OMS, noi recomandări în privința vaccinării copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani

Sambata, 22 Ianuarie 2022, ora 10:33
2263 citiri
OMS, noi recomandări în privința vaccinării copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat vineri, 21 ianuarie, extinderea utilizării unei doze reduse de vaccin Covid-19 de la Pfizer la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani, informează Reuters.

Recomandarea vine după ce Grupul Consultativ Strategic de Experţi (SAGE) în domeniul imunizării a avut miercuri o întâlnire pentru a evalua vaccinul. În prezent, este recomandat pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 12 ani şi peste.

Doza recomandată pentru populaţia mai tânără este de 10 micrograme în loc de 30 de micrograme oferite celor de 12 ani şi peste.

"Această grupă de vârstă (5-11) se află în grupul de utilizare cu cea mai mică prioritate pentru vaccinare, cu excepţia copiilor care au comorbidităţi”, a declarat preşedintele SAGE, Alejandro Cravioto.

Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost deja autorizat pentru utilizarea la această grupă de vârstă în mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Canada, Israel şi Uniunea Europeană.

Directorul de vaccinuri al OMS, Kate O'Brien, a declarat că nu au fost semnalate probleme în aplicarea vaccinului Pfizer la vârsta de 5 până la 11 ani în studiile clinice.

Grupul a recomandat, de asemenea, ca dozele de rapel de vaccin Pfizer să fie administrate la 4 luni până la 6 luni după finalizarea seriei primare, în grupuri cu prioritate ridicată, cum ar fi persoanele în vârstă şi lucrătorii din domeniul sănătăţii.

Ţările cu rate de vaccinare moderate până la ridicate ar trebui să acorde prioritate aprovizionării cu vaccinuri disponibile pentru a obţine mai întâi o acoperire cu doze de rapel în grupurile cu risc crescut înainte de a oferi doze de vaccin grupurilor cu risc scăzut.

"Creşterea acoperirii cu doze de rapel pentru grupurile prioritare cu risc ridicat va produce, de obicei, o reducere a cazurilor de boli severe şi a deceselorr”, a adăugat Cravioto.

Cravioto a spus că foaia de parcurs revizuită pentru prioritizarea vaccinurilor COVID a luat în considerare disponibilitatea tot mai mare a vaccinurilor, acoperirea actuală şi circulaţia variantelor.

El a mai spus că recomandarea de utilizare a dozei de rapel Pfizer a fost doar pentru anumite grupuri prioritare şi că nu susţine utilizarea "nelimitată" la toate vârstele.

În România, vaccinarea copiilor din această grupă de vârstă va începe în 26 ianuarie, conform coordonatoruli campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă.

Citeste si:
Posibil focar de holeră la Mariupol din cauza problemelor cu apa. Avertismentul reprezentantului OMS
Posibil focar de holeră la Mariupol din cauza problemelor cu apa. Avertismentul reprezentantului OMS
Un focar de holeră este posibil în orașul Mariupol ocupat de ruși din cauza problemelor de apă. Acest lucru a fost dezvăluit în timpul unui briefing la Media Center Ucraina de către...
Se strânge cercul de ”suspecți” în cazul hepatitei misterioase. Dar oamenii de știință sunt încă departe de a descoperi cauza
Se strânge cercul de ”suspecți” în cazul hepatitei misterioase. Dar oamenii de știință sunt încă departe de a descoperi cauza
Numărul cazurilor de hepatită acută din cauză misterioasă este în creștere, iar cercetătorii fac eforturi susținute să afle cauza. Sunt mai multe ipoteze luate în calcul însă până...