Noile vaccinuri împotriva Omicron au ajuns în România. Recomandările specialiștilor privind administrarea dozei booster

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 18:42
4650 citiri
Noile vaccinuri împotriva Omicron au ajuns în România. Recomandările specialiștilor privind administrarea dozei booster
Noul vaccin este disponibil în cabinetele medicilor de familie şi în centrele de vaccinare din principalele spitale din țară FOTO Hepta

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat joi, 24 noiembrie, că primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 au sosit în ţară în această săptămână.

Demnitarul a precizat că vaccinul va fi accesibil în cabinetele medicilor de familie şi în centrele de vaccinare din principalele spitale din România.

”Au sosit deja în această săptămână primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva infecţiei cu coronavirus. Acest vaccin va fi în curând accesibil la cabinetele medicilor de familie, în centrele de vaccinare din principalele spitale din România. Toţi cei care au făcut deja două doze de vaccin în formula veche se pot vaccina doza a treia sau, după caz, doza a patra cu acest vaccin care protejează împotriva celei mai noi variante BA4, BA5 Omicron. Cred că este o bună oportunitate să îl administrăm în această perioadă în care se face şi vaccinarea antigripală”, a declarat Alexandru Rafila la dezbaterea online ”Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie şi sănătatea românilor”, organizată de DC Media Group.

Avertismentul EMA despre vaccinarea cu doza booster

Vaccinările realizate recent în Uniunea Europeană cu doze booster ale serurilor anti-COVID-19 sunt ”mai degrabă dezamăgitoare”, a declarat joi un oficial al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), în contextul existenţei unor îngrijorări conform cărora protecţia împotriva formelor severe ale acestei boli ar putea să scadă în timpul iernii, informează Reuters.

Media de re-vaccinare în Europa, sau de administrare a dozelor booster, este de doar 29% în rândul grupurilor considerate de mare risc, precum persoanele vârstnice şi pacienţii imunodeficitari.

”Este îngrijorător faptul că cei care prezintă cele mai mari riscuri de spitalizare sau de a dezvolta o formă severă de COVID-19 nu sunt protejaţi adecvat”, a declarat Marco Cavaleri, directorul departamentului de strategie vaccinală în cadrul EMA, într-o conferinţă de presă.

Deşi nu au existat creşteri majore ale numărului de cazuri de COVID-19 în săptămânile recente, Marco Cavaleri consideră că acest fapt ar putea să se schimbe foarte repede în timpul lunilor reci de iarnă.

Datele publicate miercuri seară de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că 724.000 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate săptămâna trecută în UE, în scădere cu 11% faţă de săptămâna precedentă. La începutul lunii octombrie, când experţii în sănătate avertizau în legătură cu apariţia unui nou val de COVID-19, numărul cazurilor săptămânale a depăşit pragul de 1,5 milioane în UE.

”Acest virus îşi menţine un ritm rapid de evoluţie, iar noile subvariante de Omicron şi urmaşii acestora sunt în creştere”, a declarat Marco Cavaleri, potrivit căruia noile subvariante virale sunt mai rezistente la vaccinurile anti-COVID-19.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#vaccin COVID, #vaccin omicron, #Alexandru Rafila coronavirus, #doza booster , #Tulpina Omicron