A început vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. ”Sunt mai curajoși decât părinții lor” VIDEO

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 14:47
2347 citiri
A început vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. ”Sunt mai curajoși decât părinții lor” VIDEO
Dr. Valeriu Gehorghiță alături de copiii veniți la vaccinare FOTO: RoVaccinare

Miercuri, 26 ianuarie, a început vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Centrele de imunizare din București s-au pregătit pentru primirea celor mici.

Zeci de copii au venit până la orele prânzului pentru prima doza de Pfizer, aduși de părinții lor. La centrul de la Palatul Copiilor din Capitală erau peste 20 de copii vaccinați până la ora 13.00, la centrul de la Romexpo, 27, iar la Circul Metropolitan, 28 de copii.

Toți au avut parte de surprize. Au fost întâmpinați cu baloane, au colorat și au făcut puzzle. Medicii le-au explicat pe înțelesul lor ce înseamnă acest vaccin și cum îi ajută să se protejeze față de virus.

Nu au fost reacții adverse

Unele centre arătau ca o clasă pentru grădiniță cu jucării de pluș, baloane și desene pe pereți.

”Până acum au venit peste 20 de copii însoțiți de părinți să se vaccineze. Cei mai mulți aveau vârste cuprinse între 5 și 8 ani. Nu au fost reacții adverse. Toți sunt curajoși, mai curajoși decât părinții, decât bunicii. Cu copiii am putut colabora mai ușor decât cu adulții”, a explicat medicul Cristi Radu, coordonatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor.

Dr. Oana Lupașcu, coordonatorul centrului de vaccinare de la Circul Metropolitan a spus că până în jurul orei 14 au fost vaccinați 28 de copii însoțiți de părinți. ”Toți copiii sunt încântați. Nu se tem de vaccin. Au fost foarte curajoși. Unul singur a plâns. Nu mă aștept la reacții adverse. La experiența de un an de vaccinare, timp în care am vcaccinat peste 100.000 de persoane în centru, nu mă aștept la efecte secundare”, a explicat medicul coordonator de la acest centru de vaccinare.

Toți copiii care se vaccinează aici primesc baloane și, în curând, vor avea și diplome.

Doctorul Valeiu Gheogrhiță, alături de copiii veniți să se vaccineze

Colonelul Valeriu Gheorghiță, a fost miercuri alături de copiii care s-au prezentat cu părinții la centrul de vaccinare Romexpo. Președintele CNCAV a ținut să discute cu cei mici, cu familiile acestora dar și cu personalul medical din centru, responsabil cu buna desfășurare a acestui proces important.

”Este momentul mult așteptat de mulți dintre părinți, iar copiii se pot simți acum mai bine protejați și în siguranță.

Nu putem accepta ca vreunul dintre decesele înregistrate să fie considerate normale, mai ales când avem vaccinarea ca soluție pentru prevenirea acestor situații nefericite.

Medicina modernă se bazează pe prevenție, iar prevenția înseamnă vaccinare. Vaccinarea este principala metodă pentru evitarea formelor severe de îmbolnăvire, a spitalizărilor și a deceselor.

Controlul pandemiei presupune un efort conjugat, pe termen lung, din partea tuturor reprezentanților autorităților centrale și locale, presupune cooperare și colaborare onestă, solidaritate și implicare activă a fiecărui cetățean în respectarea măsurilor individuale și colective de protecție.

Este datoria noastră să dăm dreptul la sănătate copiilor noștri, să le oferim posibilitatea de a merge la școală, într-un mediu sigur și protejat. Doar de noi depinde să schimbăm în bine situația pandemică pe care o parcurgem”, a transmis președintele CNCAV.

Gemenii unei jurnaliste, vaccinați la primele ore

Printre cei care au venit să-și imunizeze copiii se află și jurnalista Adriana Stere.

”Piticii noștri de 6 ani au făcut, la 8 dimineața, prima doză de vaccin împotriva Covid.

Apoi au mers la școală. Pentru că asta e și ideea- să-și vadă de viața lor de copii, pe cât de protejați se poate.

Fratele de 14 ani și sora de 12 au bifat inclusiv booster-ul zilele trecute. Noi, adulții, avem deja a treia doză de câteva luni.

Doar bebelușa Iris, de aproape 10 luni, e nevaccinată. Pe ea o protejăm noi, cei din jur, dar și anticorpii primiți de la mine în sarcină și prin alăptare.

De când a început pandemia, în familia noastră cu 7 membri nimeni nu s-a infectat.

Sănătate și alegeri inteligente tuturor!

