La ce reacții adverse ne putem aștepta de la vaccinul anti-COVID pentru categoria de vârsta 5-11 ani. Explicațiile unui cercetător la Oxford

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 06:43
2950 citiri
La ce reacții adverse ne putem aștepta de la vaccinul anti-COVID pentru categoria de vârsta 5-11 ani. Explicațiile unui cercetător la Oxford
Copii costumați în supereroi FOTO: Unsplash.com

Mai este foarte puțin timp până când se va da startul campaniei de vaccinare pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Pentru a spulbera temerile părinților privind reacțiile adverse, Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford a dat câteva explicații care ar putea să le inspire încredere celor care încă nu s-au hotărât să își imunizeze copiii.

Ștefan Dascălu: ”Nu ne așteptăm nici măcar la cele mai comune reacții adverse pe care le vedem la adulți”

Expertul a explicat că în cazul copiilor de vârstă mică posibilitatea ca boala COVID să dea complicații grave este de 1.000 de ori mai mare față de o posibilă apariție a acestor afecțiuni după administrarea vaccinului.

”În primul rând, ceea ce cunoaștem din studiile clinice este că la categoriile de vârstă mici, reacțiile post-vaccinale sunt mult mai blânde. Nu ne așteptăm nici măcar la cele mai comune pe care le vedem la adulți: febră, dureri de cap, etc. Sistemul imunitar al copiilor răspunde mult mai bine la expunerea prin vaccinare.

Totodată, acele reacții adverse foarte rare și toată spaima care a fost indusă referitor la inflamații ale inimii, cazurile înregistrate au fost extrem de puține. În același timp, complicațiile cauzate de boală, aceleași complicații, adesea mult mai grave se află la o incidență de aproape 1.000 de ori mai mare.

Un copil, dacă intră în contact cu virusul, se infectează, dezvoltă simptome sau nu, pentru că sunt multe cazuri în care copiii nu dezvoltă simptomatologie dar poartă virusul și îl transmite mai departe.

Însă, la câteva săptămâni, după ce infecția este eliminată, pot dezvolta un sindrom inflamator general, o complicație foarte gravă, iar copiii respectivi pot rămâne cu sechele, și viața lor este pusă în pericol. Este, într-adevăr o complicație rară dar se întâmplă în cazul infecției cu COVID-19 și la vârste mici”, a explicat cercetătorul Ștefan Dascălu pentru Ziare.com.

”Reacțiile adverse pot fi tratate cu medicație normală pentru răceală”

Specialistul i-a îndemnat pe părinți să aibă încredere în vaccin pentru că siguranța și eficacitatea acestuia au fost testate riguros.

”Prin vaccinuri reușim să prevenim aceste lucruri și, subliniez, complicațiile post-vaccinale, chiar și cele mai rare, nu sunt atât de grave ca cele la care aceiași copii ar fi fost supuși dacă ar fi intrat în contact cu virusul.

Nu este o problemă în privința vaccinării, părinții ar trebui să aibă încredere în aceste vaccinuri pentru că siguranța lor și rigurozitatea testării în grupele de vârstă fragede au fost demonstrate”, a mai spus Ștefan Dascălu.

Cercetătorul a explicat și cum se tratează reacțiile adverse comune, însă extrem de rare la copii, apărute după vaccin.

”Pot apărea efecte adverse ca o stare febrilă, durere de cap, oboseală sau inapetență, însă destul de rar și se pot rezolva într-un interval scurt de timp. Nu trebuie să ne gândim la complicații pe termen lung.

Părinții ar trebui să rămână în contact cu medicul de familie care poate prescrie medicamente la nevoie. Febra se tratează cu paracetamol sau pur și simplu prin medicație normală care ar fi administrată și în cazul unei simple răceli”, a mai precizat expertul.

Vaccinarea la copiii cu vârsta între 5 și 11 ani începe pe 26 ianuarie

Pe 13 ianuarie a început programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, pentru data de 26 ianuarie. Programarea se poate face doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național.

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare.

Cât ser li se administrează copiilor de 5 ani

La copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, doza de Comirnaty va fi mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 µg comparativ cu 30 µg). Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.

Studiul realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 µg) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 µg) administrată celor peste 12 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2).

În timp ce România se pregătește să administreze primele doze de vaccin copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, SUA, Australia, Spania, Italia, Franța sau Germania, au început deja campaniile încă din noiembrie sau decembrie.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#vaccin covid copii 6 11 ani, #reactii adverse vaccin covid, #stefan dascalu cercetator oxford , #vaccinare covid Romania