistemului imunitar al individului etc.

Metode de diagnostic

În principal există două tipuri de investigații de laborator: directe și indirecte.

Analizele indirecte apreciază reactivitatea organismului (de pildă nivelul anticorpilor anti-Borrelia din sânge sau LCR, ELISA (neconcludent) sau Western Blot)

Analizele directe evidențiază prezența bacteriei în organism (de pildă bacteria însăși sau material genetic aparținând acesteia, prin microscopie în câmp întunecat DFM sau metoda imunofluorescenței, precum și prin diverse analize ca PCR)

Tratament și prognostic

Cu cât boala este tratată mai repede, la scurt timp după înțepătura de căpușă, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Altminteri se poate ajunge la o borelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice și neurologice cronice.

Transmitere

În general, după 6 luni de simptome, se poate vorbi despre „Boală Lyme cronică”. Cu toate acestea unii specialiști susțin că foarte mulți dintre cei diagnosticați cu „Boala Lyme cronică” suferă de fapt de sindromul de oboseală cronică, o afecțiune pentru care nu există tratament și care reprezintă un diagnostic mai greu de acceptat de pacienți.

Tratamentul alopat se rezumă la antibioterapie (cure repetate cu doze mari, antibiotice combinate, perioade mari de timp/cură — 4-8 săptămâni/cură).

Citește și:
Cine sunt politicienii pedofili ai României. Un proiect de lege nu le mai permite abuzatorilor de minori să candideze
Cine sunt politicienii pedofili ai României. Un proiect de lege nu le mai permite abuzatorilor de minori să candideze
Un proiect de lege care modifică modalitatea în care sunt aleși primarii și parlamentarii a fost depus în Parlament. Inițiatiatorii susțin că în România legea le permite prădătorilor...
Primul tren cu cărbune pentru încălzirea Timișoarei a ajuns la destinație. Primarul Fritz: ”Am închiriat gara pentru a avea un flux continuu de transporturi” VIDEO
Primul tren cu cărbune pentru încălzirea Timișoarei a ajuns la destinație. Primarul Fritz: ”Am închiriat gara pentru a avea un flux continuu de transporturi” VIDEO
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că vineri, 7 octombrie, a ajuns în gara închiriată din Motru primul tren cu cărbune. ”Aceste trenuri vor veni toată iarna, cu cărbune...