Pentru că, în mod sigur, și această postare va fi luată, împrăștiată și comentată grotesc în grupurile antivacciniste, le pun în vedere că răspund legal pentru toate cumunicările publice și conținutul mesajelor private pe care le trimit”, a scris Adriana Stere pe contul ei de socializare.

Unde pot fi vaccinați copiii cu vârste între 5 și 11 ani

La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național.

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare.

Lista centrelor de vaccinare pentru copii cu vârste între 5-11 ani din București

  • Centrul de vaccinare Sector 1

Adresa: Bulevardul Marasti 65-67, Sector 1,Bucuresti

Locatie: Romexpo Centrul De Presa2

Locuri disponibile: 2952

Înscriși pe lista de așteptare: 0

  • Centru de vaccinare Sector 2:

Adresa: Aleea Circului, nr. 15, sector 2

Locatie: Circul Metropolitan Bucuresti

Locuri disponibile: 7139

Înscriși pe lista de așteptare: 0

Tip vaccin: Pfizer

  • Sectorul 3

Adresa: Centrul Comercial Bucuresti Mall, Calea Vitan 55-59, etaj 2, Sector 3, Bucuresti

Locatie: P_Ped_Mall Vitan

Locuri disponibile: 1447

Înscriși pe lista de așteptare: 0

Tip vaccin: Pfizer

  • Centru vaccinare Sector 4

Adresa: Bd Tineretului nr. 8-10

Locație: Palatul National al Copiilor

Locuri disponibile: 8918

Înscriși pe lista de așteptare: 0

Tip vaccin: Pfizer

  • Sectorul 5:

Adresa: Liberty Mall - et. 1, str. Progresului nr. 151-171, sector 5

Locatie: Centrul multifunctional Sf Andrei

Locuri disponibile: 5001

Înscriși pe lista de așteptare: 0

Tip vaccin: Pfizer

  • Sectorul 6

Adresa: Lunca Cernei nr 6A sector 6, Bucuresti

Locație: Centrul de vaccinare Drumul Taberei

Locuri disponibile: 5078

Înscriși pe lista de așteptare: 0

Tip vaccin: Pfizer

Target-ul guvernului pentru vaccinarea copiilor de peste 5 ani

România a contractat 550.000 de doze pentru anul 2022. Aceste doze ar ajunge numai pentru aproximativ 260.000 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani. Oficial, din această grupă de vârstă fac parte 1,2 milioane de copii, scrie romania.europalibera.org.

Însă, chiar dacă numărul dozelor comandate este mic, autoritățile din România se așteaptă ca doar unul din cinci copii din grupa de vârstă 5-11 ani să se vaccineze împotriva COVID-19, potrivit strategiei elaborate de Ministerul Sănătății la finalul anului trecut.

„Obiectivul de acoperire vaccinală este de peste 20% pentru copii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală, urmând a fi reevaluată periodic. Obiectivul de acoperire vaccinală este de 70% pentru populația generală cu vârsta egală sau mai mare de 12 ani”, se arată în nota de fundamentare a Horărârii pentru completarea HG nr. 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România.

”În România sunt aproximativ 1,2 milioane între 5 și 11 ani”, a explicat secretarul de stat Andrei Baciu într-un interviu acordat Hotnews.ro. ”Procentul de 20% a fost fost o estimare a unui comitet științific, dar ideea principală a fost inspirată dintr-un sondaj al unui grup de experți.

Noi ne dorim să creăm acces la vaccinare pentru cât mai mulți copii. Trebuie să avem suficient de multe vaccinuri și să avem acțiuni de promovare, de comunicare privind avantajele vaccinului, astfel încât cei mai mulți oameni să ia decizia salvatoare, de a se vaccina. Procentul de 20% era mai degrabă o poză de moment”, a mai explicat secretarul de stat.

Efecte secundare și contraindicații pentru copiii sub 11 ani

Medicul Gindrovel Dumitra a transmis că este o singură contraindicație: șoc anafilatic, reacție alergică severă la componente ale vaccinului. Însă, dacă vorbim despre reacții adverse, acestea sunt reale dar sunt extrem de rare.

”Riscul de miocardită după vaccinare este real, a fost constatat la adolescenți și tineri, mai ales la băieți. Rata de apariție este foarte mică, însă. Miocardita este mai mult o caracteristică a bolii decât a vaccinării. Cine alege să nu își vaccineze copilul din cauza riscului de miocardită îl expune unui risc mai mare”, a explicat medicul Gindrovel Dumitra pentru Hotnews.ro.

În România, în acest moment sunt 114.000 de doze de vaccin covid destinate copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani, despre care autoritățile spun că sunt suficiente în următoarele săptămâni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#vaccinare copii 5 11 ani, #vaccinare covid Romania, #reactii adverse vaccin covid , #vaccinare covid Romania