Un grup de oameni de știință condus de către Universitatea Metropolitană Osaka din Japonia a reușit să dezvolte un vaccin contra cancerului, un tratament care oferă speranțe de însănătoșire multor pacienți din întreaga lume. Cercetătorii au creat o modalitate de a activa în mod eficient imunitatea anticancer din organismul uman.
Imunoterapiile pentru cancer, cum ar fi terapia de inhibare a punctului de control imun, au atras atenția în ultimii ani ca noi metode de tratare a cancerului, potrivit Nippon.
Pentru a crește eficacitatea acestor nanovaccinuri lipozomale, este necesar ca imunitatea celulară să fie indusă mai eficient. Grupul de cercetare de la Universitatea Osaka din Japonia s-a concentrat pe lipidele cationice, despre care se știe că activează celulele imune.
Descoperirile medicilor japonezi au fost consemnate în publicația Journal of Controlled Release din 31 octombrie 2022.
Echipa de cercetare a încorporat lipidele cationice încărcate pozitiv în lipozomi, care apoi au crescut cantitatea de polizaharide care răspund la pH-uri încărcate negativ care ar putea fi integrate în suprafața lipozomului.
Deoarece celulele dendritice, un fel de celule antigen, preiau fără efort particule încărcate negativ, absorbția acestor lipozomi modificați de către celulele dendritice a crescut de aproximativ cinci ori, rezultând o creștere estimată de 100 de ori a producției de citokine.
”În viitor, vom continua să dezvoltăm purtători de antigen care pot fi utilizați în imunoterapia cancerului și vaccinuri pentru boli infecțioase prin combinarea acestora cu antigene practice”, a spus Eiji Yuba, autorul principal al studiului de la Universitatea Metropolitană Osaka.
Cercetătorii speră să îmbunătățească cât mai mult acest nanovaccin împotriva cancerului, cea mai ucigătoare boală din lume, existând numai puțin de 10 milioane de decese în anul 2020, pe glob. În prezent, experții au reușit ca terapia de inhibare a punctului de control imun să aibă succes la 30% din pacienți.