Vaccin împotriva variolei maimuței, autorizat de Uniunea Europeană. Peste 16.000 de cazuri diagnosticate

Luni, 25 Iulie 2022, ora 10:46
2463 citiri
Vaccin împotriva variolei maimuței, autorizat de Uniunea Europeană. Peste 16.000 de cazuri diagnosticate
O țară europeană a comandat deja 1,5 milioane de doze FOTO Unsplash

Comisia Europeană (CE) a aprobat o extindere a unui vaccin produs de grupul farmaceutic Bavarian Nordic - Imvanex - în lupta împotriva răspândirii variolei maimuţei (”monkeypox”), anunţă luni laboratorul danez, relatează AFP.

Această undă verde intervine duopă cea a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care şi-a dat acordul vineri unei extinderi la variola maimuţei a vaccinului Imvanex - autorizat în Uniunea Europeană (UE) din 2013 împotriva variolei.

Ea intervine după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sâmbătă cel mai înalt nivel de alertă, împotriva unei creşter puternice a cazurilor de variola maimuţei.

Bilanţul a depăsşit pragul de 16.000 de cazuri la sfârşitul săptămânii trecute - majoritatea în Europa.

”Această aprobare (a vaccinului) împotriva variolei maimuţei este un exemplu de bună cooperare între Bavarian Nordic şi autorităţile europene de reglementare, o extindere a folosirii care durează, de obicei, între şase şi nouă luni”, îşi exprimă satisfacţia într-un comunicat producătorul danez.

Unda verde a CE este valabilă în toate statele membre UE şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, precizează grupul.

Vaccinul Imvanex este comercializat sub numele de Jynneos în Statele Unite, unde a fost autorizat împotriva variolei maimuţei din 2019.

Acest lucru face din acest vaccin singurul vaccin omologat în prevenirea bolii.

Bavarian Nordic a anunţat o nouă comandă mare americană la jumătatea lui iulie - care creşte la şapte milioane numărul dozelor comandate de către Statele Unite.

O comandă de 1,5 milioane de doze a unei ţări europene - neidentificate - a fost anunţată, de asemenea, săptămâna trecută.

Descoperită pentru prima oară la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola - eradicată în 1980.

Boala se contactează prin contact apropiat şi se vindecă de obicei spontan, după două -trei săptămâni.

Boala care era enedmică până acum doar în câteva ţări din Africa, se caracterizează prin erupţii cutanate - care pot apărea pe organele genitale sau în gură - şi eventuale puseuri de febră, dureri în gât, sau dureri la nivelul ganglionilor limfatici.

În majoritatea cazurilor, bolnavii sunt bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi, relativ tineri.

OMS avertizează împotriva oricărei stigmatizări a bolii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
Premierul ungar Vikor Orban a afirmat vineri, 19 aprilie, că oficialii care conduc instituţiile UE trebuie înlocuiţi după alegerile europarlamentare, întrucât nu merită încă o şansă,...
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
#vaccin variola maimutei, #Uniunea Europeana, #variola maimutei , #variola maimutei